INDUSTRIJA nameštaja Srbije od početka godine pokazuje znake oporavka, posebno u razmeni sa svetom. Za petinu smo povećali izvoz nameštaja, u odnosu na prethodnu godinu, a što je najvažnije u svet ne šaljemo samo sirovine neophodne za proizvodnju nameštaja, već sve više i finalne proizvode. Ove godine za devet meseci izvezli smo nameštaja za 299, a uvezli za 117 miliona dolara.

Naš nameštaj, sudeći po vrednosti izvoza, i dalje najviše vole Česi i Nemci. Slede Španci, Francuzi, a u regionu, uglavnom ga prodajemo okolnim zemljama, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, ali i Sloveniji. I Rumunija nam postaje značajan partner, zatim Grčka, Rusija...

- Izvoz nameštaja za prvih devet meseci 2016. godine veći je za 20 odsto nego u istom periodu prošle godine - izjavio je za "Novosti" Zoran Berbatović, savetnik u Udruženju za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja PKS. - To je znak da se povećao izvoz finalnih proizvoda iz Srbije, ostvaren je veći izvoz proizvoda sa višim stepenom obrade. Tako je plasman stolica i sedišta na inostranom tržištu povećan za 21 odsto, nameštaj za kancelarije za 50, madraca za 81, a ostalog nameštaja za 15 odsto. Istovremeno, u ovom periodu izvoz kuhinjskog nameštaja manji je za 20 odsto nego u istom periodu prošle godine.

NA STOTINE MALIH FIRMI U OKVIRU drvne industrije Srbije posluju čak 2.182 firme. Na stotine njih se bavi proizvodnjom nameštaja, čak 678 preduzeća, koja zapošljavaju gotovo 13.000 radnika. Najveći broj su mikropreduzeća, koja nemaju više od 10 zaposlenih i njih je 524, dok malih firmi ima 106 (do 50 radnika), srednjih 43 (do 250 zaposlenih) i velikih kompanija u ovoj privrednoj grani je pet.

Ova industrija jedna je od retkih grana privrede Srbije koja konstantno ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom. Ove godine ostvaren je suficit od 182 miliona dolara. Uvoz je veći za devet odsto od ostvarenog u istom periodu 2015. godine. Došlo je do povećanja uvoza svih proizvoda koji su svrstani pod nameštajem, a najviše smo ga uvozili iz Kine. Trend rasta izvoza i povećanja suficita u ovoj grani industrije je nastavljen. Takođe je nastavljeno i procentualno povećanje izvoza finalnih proizvoda drvne industrije.

Česima smo ove godine izvezli nameštaja u vrednosti od 52 miliona dolara, Nemačkoj 32, Španiji 30, Crnoj Gori 17,5, Francuskoj 17, Sloveniji 17, BiH 16, Hrvatskoj 13,5, Rumunija 13,5 miliona dolara.

- Kada se analizira izvoz nameštaja po zemljama, zaključuje se da je izvoz sedišta i enterijera za motorna vozila presudan za formiranje liste zemalja u koje smo najviše izvezli - kažu u PKS. - To su, pre svega, zemlje sa jakom automobilskom industrijom sa kojima su poslovni partneri domaći proizvođači. Nameštaj od drveta je najviše izvožen u jugoslovenske države.