Novi rokovi zbog Univerzijade

Lj. B.

petak, 12. 07. 2019. u 14:02

Нови рокови због Универзијаде

Foto Ž. Knežević

Akademcima sportsko takmičenje u 2020. donosi neke izmene. Završetak prvog semestra planiran za 31. decembar ove godine

U ŠKOLSKOJ godini koja počinje na jesen studente Beogradskog univerziteta sačekaće brojne promene koje se odnose na rokove, ispite i semestre. I to sve zbog Evropskih univerzitetskih igara (Univerzijade), koje se održavaju u Beogradu od 15. do 28. jula 2020. godine.

- Rok za završetak prvog semestra je pomeren i on će biti završen do 31. decembra, u drugom semestru nastava će biti gotova do 15. maja, a sve, uključujući i ispite, mora biti završeno do 20. juna - kaže, za "Novosti", prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Studenti neće biti oštećeni ni u edukaciji ni na ispitima. Biće možda malo napornije, radiće se verovatno i vikendom, ali sve to vodi boljem standardu studenata.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović istakla je na sednici Senata Univerziteta da fakulteti moraju da misle o tome da se ispiti završe ranije kako bi studenti mogli uspešno da ih spreme.

- Mi kao odgovorni za svoje studente moramo da načinimo određene promene u sledećoj školskoj godini i da ona bude drugačije organizovana - rekla je Popovićeva.

Inače, Zakon predviđa da zimski i letnji semestri traju po 15 nedelja, a sugestija fakultetima je ili da nastava počne ranije ili da se radi i subotom, kako bi se sve obaveze završile 20. juna 2020. godine.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Organizovaćemo 2020. najbolju univerzijadu ikada


Prof. Bulat je naglasio da će do 20. juna sledeće godine morati da se iseli i Studentski grad u kome stanuje najviše studenata, a u međuvremenu Studdenjak će u etapama biti renoviran i spreman da primi sportiste koji će u Beogradu boraviti dok traju univerzitetske igre.

Univerzijada se, inače, održava svake dve godine, a naredne godine u Beogradu, koji je domaćin, očekuje se oko 6.000 sportista koji će se takmičiti u 25 sportova.


VLADA IZDVOJILA 50 MILIONA DINARA

VLADA Srbije izdvojila je 50 miliona dinara za Univerzijadu. To je novac kojim će organizatori moći da završe najveći deo posla oko organizacije i održavanja ovih igara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije