Napadnuti policajci na protestu osmaka (FOTO+VIDEO)

V. N./Novosti online

18. 06. 2019. u 13:28

Samo noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, počeli su da kruže među osmacima

Нападнути полицајци на протесту осмака (ФОТО+ВИДЕО)

Foto P. Milošević

Mali maturanti okupili su se u utorak ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj kako bi izrazili negodovanje povodom skandala u vezi sa testom iz matematike koji je "procurio" u javnost.

Policijski službenici koji su zaduženi za obezbeđenje zgrade u Nemanjinoj ulici 22-26, u kojoj se nalazi i Ministarstvo prosvete, napadnuti su od strane okupljenih na skupu.

Više policajaca je gađano jajima od strane okupljenih, što se može videti i na slikama dvojice pripadnika policije koji su pogođeni ovom prilikom.

Foto: V. N.

Okupljeni zahtevaju da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu. Takođe traže i ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića, a troje predstavnika đaka primljeno je na razgovor u Ministarstvo.

Naime, samo noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, počeli su da kruže među osmacima.

Podsetimo, test iz matematike đaci je trebalo da polažu u utorak od 9 do 11, ali je pola sata pre planiranog početka deci saopšteno da se test odlaže za četvrtak, 20. jun.

Ministar prosvete je rekao da se u sredu nastavlja, kako je i planirano, polaganje kombinovanog testa, odnosno neprovaljenog rezervnog testa.

REBIĆ OSUDIO NAPAD NA POLICAJCE

Direktor policije Vladimir Rebić osudio je današnji napad na policijske službenike ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kada su okupljeni na skupu gađali jajima pripadnike policije.

„Nedopustivo je da bilo ko sebi daje za pravo da napada, vređa ili gađa jajima policijske službenike. LJudi koji imaju možda i najteži posao u Srbiji i brinu o bezbednosti svih građana, nisu zaslužili da budu glineni golubovi i da ih bilo ko ponižava na ovaj način“, rekao je direktor Rebić.

On je pozvao okupljene ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu da se uzdrže od bilo kakvog nasilja i da prestanu sa napadima na policijske službenike.
PROTEST U KRUŠEVCU: TRAŽE PONIŠTENJE ZAVRŠNOG ISPITA


GRUPA od oko 30 kruševačkih maturanata okupila se danas popodne u centru grada tražeći poništenje završnog ispita nakon skandala sa “provaljivanjem” testa iz matematike. Bez obzira na to kako su uradili proveru znanja u utorak, smatraju da bi najprevednije bilo da se ispit sasvim poništi.

Foto: S. B.

Kažu da veruju da ukoliko je neko krenuo da krade testove, sigurno je uzeo sve i dodaju da u Kruševcu rešenja nisu imali.

Mali maturanti organizovali su se uglavnom putem društvenih mreža. Poslepodevno okupljanje je prekinula kiša i za sada nije poznato da li će ponovo doći do protesta.

S. B.

MALI MATURANTI PROTESTOVALI I U NIŠU


Stotinak malih maturanata okupilo se i na gradskom Trgu u Nišu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odlaganja testa iz matematike.


Oni traže da se stane na put, kako kažu „dugovodišnjem problemu oko polaganja završnih ispita i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu“.


J. Ć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

буки

18.06.2019. 14:04

Ако се бодује само успех из ОШ, догодиће се да деца упишу школе у којима уопште не могу да прате предавања због лошег предзнања. То се већ догађало и многа деца су у првом полугодишту затражила премештај, али се места која су ослободили нису попунила. Да поједноставим, упис само на основу успеха у ОШ није добар, јер се критеријум оцењивања много разликује од једне до друге школе, чак и ако су школе у истом насељу.