Svetski mediji o saradnji Srbije i Kine: “Čelično prijateljstvo” dva naroda

Tanjug

sreda, 13. 05. 2020. u 14:33

Светски медији о сарадњи Србије и Кине: “Челично пријатељство” два народа

Foto Tanjug

Najsavremenija laboratorija ima kapacitet više od 2.000 testova dnevno i da je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja
Agencija Rojters prenela je da je najsavremenija laboratorija koju je Kina u aprilu donirala Srbiji u okviru pomoći za borbu protiv korona virusa pomogla da kapaciteti Srbije za testiranje na COVID-19 budu gotovo udvostručeni, ocenjujući da je to najnoviji primer bliskih veza Beograda i Pekinga.


Rojters navodi da laboratorija ima kapacitet više od 2.000 testova dnevno i da je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja (BGI). U njoj radi 40 zaposlenih, koje su obučili kineski stručnjaci koji su prethodno uspostavili laboratorije u Vuhanu, gde se prvi put pojavio korona virus, i u 10 drugih kineskih gradova.


Rojters navodi ida je Kina u martu u Srbiju poslala lekare, respiratore i zaštitne maske, u znak, kako je ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo rekla, "čeličnog prijateljstva" između dva naroda.


Peking je takođe odobrio kredite u vrednosti od milijardu dolara za izgradnju železnice, puteva i elektrana u Srbiji, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, dodaje Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije