BEOGRAD - Cilj projekta "Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih", u vrednosti od 4,7 miliona evra, nova je mogućnost za zapošljavanje mladih u Srbiji, izjavio je prilikom uručivanja sertifikata organizacijama iz cele Srbije ministar za rad, zapošljavanja i boračka pitanja Zoran Đorđević.

"Projekat će u naredne dve godine biti sproveden u više od 35 opština i gradova, a bespovratna sredstva (grantovi) biće dodeljena organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi se mladima omogućilo da se aktivnije uključe u tržište rada ili da pokrenu samostalan posao", rekao je Đorđević.

EU i Vlada Srbije bespovratno su dodelile 4,1 milion evra za 24 ugovora koji se odnose na projekte za mlade, dok je dodatnih 600.000 evra obezbeđeno za tehničku pomoć resornim ministarstvima.

"Svakako aktivna mera politike naše vlade jeste briga o mladima. Veliki problem su ekonomske migracije. Srbija želi da se sa tim suoči i da zajednički probamo da zaustavimo odliv ljudi", rekao je Đorđević i dodao da ovakvi projekti pomažu u rešavanju tog problema.

PROČITAJTE JOŠ - Đorđević: Srbija ide ka jednocifrenoj nezaposlenosti

On je još rekao da je pitanje zapošljavanja mladih pitanje budućnosti zemlje.

"Budućnost naše zemlje je da imamo jasnu strategiju kako da uključimo mlade u sve pore društve, da im damo pravo da imaju svoj posao i da rade i to je osnova svega", istakao je Đorđević.

Pored ministra Đorđevića, projekat su udruženjima iz cele Srbije predstavili i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i državni sekretar Ministrarstva omladine i sporta Predrag Peruničić.

Fabrici je istakao da prioritet svih treba da bude da se u Srbiji osigura mesto svim mladim ljudima da napreduju i ostvare svoj potencijal. "Ovaj projekat je veoma dobar primer, jer ima za cilj da osigura veću socijalnu inkluziju mladih kroz povećanje zaposlenih, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke praklse među mladima", rekao je on.

Peruničić je istakao da su ovakvi projekti veoma bitni i da će mladi u Srbiji uz ovakve projekte imati još bolje uslove za ostanak u zemlji. Uz pomoć ovog projekta, više od 3.500 mladih širom Srbije će dobiti šansu da se aktivnije uključi u tržište rada.

Poseban fokus je na mladima bez kvalifikacija, bez zaposlenja i posebno osetljivih grupa. Ova 24 projekta će sprovoditi republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, udruženja građana, fondacije i obrazovne ustanove.