Najviše srpske imovine prijavljeno u Hrvatskoj

Tanjug

01. 02. 2019. u 11:02

Највише српске имовине пријављено у Хрватској

Rovinj Depositphotos

Vrednost prijavljene imovine za sada nije utvrđena, a ona bi se mogla znati "tek nakon uvida u faktičko stanje iste i eventualnog vršenja procene od strane nadležnih organa"

Srpsku imovinu na teritoriji bivših republika SFRJ do sada je prijavilo 150 subjekata, od čega najviše na teritoriji Hrvatske i ta imovina još nije procenjena, rečeno je Tanjugu u Republičkoj direkciji za imovinu Srbije.

Među 150 subjekata koji su prijavili imovinu je više od 100 preduzeća.

Najviše imovine je prijavljeno na teritoriji Hrvatske i reč je o poslovnim prostorima u većim gradovima - Zagrebu, Rijeci i Splitu, ali i o odmaralištima i hotelima, navedeno je u pisanom odgovoru za Tanjug.

"Brojem smo zadovoljni imajući u vidu sve svojinske transformacije privrednih društava od devedesetih godina do danas. Prijave i dalje pristižu i pozivamo sve koji ovakvu imovinu imaju da nastave da je prijavljuju", apeluju iz Direkcije za imovinu Srbije.

Pročitajte još - Hrvati iznajmljuju srpsku imovinu?!

Vrednost prijavljene imovine za sada nije utvrđena, a ona bi se mogla znati "tek nakon uvida u faktičko stanje iste i eventualnog vršenja procene od strane nadležnih organa".

Republika Hrvatska prva je počela da daje u zakup na određeno vreme imovinu subjekata iz Srbije sa mogućnošću otkupa.

"Druge republike, kao ni Republika Srbija, nisu posegle za ovakvim rešenjima, te ne raspolažemo preciznim podacima da li i na koji način raspolažu ovakvom imovinom. Ali je važno naglasiti da, ukoliko postoji, takvo raspolaganje nije u skladu ni sa unutrašnjim zakonodavstvom odnosnih država ni sa ratifikovanim Sporazumom o pitanjima sukcesije", ocenjuju u Republičkoj direkciji za imovinu Srbije.

Na osnovu dobijenih prijava direkcija za imovinu formirala je elektronsku bazu podataka o imovini i uslediće upodobljavanje sa podacima koje je u ranijem periodu prikupilo Ministarstvo finansija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije