Građani, ako osećate simptome, od danas možete otići u dom zdravlja: Pregledi bez zakazivanja od 7 do 22 sata

Tanjug

01. 04. 2020. u 09:18

Грађани, ако осећате симптоме, од данас можете отићи у дом здравља: Прегледи без заказивања од 7 до 22 сата

Foto: D. Milovanović

Građani koji osećaju simptome slične korona virusu, od danas mogu u domovima zdravlja da provere svoje zdravstveno stanje

BEOGRAD - Građani koji osećaju simptome slične korona virusu, od danas mogu u domovima zdravlja da provere svoje zdravstveno stanje.

Građanima će u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima korona virusa biti urađena dijagnostika, merenje temperature, krvna slika, rendgen, dobiće mišljenje lekara, uz savet šta dalje da preduzmu.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da od danas više nema potrebe da se zove telefon koji je ministarstvo namenilo u cilju borbe brotiv korona virusa i da svi koji osete tegobe i simptome treba da odu prema najbližem Domu zdravlja gde će biti pregledani.

"Od danas se svako javlja na pregled u DZ, nakon specijalističkog pregleda i dobijene dijagnostike dobiće usmerenja da li će ići u samoizolaciju", rekao je Vekić u programu RTS.

On je naveo da je uočeno da se građani kasno javljaju na pregled i da tek trećeg ili četvrtog dana od kad su postali febrilni pozivaju telefone, a to, kako kaže, komplikuje njihovu kliničku sliku i dalji tok lečenja.

"S druge strane potrebno je da prijem ka sekundarnom i tercijarnom nivou smanjimo, kako bi naše kolege infektolozi na Infektivnoj klinici i klinikama Dragiša Mišović i u Zemunu imali više vremena da se posvete težim slučajevima", kazao je Vekić.

Domovi zdravlja će raditi od 7-22 časa, kaže on i dodaje da neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 časova jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom policijskog časa.

"Nakon 22 sata mogu da odu na Infektivnu ili bolnice opšteg tipa", naveo je on.

Kako je istakao, na Sajmu je trenutno 49 pacijenata, od kojih je 39 muškaraca i 10 osoba ženskog pola sa lakšom kliničkom slikom.


U svakoj od tri smene je 10 lekara i 25 sestara, kaže Vekić.


Upitan za kritike zbog hladnoće i uslova, kao i za vizite lekara, Vekić je rekao da se radi na prevazilaženju problema sa toplom vodom i dodao da ima onih zlonamernih koji zloupotrebljavaju ovu situaciju.


"Nisu hotelski uslovi, ali radimo na prevazilaženju problema, upravo sa toplom vodom. Borimo se za svaki život", zaključio je Vekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

nedorasli situaciji

01.04.2020. 09:36

A policijski čas? Sad će opet neko da zloupotrebljava i onda ćete svima ukinuti mogućnost odlaska lekaru?

Natalina

01.04.2020. 11:09

Odlično da se ljud s temperaturom bez zakazivanja obrate u najbliži Dom zdr. Tako je bilo pre i sve je funkcioniralo bolje jer si išao lekaru kad si bolestan a ne kad te vec prodje jer moras da zakazes za mesec dana specijalistički. Dobro je sto pacijenti bez gradskog prevoza ne bi znali kako da odu svom izabranom lekaru koji je npr. u udaljenom DZ. Otvorenost DZ bez obzira na mesto boravka je bila pre, sto je funkcionisalo zadovoljavajuće za sve. Ako je moglo pre sto ne bi moglo sad i ubuduce?