Na meti izvršitelja 23.000 penzionera

J. Ž. S.

06. 03. 2019. u 21:02

Najviše obustava penzija je zbog dugova starijih građana za Infostan, račune za struju i telefon. Ako je primanje već umanjeno, računa se iznos koji korisnik prima. Za sprovođenje rešenja nebitno da li ga je korisnik primio ili ne

На мети извршитеља 23.000 пензионера

PO osnovu rešenja izvršitelja u ovom trenutku u postupku je čak 22.868 obustava od penzija, pokazuju podaci Fonda PIO. To, međutim, nije ukupan broj oduzimanja dela primanja, pošto na jednoj penziji istovremeno može biti aktivno više obustava, ali samo do dve trećine, odnosno jedne polovine mesečnog iznosa penzije, ukoliko se radi o minimalnom primanju.

Najveći broj obustava odnosi se na dugovanja za infostan, za struju, telefon, ali ima i onih po drugom osnovu. Kako objašnjavaju u PIO, izvršitelj je u obavezi da zaključak dostavi korisniku, s tim što za sprovođenje rešenja nije od uticaja da li ga je korisnik primio ili ne. Fond mora da postupa po svim zaključcima, odnosno rešenjima izvršitelja koja su dostavljena na sprovođenje obustavom od penzije.

PROČITAJTE JOŠ: I penzioneri nekad varaju

Podaci pokazuju da se veliki broj poziva koje građani upućuju Kontakt centru Fonda PIO odnosi upravo na pitanja penzionera u vezi sa umanjenjem iznosa penzije po ovom osnovu.

- Kako propisuje Zakon o izvršenju i obezbeđenju, izvršenje na zaradi ili plati, naknadi zarade, odnosno naknadi plate i penziji može da se sprovede u visini do dve trećine primanja, dok se izvršenje na minimalnoj zaradi i minimalnoj penziji sprovodi do njihove polovine - otkriva Glas osiguranika. - Istim zakonom propisano je da izvršenje i obezbeđenje određuje sud, a sprovode ga sud ili izvršitelj.

Iznos obustave, obračun kamate na glavni dug, troškovi izvršenja, kao i troškovi izvršitelja se određuju u rešenju izvršitelja. Ako je penzija opterećena obustavom od penzije po drugom osnovu koja je uključena pre dostave rešenja, onda se obustava sprovodi na razlici od postojećeg zaduženja do dve trećine, odnosno jedne polovine penzije. Ako je penzija korisnika zadužena do dve trećine, odnosno jedne polovine penzije, onda u tom slučaju ne postoji mogućnost sprovođenja obustave.

- U tom slučaju filijala Fonda ima obavezu da o tome obavesti izvršitelja, a sa sprovođenjem rešenja izvršitelja otpočeće se kad se za to steknu uslovi - navodi Glas osiguranika. - Ako korisnici imaju primedbe na sprovođenje zaključka u delu koji se odnosi na visinu mesečne obustave, ili na ukupan iznos potraživanja, moraju kontaktirati sa izvršiteljem, odnosno sudom. Dakle, za bilo kakvu promenu Fond mora da dobije novi zaključak i ne može raditi po nalogu ili zahtevu penzionera-dužnika.


PODACI

FOND PIO svakog meseca izvršiteljima dostavi na hiljade potvrda o visini penzije, potvrda da li su ili nisu penzioneri i uverenja za osiguranike o tome da li su ili nisu u osiguranju. Fond ima obavezu da na zahtev izvršitelja obezbedi pristup podacima o određenom dužniku kojima raspolaže, odnosno za koje vodi evidenciju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

realist.

07.03.2019. 02:45

Idioti, neznaju vise kako da pljackaju Narod sram vas bilo, nije cudo sta treba Vladu oterati I jos bolje pozatvarati lopove. Ne zaboraviti da I vama dolazi Crni petak. Gde nadjoste oni Mali da pljackate koji u godi dobiju po dve tri penzije manje .

Мр Радомир Шћепановић

07.03.2019. 04:18

Није важно да ли је решења корисник примио или не?Која дебилна држава!.

električar

07.03.2019. 07:54

I treba da im se naplati, bez obzira na posledice po njih. Ako zbog toga ne mogu da se leče, da se hrane, da prežive, pa i ne moraju. Dovoljno su se lečili, hranili i živeli. Ionako su preveliki teret za ovako pokradenu i neefikasnu državu.

Darko

07.03.2019. 08:45

Izvrsitelji su jedno od najvecih zla koje je zadesilo ovu jadnu drzavu.Narod cui jer misli,nece to mene,ali ne znam da svako od nas moze biti meta tih lopova i otimaca.Dok neko od njih ne strada,nece da se smire.

Рашо

07.03.2019. 08:59

Када би оваква ревност била и према моћницима где би нам био крај?

Unuce,krug dvojke

07.03.2019. 13:05

Nisam penzioner ali citam sve sta se dogadja jer tu je familija koju interesuje.Prvo,šone,zašto sve penzionere trpaš u isti koš,jesi li i ti u nekom,pa mislis da svi isto misle.Drugo,@ električar mogu ti samo reći ,sram te bilo dok ziviš i ne daješ ljudima račune,siva ekonomijo.Sad se samo jedno pitam hocete li?

Nada

07.03.2019. 17:22

Dug za struju 8000 din a elektrodistribucija Zrenjanin preda Sudskom izvrsitelju i sad je 15000. A velikim duznicima nesmeju ni da pridju.