I PORED toga što se u selima broj đaka vidno smanjio poslednjih godina, konačna odluka gradske vlasti u Loznici je da zadrži postojeću mrežu osnovnih škola, kaže, za "Novosti", profesor Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Po njegovim rečima, dok je ijednog đaka, ne samo da se neće gasiti škole, već neće ni njihova izdvojena odeljenja. Najteža situacija će biti u školama u Cikotama i Borini, gde u narednoj školskoj godini neće biti nijednog prvačića, ali ima učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda.

- U gradskim školama situacija je neuporedivo bolja. Najviše je đaka upisano u OŠ "Kadinjača", sa izdvojenim odeljenjem u Lozničkom Polju, čak 111 - objašnjava Đokić.

Prema našim saznanjima, ne samo u seoskim, već i u nekim gradskim školama gde se smanjuje broj đaka, doći će do gašenja odeljenja, pa postoji mogućnost da učitelji, koji godinama rade na određeno vreme i koji su izveli generaciju đaka, ostanu bez posla. Oni bi se prvi našli u takvoj situaciji, jer su u prednosti kolege koje su primljene u stalni radni odnos. Naravno, sve će zavisiti od toga kako će prosvetne vlasti gledati na celu situaciju, jer smanjenje broja đaka stvara tehnološki višak.

Bez đaka prvaka ostaju izdvojena odeljenja škola u Gornjoj Borini, Donjim Nedeljicama, Paskovcu, Jarebicama, Milini i Ribarici.

- Otvaranjem novih radnih mesta, što je sasvim izvesno, i raznim podsticajima za mlade bračne parove, ali i za život na selu uopšte, verujemo da ćemo i tamo gde dece nema stvoriti uslove da imamo učenike u svim razredima i što je moguće više njih u ovakvim uslovima. I meštani ukazuju na to da bi bilo i bolno i tužno da izumru škole u našem kraju. Nismo jednostavno mogli da donosemo drugačiju odluku i da umrežavanjem, tobože, rešavamo probleme. To je možda realno iz administrativnog ugla, ali nije pogodno kada je reč o stvarnom životu naših ljudi - naglašava Đokić.

Premijerka Ana Brnabić u Tršiću

U lozničkom kraju ima 14 osnovnih škola sa 29 područnih, četiri srednje i jednom muzičkom školom. Pohađa ih 9.200 učenika, 6.180 osnovaca i 3.020 srednjoškolaca.

- Svi ovi đaci i njihovi učitelji, nastavnici i profesori rade u 50 zdanja o kojima grad brine, kao i o obezbeđivanju svih uslova za valjan rad, ali i za redovno plaćanje materijalnih troškova. Naša je i želja i odluka i pravo da verujemo u povećanje broja đaka, i vraćanje izgubljenih odeljenja u ovoj i prethodnoj godini - ističe Ljubinko Đokić.

Vukova spomen-škola u Tršiću, rodnom Vukovom selu, ima 90 đaka i sva odeljenja od prvog do osmog razreda što ohrabruje i druga sela i njihove meštane.