BEOGRAD - U KC Vojvodina nijedan lekar nije zaražen novim virusom korona, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. Zoran Gojković i dodaje da je hala 1 Novosadskog sajma spremna za prijem 1.000 zaraženih COVID-19 i da će prijem prvih pacijenata početi u narednih 48 sati.

On je naglasio da zdravstveni radnici imaju dovoljno zaštitne opreme, da lekari i sestre koji rade u kovid centrima imaju zaštitne skafandere i svu neophodnu dodatnu opremu, da lekari koji rade sa pacijentima koji imaju respiratorne infekcije imaju maske, mantile za jednokratnu upotrebu, vizire.

Navodi da se jedan broj zdravstvenih radnika u Srbiji zarazio jer su pacijenti prikrivali da imaju simptome respirotorne infekcije, da se dešavalo da dođu zbog uganuća noge ili napada slepog creva, a prećute da imaju povišenu temperaturu.

"Molili smo građane da nam ne kriju simptome, već da kažu to na prijemu. Takođe, zdravstveni radnici su bili u kontaktu i van posla sa kliconošima", naveo je on za Tv Pink.

Ističe da u KCV nijedan lekar nije zaražen novim korona virusom i da to govori o stepenu zaštite koju imaju zdravstvenu radnici koji rade u kovid centrima.

Napominje i da je Svetska zdravstvena organizacija rekla da sva zaštitna oprema koja je danas na raspolaganju zdravstvenim radnicima ne štiti 100 odsto od virusa, već da su zaštićeni 95 odsto.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je naglasio da je hala 1 Novosadskog sajma spremna da primi 1.000 zaraženih pacijenata, koji imaju lakšu kliničku sliku, da je u planu da bude angažovano 200 lekara i 600 medicinskih sestara sa teritorije cele Vojvodine.