Za direktora Pošte čak 26 kandidata

S. BULATOVIĆ / M. L. JANKOVIĆ

20. 04. 2017. u 11:03

Na 19 okončanih javnih poziva za izbor direktora javnih preduzeća konkuriše 177 ljudi. Mali odziv znači da vlada uverenje da se ne može upravljati bez političke podrške

За директора Поште чак 26 кандидата

Foto: V. Danilov

NAJGUŠĆE sito, kako stvari sada stoje, biće prilikom odabira najpogodnijeg kandidata za prvog čoveka "Pošte Srbije". Na javni konkurs za direktora ovog javnog preduzeća stiglo je 26 prijava i trenutno su rekorderi po odzivu potencijalnih menadžera. Najnedostižnija je izgleda delovala fotelja "Emisione tehnike i veza" za koju je konkurislao tek njih troje. Na 19 okončanih javnih poziva za izbor direktora javnih preduzeća javilo se ukupno 177 kandidata.

Sve ovo su "Novosti" saznale u Ministarstvu privrede, na osnovu zahteva za dobijanje informacija od javnog značaja. Zanimljivo je da nije bilo jagme za čelne pozicije nekih veoma bitnih državnih firmi. Na čelo "Koridora" bi svega četvoro kandidata. Isto toliko ih je ušlo u trku za prvog čoveka "Srbijagasa", među kojima je, kako nezvanično saznajemo, i dugogodišnji direktor Dušan Bajatović.

Od priređivanja igara na sreću kvalifikovani ne strepe mnogo. Sebe u ulozi direktora Državne lutrije vidi 16 kandidata. Nacionalnim parkom "Kopaonik" bi upravljalo 14, a "Đerdapom" 13 ljudi. Za rukovođenje "Transnafte" kandidovalo se 12 ljudi, baš koliko i za Javno preduzeće za skloništa. Po devet potencijalnih direktora se javilo na konkurse za Nacionalni park "Tara", "Skijališta Srbije" i "Elektromrežu Srbije". Sedam prijava je stiglo na javne pozive za čelnike "Puteva Srbije", "Nuklearnih objekata Srbije", "Stare planine" i "Rezervata Uvac".

- Relativno mala zainteresovanost kandidata je direktna posledica poigravanja sa primenom zakona o javnim preduzećima kojem prisustvujemo poslednjih nekoliko godina - kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbije".

- Gromoglasne najave depolitizacije i profesionalizacije javnih preduzeća prilikom donošenja zakona iz 2012. godine su u potpunosti izneverene. Konkursi nisu bili izvedeni do kraja, pa je nakon toga donet novi zakon 2016. godine. I ponovo su probijeni rokovi za sprovođenje konkursa.

Trebalo je postupiti upravo suprotno. Na nadležnima je bilo da uvere potencijalne dobre kandidate da će imati šansu u tom nadmetanju, čak iako nemaju političku zaleđinu. To što se prijavilo malo ljudi pokazatelj je da vlada uverenje da u javnim preduzećima nije moguće upravljati bez političkog uticaja.

OTVORENI ROKOVI

PO šest prijava stiglo je na konkurse za direktore tri javna preduzeća. To su "Mreža-Most", Park prirode "Mokra gora" i Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode". Za ostala javna preduzeća još nisu istekli rokovi za prijavljivanje kandidata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Brica-Berberin

20.04.2017. 16:07

Svi bi u drzavnu fotelju. Svim direktorima bi smanjio plate na 100.000 i manje, a uz to da mogu samo jednu funkciju da obavljaju, a ne 10 kao u UO, GO, u skupstini itd...!!!