SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA MUPA I POLICIJE: Vučić:Policija nikada neće služiti vlasti, već građanima (FOTO+VIDEO)

Novosti Online/Agencije

16. 06. 2019. u 12:16

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА МУПА И ПОЛИЦИЈЕ: Вучић:Полиција никада неће служити власти, већ грађанима (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme
POVODOM Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović položio je danas u Beogradu venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, državni sekretar MUP-a Milosav Miličković položio je venac na spomen – ploču prvom ministru policije vojvodi Jakovu Nenadoviću, dok su komandanti Specijalne antiterorističke jedince i Žandarmerije Spasoje Vulević i Dejan Luković položili vence na spomen-obeležje na Čukur česmi.

U sedištu MUP-a obeležena je i slava Ministarstva, Svete Trojice, sečenjem slavskog kolača.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

PRATITE SA NAMA UŽIVO:POČELA PROSLAVA: SVEČANI DEFILE KONjANIKA I ORKESTRAPovodom dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije danas je održan svečani defile čete konjanika policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Foto Tanjug


Pripadnici MUP-a su na Kalemegdanu prikazali veštine, opreme i vozila koja koriste u radu. Građani su imali prilike i da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara, itd.

Foto TanjugManifestaciji na Kalemegdanu najviše su se obradovala deca koja su se igrala sa dresiranim psima, učili karate, upoznali se sa raznim sistemima odbrane, itd. Defileu i taktičko-pokaznim vežbama na Kalemegdanu prisustvovao je veliki broj građana.

Foto Tanjug

Centralni događaj biće upriličen večeras Svečanom akademijom u Sava centru, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto Tanjug

POLOŽENI VENCI

Povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović položio je danas u Beogradu venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

Foto Mup
Foto Mup

Foto Mup
Foto Mup

STEFANOVIĆ: RAD POLICIJE DOPRINEO DA ŽIVIMO U BEZBEDNOJ DRŽAVI

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je danas taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu, koji su povodom Dana MUP-a i policije organizovali njeni pripadnici za građane Srbije, i izjavio da zahvaljujući radu takvih profesionalaca danas živimo u bezbednoj i stabilnoj državi.

"U radu policije najviše sam ponosan na ljude, jer su oni jedan neponovljiv i jedinstven resurs u zemlji i ponosan sam na sve rezultate koje su postigli", rekao je Stefanović novinarima nakon obilaska štandova svih jedinica MUP-a.

Ukazao je da su ti rezultati rekordna količina zaplenjene droge, 108.000 predavanja za decu u školama i 2.800 pripadnika policije koji uči decu kako da se odupru nasilju, snađu u sajber prostoru, saobraćaju i vandrednim situacijama u slučaju požara i poplava.
"Pre dve godine uveli smo u prvom, četvrtom i šestom razredu policijske predavače koji decu na zanimljiv i kreativan način uče kako da se snađu u slučaju požara i poplava. Videli smo da su deca zainteresovana za ta predavanja i to je veliki uspeh s obzirom da do pre pet ili šest godina nismo imali nijedno takvo predavanje", ukazao je ministar.

Ističe da je MUP zaintresovan da radi i sa roditeljima, naročito, kaže, kada je reč o sajber prostoru.

"Roditelji moraju da budu upućeni šta deca rade na internetu. Naš posao je da sprečimo bilo kakvog predatora da pruži ruke prema našoj deci i drago mi je da smo u proteklom periodu i u tome bili efisani", rekao je Stefanović.

Podvukao je da i nije bilo stradale dece u zonama škola u saobraćaju.

STEFANOVIĆ: BLISKA SARADNjA SA GRAĐANIMA DOVELA DO REZULTATA

Govoreći o rezultatima, Stefanović je naveo i da je bliska saradnja sa građanima učinila da obaveštajna policija, zahvaljujući većem broju informacija, spreči izvršavanje mnogih krivičnih dela.

"To je dovelo do toga da mi danas imamo više od 11 odsto manji stepen kriminaliteta nego ranije", podvukao je ministar.

Ističe i da nije bilo velikog broja teških i najtežih krivčnih dela, te da je ponosan i na nabavku nove opreme.

"Naravno da uvek može bolje i više da se radi. Ja na tome insistiram. Možda nekada ne upućujem dovoljno zahvlanosti policajcima i vatrogascima koji su u prvoj liniji odbrane građana, zato ovaj dan posvećujemo njima", naveo je Stefanović.

Kaže da je danas jedan porodični dan u druženju sa policijom, te da će građani moći da vide kako izgleda oprema MUP-a, obučenost policijskih službenika svih jedinica i kako funkcioniše policija u zajednici.

"Jedan od naših kljucnih zadataka je da policajci budu bliži građanima i da shvate da su policajci tu zbog njih, da brinu o njima, da ih zaštite i da budu uz svoj narod u svakom trenutku", naglasio je Stefanović.

Pozvao je sve građane da tokom dana dođu na Kalemegdan i uživaju u svemu što su pripadnici policije pripremili za njih, a to su penjanje na veštačku stenu, izvođenje različitih vežbi, učenje borilačkih veština, pogledaju vozila i opremu.

POČELA SVEČANA AKADEMIJA

U Sava centru večeras je počela svečana akedemija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, kojoj prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Svečanosti pored ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, prisustvuju i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti.Dolazak Vučića propraćen je aplauzom, a na početku ceremonije intonirana je himna Srbije.

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.
STEFANOVIĆ: ZAKON JE SAVLADAO KORUPCIJU


Svi rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova jasno pokazuju da je zakon nađačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju, poručio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.


Stefanović je, na svečanoj akademiji povodom Dana policije i Dana MUP-a u Sava centru u Beogradu, istakao da je ponosan na sve što su pripadnici MUP uradili za svoj narod pre pet godina, kada se zemlja suočila sa poplavama koje su uništile hiljadu domova, nanele materijalnu štetu i odnele ljudske živote.

"Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu”, rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

"Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza znacke i uniforme niti će biti zaštićenih”, poručio je Stefanović.

On je dodao da je danas ponosan jer “nismo izneverili ni pripadnike MUP ni naše građane”.


URUČENE NAGRADE NAJBOLjIM POLICAJCIMA

Oni su žrtvovali svoje živote, oni su bili najhrabriji. Predsednik Aleksandar Vučić dodeljuje zlatne medalje pripadnicima Ministarstva untrašnjih poslova Srbije. Saša Barbulović, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova je 5. januara ove godine rizikovao sopstveni život, da bi zajedno sa svojim kolegama spasao život jednog mladog čoveka.VUČIĆ SE OBRATIO PRISUTNIMA: VI RADITE NAJTEŽI POSAO

- Dragi prijatelji, pripadnici MUP-a radite jedan od najtežih poslova danas. To je težak i opasan posao, ljudi nemaju vreme za svoju porodicu, sve daju poslu. Biti policajac, znači dati život društvu. U Srbiji je jedan od najvažnijih pitanja kako vratiti i platiti policajcu sve ono što nam je dao. Nadam se da smo uspeli bar delimično da im vratimo. Postoji idruga strana uvek ćete biti klrivi i kada pomažete, kad spasavate živote, u poplavama, otadžbinama, jer ste vi sprečili nekoga da uradite nezakonito delo. Vi ćete uvek biti krivi. U ovom poslu retko čujete reč "hvala"Vučić je naglasio da nam je policija društvu i njenom opstanku preko potrebna.

- Sećam se te 2014. godine, policija se suočavala sa najtežom situacijom koja je tada vladala. Trebalo je stvoriti modernu i normalnu državu, ni iz čega. Hvala svima koji su verovali da ćemo promeniti situaciju. Možete da očekujete još veći napredak, i u Vašim platama.

ŽANDARMERIJA NA SVEČANOM DEFILEU

Pripadnici Žandarmerije učestvovali su na svečanom defileu Dana policije u Sava Centru.
POLICIJA NIKADA NEĆE SLUŽITI VLASTI, NEGO GRAĐANIMA

Policija je potrebna celoj državi i društvu i nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava, poručio je večeras predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučic je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana MUP-a istakao da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova, koje god zanimanje u Ministarstvu da imaju.

To je, kako je rekao, težak i opasan posao, za ljude koji nemaju radno vreme, odmor, često ni penziju i koji rizikuju sve, jer kada izađu iz kuće ni sami ne znaju hoće li se vratiti.

“Biti policajac i pripadnik MUP-a znači staviti život na raspolaganje društvu i pristati unapred da građani mogu da ga zatraže i zamene za svoju sigurnost i slobodu”, podvukao je Vučić.

Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, jedno od najvažnijih pitanja koje stoje pred društvom - kako platiti i vratiti policajcu za sve što je dao, posebno kada to društvo, kao što je u Srbiji neretko bio slučaj, policiju doživljava kao instrument kojim se čuva nečija, vlast, a ne kao čuvara vrednosti našseg društva, poretka i načina zivota, ukazao je predsednik Srbije.


“Neshvatanje te razlike između poretka i vlasti dugo je bacalo policiju na marginu, ne umanjujući zahteve koje vreme i okolnosti pred nju postavljaju, ali konstantno odbijajući da joj se posveti pažnja i pruži nagrada koju zaslužuje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio policajcima da ne smetnu sa uma da se to nikada neće do kraja promeniti i da će uvek biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažu - zaustave alkoholisane na ulici, kada spasavaju živote ljudi, brane otadžinu…

“Uvek ćete biti krivi, jer ste sprečili nekog da sprovede u delo određene planove. A da vam budu zahvalni? Što da vam budu zahvalni, kada misle da se to podrazumeva i da je to vaša obaveza, a vaš odgovor uvek mora da bude da ste samo radili svoj posao”, primetio je Vučić.

Kako je rekao, posao policije je najteži na svetu, gde se retko čuju "hvala" i aplauzi za sve heroje, koji su položili živote štiteći zemlju.

Zato, poručio je predsednik Vučić, mora da se radi na podizanju životnog standrarda policajaca.

Podsetio je na 2013. i 2014. godinu, kada su, kako je rekao, policajci radili najteži posao - suočavali se za zemljom u kojoj je vladala mafija i tajkuni, u kojoj nije bilo reda, kao i sa velikim poplavama.

"A, svuda su bili da pomognu, oni su bili ti koji su se postavljali između potrebe da stvorimo normalnu džzavu i onih koji su to sprečavali godinama", dodao je Vučić.On je naveo i da je među pripadnicima MUP-a bilo onih koji su znali da su teške mere fiskalne konsolidacije potrebne, kako bi došli u situaciju da svake godine mogu da očekuju veća primanja i značajnije poboljšanje opremljenosti i obučenosti.


Vučić je istakao i da će pre kraja godine biti povećane plate u policiji, uz dodatna ulaganja u opremljenost pripadnika MUP-a.

“Da bismo rekli i mlađim generacijama da biti policajac - gde ćeš lepše zanimanje - štitiš zemlju, spasavaš živote ljudi, pomažeš nedužnima i nemoćnima. A, za taj posao možda neće uvek biti adekvatno nagrađeni, ali će biti iz godine u godinu sve bolje nagrađeni”, rekao je Vučić.

To, kako je istakao, garantuje bolju budućnost policajcima, svim budućim pripadnicima MUP-a, ali i njihovoj deci, jer sve što radimo ne vredi, ako ostanemo bez dece.

“Bez dece, nećemo imati ni Srbiju”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da danas govorimo i o programima izgradnje jeftinih stanova za policiju, vojsku i pripadnike BIA u više mesta u Srbiji.

Ukazao je da će biti izgrađeno 8.000 takvih stanova, kao i da je to samo početak.
"Želimo da imate status u društvu koji je neprikosnoven i zaštićen“, poručio je Vučić.

On je rekao da zna da postoje policajci koji svoj posao obavljaju, kako deca kažu, na tajnom zadatku, ali je zamolio da čuvari reda sa ponosom nose svoje uniforme.

"Šta god govorili uvek će se građani osećati bezbednije i sigurnije kada vide policajca. Kada vidite policajca u uniformi znate da imate nekog ko vas štiti, koji je posvećen Ustavu i bezbednosti“, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da, kada država bude uradila sve što planira i dalje unapredila položaj policije, ni tada čuvari reda neće imati dovoljno priznanja od društva, ali će biti dovoljno ljudi koji će umeti u dubini duše da priznaju šta rade za njih.

"Jeste li primetili jedan detalj. Šest meseci u Beogradu, u Srbiji nije bilo mafijaških ubistava, a nema zemlje u kojoj ne postoji, i ta ubistva neće sasvim prestati. Jeste li videli da je neko vas pohvalio, napisao dobru, toplu reč o policajcima, MUP-u, o ljudima koji su pravili posebne spiskove i izdavali poternice za kriminalcima. To samo pokazuje da priznanja ne očekujte često", rekao je Vučić.Vučić je ukazao da postoje zemlje u okruženju, koje su 10 puta, po broju stanovnika manje, a u kojima ima nebrojeno puta više mafijaških ubistava, dodajući da ima onih koji će opet državi i policiji reći da je kod nas problem kada se dogodi prvo, drugo ili treće.

I jedno mafijaško ubistvo kada se dogodi je problem, podvukao je on dodajući da Srbija želi da stane na put "mafijaškoj kugi" i onima koji drogom snabdevaju čitav Balkan.

"Oni moraju znati da Srbija za njih nije sigurna kuća i čak šta više da će srpska policija da ih goni tako da neće moći nikada da pobegnu“, podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio policiji što rizikuju svoje živote, na hrabrosti koju poseduju, kao i na žrtvovanju i posvećenosti zaštiti građana.

"Zato vam kažem srecah vam Dan policije i MUP-a. Mi svi smo srećni što vas imamo“, poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (83)

Savesni Naprednjak - EU !

16.06.2019. 14:27

E to su naši hrabri momci koji će nam braniti Kosovo ako nam ga uzmu! Bravo!

Leonidas

16.06.2019. 16:27

Stefanoviću o kakvoj bezbednosti pričaš? Veliki Trnovac izvozi drogu na veliko, "Sandžak" paradira postojanje Kama i Handžar divizije. U Preševu se viore zastave Albanije i tkz. Kosova. Reagujte ili prestanite lagati narod!

kosta

16.06.2019. 19:42

Policija je nas ponos, uz nju smo zasticeni i sigurni, svakodnevno rizikuju svoje zivote zarad bezbednosti gradjana.

Laki

16.06.2019. 20:24

Danas je policija u mnogo boljem položaju, što pokazuju i rezultati da je stopa kriminala u konstantnom padu

Tina77

16.06.2019. 20:41

Danas je policija u mnogo boljem položaju, što pokazuju i rezultati da je stopa kriminala u konstantnom padu.Čestitamo našim policajcima njihov dan!

Čiča Avalski

16.06.2019. 21:06

Svaka policija, svake zemlje - UVEK služi vlasti - vlast je postavlja, razrešuje...

Policija nikada neće služiti vlasti, već građanima

16.06.2019. 21:17

Ma odlično, nego kad će da počne da služi našim građanima na KiM?

Aleksa

16.06.2019. 21:21

Policija je danas potpuno obezbedjena, imaju nova vozila, nove uniforme, kvalitetno oruzije, grade se stanovi za bezbednosne snage...

Bojan

16.06.2019. 21:40

Не може се поредити однос полиције према грађанима некада и сада.

Serbinator

16.06.2019. 21:58

Srbija treba uvek proslaviti Dan MUP-a jer oni stavljaju živote svakodnevno za bezbednost građana.

Serbinator

16.06.2019. 21:59

Danas je MUP brojniji, jači i organizovaniji, tako da verujem da će imati još bolje rezultate nego prethodnih godina.

Katarina

16.06.2019. 22:07

Ponosni smo na pripadnike MUP-a koji se svim snagama trude da svoj posao obave na najbolji mogući način.

Slavica

16.06.2019. 22:26

Osnovni zadataka policije jeste zaštita i bezbednost naših građana. Zahtvalni smo ovim ljudima koji su odlučili da se bave ovako teškim i zahtevnim poslom.

Nikola

16.06.2019. 22:39

Imamo i te kakao razloga da budemo zadovoljni i ponosni na nase policijske sluzbenike.Sretan praznik

Mira

17.06.2019. 09:15

Policija napreduje iz dana u dan sve vise i vise i Srbija je zadovoljnanjihjovim radom i ocuvanjem mira.