Dobre vesti iz Srbije! Mere DAJU rezultate, evo u koju fazu epidemije ulazimo

NovostiOnline

19. 03. 2020. u 12:40

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je značajno to što ne dolazi do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, i da veruje da je to već sada posledica uvedenih mera

Добре вести из Србије! Мере ДАЈУ резултате, ево у коју фазу епидемије улазимо

Foto Z. Jovanović

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je značajno to što ne dolazi do naglog povećanja broja zaraženih virusom koronau Srbiji, i da veruje da je to već sada posledica uvedenih mera."Čim vi naglo smanjite sve moguće kontakte, onda je logično očekivati brzu vidljivost", kazao je Kon, ističući da je broj aktivnih respiratornih bolesti juče bio značajno manji u odnosu na prošli utorak, kao posledica svega jednog ponedeljka pod oštrijim merama.


Nema šta mnogo da se priča, dodao je, samo treba da izdržimo. Ponovio je da na prvom mestu treba održavati ličnu higijenu, pre svega ruku. Za dezinfekciju preporučuje alkohol u koncentraciji od 70 odsto, a ukoliko nam nije dopstupan, ne treba da budemo zabrinuti, jer će nam i običan sapun i topla voda pomoći. "I sapun je sasvim dovoljan, bar 20 sekundi. To je nešto što smo malo zaboravili, i sada treba da se obnovi gradivo, i kasnije u životu treba da primenjujemo", savetovao je Kon.Dodao je i da treba da držimo udaljenost jedni od drugih, barem jedan metar, a propisano je da su dva metra bezbedna. U zatvorenom prostoru savetuje korišćenje maski, pogotovo u tržnim centrima, prodavnicama i javnom prevozu. "Ulazimo u fazu kada imamo cirkulaciju u stanovništvu. Mi smo dosad znali za importovane slučaje, pojavljuju se već pojedinačno oni za koje ne može da se utvrdi odakle su. Sad je sistem nadzora takav da se svaka teška respiratorna infekcija ispituje na kovid 19, kao i svaki slučaj koji mora na repsirator", kazao je Kon. SZO preporučuje što više testiranja na virus korona, ali Kon je poručio da Srbija mora da testove koristi najracionalnije što može, i da ne može da testira sve ljude sa blagim simptomima, pa makar i da jesu oboleli od Covida-19. "Jer to podrazumeva velike količine testova.


To služi tome da se shvati da je to vrh ledenog brega, to ćemo naučiti od drugih. Mi ovo radimo da spasavamo živote. Nemamo nijedan smrtni slučaj, znam da će biti, idemo na to da što manje smrtnih imamo, ako je ikako moguće da ih uopšte nemamo. Čitav sistem se potpuno reorganizovao na korišćenje telekomunikaconih sredstava. Prvi put tako nešto radimo. Ako ima problema da se dobije telefon, molim za razumevanje, tačno je da ne mogu da se dobiju, lično kad treba da dobijem kolege, pola sata okrećem. Proširiće se broj kol centara", najavio je.


Kon je odao priznanje zdravstvenom sektoru, ocenjujući da su u prve dve nedelje odgovorili zadatku. Lepo je, kako je rekao, čuti aplauze sa blakona.


"I ja isto aplaudiram svojim kolegama", istakao je Kon.


(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Akos

21.03.2020. 11:46

@Sumar - Predrag Kohn je mnogoputa dokazan profesionalac. Iskusan , odgovoran i strucan. Cini sve po najboljem znaju. Sve sto on kaze je vazno. Sreca nasa je , da on vodi borbu protiv koronavirusa u Srbiji. Zelim mu puno snage , i zdravlja. Svi ga moramo slusati.

Перица из вароши

19.03.2020. 13:43

Сад ми ташта бар не долази угосте ,и одма мир у кући!!!!!!!!!

Sale

19.03.2020. 13:43

Ovdje u Švedskoj su prestali sa testiranjem i s tim se slažem potpuno. Proces ozdravljenja je sasvim isti sa i bez testa ...samo izolacija pomaze

U Planinu, u Brvnaru...

19.03.2020. 16:37

"kao posledica svega jednog ponedeljka pod oštrijim merama"... Ja smatram da treba pricekati bar 14 dana, da bi se objavili podatci o efikasnosti brvnare u planini... Zelim vam dobro zdravlje sugradjani moji...

Sremac

20.03.2020. 13:41

Zar isti ovaj epidemiolog nije pretio ostabkom, ako se uvedu meru kao npr. zabrana rada skola, vrtica, fakulteta... ovi epidemiolozi su uneli vise haosa od neodgovornih politicara

Ivan

20.03.2020. 20:59

@Sremac - Netačno. Ovaj "isti" epidemiolog je upozoravao, a ne pretio, da će dati ostavku ako škole i vrtići budu zatvoreni samo na dve nedelje, smatrajući da će epidemija u Srbiji tada biti na svom vrhuncu, te da smatra neodgovornim da se deca tada vraćaju u klupe.

Bojan

22.03.2020. 16:56

@Sremac - I eto, izvuce iz recenice sta njemu odgovara i plasira u javnost!!Sad je on jako pametan. Zao mi je sto takvih ima mnogo i sto im se dozvoljava da torocu i blebecu svasta!