SRAMNI PLAKATI U CRNOJ GORI PROTIV SRBA: Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

E. V. N.

02. 10. 2018. u 08:06

СРАМНИ ПЛАКАТИ У ЦРНОЈ ГОРИ ПРОТИВ СРБА: Ослободиоце сад називају убицама!

Centar Nikšića oblepljen spornim plakatima

Plakati sa natpisom "Nikad više 1918", koji sa mržnjom govore o ujedinjenju sa Srbijom, osvanuli Širom Crne Gore. Bećković: Učesnici Podgoričke skupštine su rod rođeni sadašnjim protivnicima ujedinjenja

PLAKATI mržnje sa porukom "Nikad više 1918" osvanuli su u ponedeljak u više crnogorskih gradova, uz "podsećanje" da se radi o veku "od zločina i sramote bijelog terora". Kako saznajemo, to je delo pristalica komitskog pokreta i Krsta Zrnova Popovića i samo je nastavak podizanja tenzija u susretu obeležavanja stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Na skandaloznom plakatu piše:

- U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske i žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi. Ubijeno je preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zverski. Opljačkano je i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata. Hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo je preko 4.700 muškaraca, žena i dece. Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica. U gotovo svakom naselju kroz koji su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja žena i devojaka usled čega je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj celokupnoj istoriji.

Navode u ovom tekstu punom mržnje, istoričari i predstavnici Srba iz Crne Gore smatraju sramnim falsifikovanjem istorije i hajkom na srpski narod u ovoj državi.

Akademik Matija Bećković ističe da je za ujedinjenje Srbije i Crne Gore bilo "nešto manje od 100 odsto stanovništva".

- Nema nijednog od sadašnjih protivnika tog ujedinjenja da mu đed nije bio za ujedinjenje - kaže za "Novosti" Bećković. - Kada pogledate spisak poslanika Velike narodne skupštine srpskog naroda, nema nijednog kraja koji nije bio zastupljen najuglednijim predstavnikom, na čelu sa mitropolitom Dožićem i Markom Dakovićem, koji je slovio za novog Marka Miljanova.

Sadašnju polemiku, ističe Bećković, vode sami sa sobom.

Matija Bećković


- Najbolje je taj fenomen formulisao predsednik Matice srpske kada je rekao da se radi o istrazi predaka - ističe akademik Bećković.

Pročitajte još - “NIKAD VIŠE 1918“: Crna Gora oblepljena plakatima o “srpskoj represiji”

- Kad bi se sa one fotografije učesnika podgoričke skupštine povukle linije ka njihovim srodnicima, ne bi ostala nijedna kuća koja ne bi bila zastupljena i čiji poslanik ne bi bio nečiji đed, brat, stric, ujak. Uostalom, svi su u Crnoj Gori rod rođeni. Ideja da nisi Srbin ako si Crnogorac nije pala na um Hercegovcima, ili Sremcima, ili Banaćanima, ili Bačvanima, ili ostalim Šumadincima. Ali nije kasno da neko objavi: Ja sam Šumadinac, nisam Srbin.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je ovo problem crnogorskog režima koji je zasnovan na mržnji i laži.

Čedomir Antić


- Sve ovo što se dešava nije upereno protiv Srbije, nego protiv Srba u Crnoj Gori - uveren je Antić. - Njihov cilj je da mržnjom i zavadama među crnogorskim narodima zabetoniraju vlast. Srbija nije ni okupirala ni kolonozovala Crnu Goru. Naprotiv u Jugoslaviji je Crna Gora samo dobila. Srbija je i sama bila okupurana i nije imala dovoljno resursa da se bavi teškim nasleđem krvave vladavine Petrovića. Kralj Nikola je 1916. pobegao iz svoje zemlje i ostavio je na milost neprijatelju. Podgorička skupština je najreprezenzativnija i najdemokratskija izabrana skupština Crne Gore pre 1990. godine.

Da je ovo još jedna hajka na srpski narod u Crnoj Gori, smatra i Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije.

KO JE KRSTO POPOVIĆ? KRSTO Zrnov Popović bio je jedan od vođa Božićne pobune 1919. godine, protiv vlasti dinastije Karađorđević u Crnoj Gori. Nakon što je pobuna propala, pobegao je u Italiju. Bio je saradnik italijanskog okupatora.

- Najgore je to što se, stavljajući čin ujedinjenja u ovakav kontekst, osim pokušaja da se napravi podela među građanima, potpuno relativizuju strašni zločini austrougarskih vlasti za vreme okupacije i mnogi od njih se pripisuju kasnijem periodu srpskim žandarmima i bjelašima - kaže Kovačević. - Ovo je samo bedni pokušaj da se nova nacija izgradi na nečemu što liči na Kosovski boj iz kog je iznikla ideja državnosti Crne Gore, pa bi tako Božićna pobuna trebalo da bude zamena za to, kralj Nikola novi knez Lazar, a ovi koji lepe plakate tobož neki osvetnici.

Profesor dr Budimir Aleksić kaže da sve što je napisano na plakatima je falsifikat, a da je poruka jasna - zaplašiti Srbe u Crnoj Gori.

BEZ PROSLAVE

MINISTAR kulture Aleksandar Bogdanović je o najavi proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine rekao da Crna Gora "pamti i proslavlja časne datume i događaje iz prošlosti, a Podgorička skupština nije jedan od njih".

- Proslave tog i sličnog tipa nisu orijentacija zvanične Crne Gore - poručio je Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (182)

Goran Vukovic

02.10.2018. 08:12

Naravno...Vama sad nisu braća oni koji su vam i bili braća kroz vijekove, vama su braća ustaše i šiptari.....

Зоки

02.10.2018. 08:26

Свак' се роди да по једном умре, част и образ живе довијека. Наздравље вам ,,Црногорци,, нова историја!

Milorad

02.10.2018. 08:27

Kako lepo mišljenje o Srbima. Da vidim Srbe kako će im vratiti za sledeću turističku sezonu. Bruka i sramota svakog Srbina koji ode dole na more.

Stojko Đokić

02.10.2018. 08:38

A vi ljudi idite na njihovo more i ostavljajte im tamo svoj teško zarađeni novac da bi vas tretirali kao stoku, a možda i hapsili.

Република Српска

02.10.2018. 11:02

@Анти Антифа - Огромна већина коментара је на латиници. Част теби и другим изузецима.

Trend

02.10.2018. 08:46

Pa to je normalno. I ovde pafrtizane nazivaju ubicama i to masovno, pa nikom ništa. To se zove istorijski revizionizam, prekrajanje prošlosti po meri gospodara sadašnjosti.

Veselo Pucketa Vatra Pa To Gori Nasa Satra

02.10.2018. 08:49

Bilo bi lepo da se ne ponovi I da srpski jumaci ne ginu za dobrobit obicnih g.....Nikad vise braćo Crnogorci

mirko

02.10.2018. 08:51

Svim Narodima bivse YU porucio bih da nemaju sta da strahuju od Srba, ali moraju da se plase od Boga. Kao sto svi znaju, Bog sve vidi I manipulacije, izvrcanje cinjenica itd... to jest laz jeste greh. Bog ce kad tad poloziti racune svima.

Република Српска

02.10.2018. 08:54

"Појам издајице већ је одавно ријешен. Издајство је најподлији чин. Убити се може из освете, бијеса, заробити од глади и невоље, али издате своје може се само од подлости срца." (Марија Јурић - Загорка)

pamet u glavu

02.10.2018. 08:56

potpuno su upravu ko je nas tewrao da tuđu zemlju osobađamo sigurno bi im bilo bolje nego pod beograskim komunizmom I mene je bunilo to kada sam cuo I procitao da su srbi jedva cekali da dođu turci jer se nije moglo živeti vise od teškog zuluma domacih kabadahija da bi smo to razumeli to je kao u srbiji danas ili zadnjih šest godina

Грмеч

02.10.2018. 08:57

За римску цркву то је била окупација. Уз њихову, мухамеданску и арбанаску свесрдну помоћ квислинзи су на власти тако да је ово очекивано. За монтенегрине, главни непријатељи су православна Црна Гора, Србија и Русија. Лудило уживо..

sale

02.10.2018. 08:57

od koga je oslobodjena tad crna gora????valjalo bi malo da procitate istoriju pa onda da pisete da ne lupate gluposti o krstu zrnovom popovicu i kakve veze ima kako vec pise italijanski okupator sa 1918.godinom???i draza mihailovic je osudjen kao veleizdajnik 1945.jer je saradjivao sa okupatorima.je li to taj isti sud sto je i krsta proglasio izdajnikom???samo sto ovaj put prihvatamo samo ono sto nam odgovara.bitno je da je naslov bombastican...

BluMarine

02.10.2018. 09:01

Crnogorce treba da je sramota što na ovaj način proslavljaju stogodišnjicu od ujedinjenja sa Srbijom i što Srbe u Crnoj Gori na ovaj način prozivaju.

Bojan

02.10.2018. 09:28

Crna Gora se odriče svoje svetle istorije i svog identiteta. Novokomponovani milogorci falsifikuju istorijske činjenice i nastavljaju politiku Sekule Drljevića.

Teodora

02.10.2018. 09:50

Do ujedinjenja sa Srbijom je došlo na dobrovljnoj bazi, u trenutku kada ih je kralj Nikola ostavio i kada su bili izgubljeni i u rasulu.

Toma

02.10.2018. 09:54

Sraman potez nekolicine Crnogoraca koji hoće da uvedu nemir kod naroda, tjs kod Srba koji žive u Crnoj Gori.

Dule

02.10.2018. 10:43

Veoma ružno ponašanje naših suseda, do juče smo živeli u istoj državi , a danas o nama govore kao o najvećim neprijateljima. Sramota.

Pera

02.10.2018. 10:45

Ovo je smo pokušaj nekih zvaničnika I stranih plaćenika iz CG da izazove sukobe I nemire.

Olja

02.10.2018. 10:48

Zbog pojedinaca pravi se razor izmedju srba i crnogoraca a to je stvarno sramota!

драгана

02.10.2018. 13:08

@pera - SVI Crnogorci su Srbi. A kada pređu granicu,to prestaju biti.Valjda ih i boli identitet.Ne čitaju oni više ni Njegoša, očigledno.Čitaju samo brojeve na novčanicama.

V.Petrovic

02.10.2018. 10:54

Oce li mi rec neko koliko ima crnogoraca jeli to ona grupa sa popom Dedejicem onijem sto ga je Carigradski Patrijarh rascinio zbog postitucije u Italiji ako je to crna gora ili ti Montenegro svaka vam cast.

Srbin

02.10.2018. 10:58

Videli Milogorci da se "ugled" u EU stice pljuvanjem po Srbima, kao i da se dobre pare dobijaju za to dobijaju od Hrvatskh, EU i NATO fasista. Uplasio se veleizdajnik Milo da ce mu suditi za kriminal koji je do sada pocinio, pa gleda da se dodvori EU, NATO i Americ tako sto Srbe pali na lomaci. Ovejani kriminalac ima zadatak koji mor ispuniti, ali su mu Srbi u Crnoj Gori velika prepreka, koju on nikada nece savladati.

Hana

02.10.2018. 10:58

Bratski narod koji je okrenuo ledja svojoj istoriji je postao neprijatelj? Crna Gora nikada nije izasla iz kamenog doba.

Oksim

02.10.2018. 10:58

Citam ove komentare i ježim se od njih! Srbi su braća Crnogorcima isto kao što su i Hrvati i Bosanci. Tako je govorio Njegoš!!! Ovo ne zbači da Srbija nije okupirala Crnu Goru i da nijesu činjeli užasne zločine Crnogorcima. Koga interesuje sve može naći u dokumentima. Zato Crnogorci neće više nikada dozvoliti da se ponovi sramotna 1918. godina.

драгана

02.10.2018. 13:02

@Oksim - Nalupali ste se u par rečenica. Za glupost je malo potrebno.Za pamet je potrebno mnogo vremena,pre svega.A treba zagrejati zadnjicu,što samostalno,što uz pomoć roditeljske batine.

драгана

02.10.2018. 13:11

@Pera Detlić - Daleko,daleko.Neka pokupe svoje i što dalje iz Srbije.

драгана

02.10.2018. 12:59

@joco - Šta su to Crnogorci ako nisu Srbi?Crnogorci su mestu življenja (kao Šumadinci,Bosanci, Hercegovci, Srbijanci...).

Bilja

02.10.2018. 11:09

Milova politika ne dozvoljava da se izrazi stvarna slika i misljenje crnogorskog naroda.

kekec

02.10.2018. 11:12

bas se pitam ,zasto je svim narodima, na ovim prostorima, osim srbima, muka i pada mrak na oci kad se sete bivsih drzava prve i druge jugoslavije?! svi tvrde da su na silu uvuceni u te eksperimente, jedino srbi tvrde da su svi radosno usli u te tvorevine, ne razumem.

seljak LA

02.10.2018. 11:16

Dabogda vam se djeca kineskog porekla radjale, a vec pocelo, a pocelo je. citam ja novine citam ja novine pa sam procitao da je crnogorka 2 kinezcica rodila. Sad vam prave veliki most, a pravice vam i decu. Kuavice sinje.

Bastilja

02.10.2018. 11:25

Crna Gora i treba da povuče nezavisnost KiM. Ne trba odmah da prete jedni drugima ali stavovi svaki trebaju da se ispituju.

Tamy

02.10.2018. 11:32

Šta drugo očekivati od Mila Đukanovića nego da se služi lažima, obmanama i prevarama.

dzo

02.10.2018. 11:34

Treba ih naterati da sami otkriju Vatikanske placenike u svojim redovima. Glupo je jurisati na Ostrog,Cetinje Njegosevo,prezimenjake koji su ostali tamo...

dzo

02.10.2018. 11:35

To rade izdajnici po nalogu i parama iz Vatikana.Mozda Muslimani a mozda Milovi. Rekao je otac Tadej da ce biti gradjnskog rata!

marija

02.10.2018. 11:46

Sramota, Djukanovic i njegova mafija nece moci da promene istinu i okrenu nasa dva bratska naroda jedne protiv druge.

Dobrinka Petronijević

02.10.2018. 11:47

Aj sad lepo da im pošaljemo njihove đetiće nazad u Crnu goru samo sa onim što su i poneli iz nje kad su bežali

Obraz kao djon

02.10.2018. 11:47

Odavno oni ne znaju za sramotu! Lideri su u regionu po primitivizmu i manipulisanju!

Nenad

02.10.2018. 12:14

Sta ce jos da se objavi u Crnoj Gori protiv Srbije, neverovatno, i ko to uopste i podrzava?

Dejan

02.10.2018. 12:34

Skandalozno je da se oslobodioci nazivaju ubicama, ponasanje crnogoraca je prevrsilo svaku meru.

Ivan

02.10.2018. 12:51

Ovo je velika sramota za Crnu Goru, ovime su pljunuli ne samo na Srbiju vec i na svoje pretke koji su ucestvovali u Mojkovackoj bitci I sve snage se zalagali za ujedinjenje sa ostalim narodima, a pre svega sa Srbijom

драгана

02.10.2018. 12:54

Samo ih otpustiti direktore i glavešine u miru iz Srbije (gde ste videli radnika iz Crne Gore?). I njihovi studenti da studiraju po propisima o stranim državljanima.Ništa više.

gogi

02.10.2018. 12:56

Zaista sramno. Kao da je postalo obavezujuće da se blati Srbija kako bi se podigla cena pojedincima.

toma

02.10.2018. 12:57

A šta se drugo i moglo očekivati od crnogoraca?! Nikada oni nisu poštovali Srbiju i svoje korene.

драгана

02.10.2018. 12:57

Oni će proći kao Makedonci.Istočna Crna Gora je šiptarska,a oni buču na Srbiju.Najveći slepac je gordeljivac i onaj koji ne želi da vidi.

gobil

02.10.2018. 12:59

Iz Crne Gore mojoj braci u Srbiji Pozdrav! Ovo sto ste vidjeli nije cijela Crna Gora vec samo jedan njen mali deo nazovi "pravoslavnih" a u stvari unijata i buducih katolika a sada vjernih papinih sledbenika, takodje svi Muslimani, Hrvati i ostali podrzavaju ovo. Cilj je pravljenje sto veceg jaza izmedju njihove nove nacije i Srpskog porijekla koje je neosporno, takodje cilj je navlacenje mrznje od Srba prema cijeloj Crnoj Gori, a Krajnji cilj je katolicenje Crne Gore jer je jedino to ostalo.

gobil

02.10.2018. 13:02

Sledeci Milov potez je da dovede Papu u Crnu Goru i pokatolici je...To ce biti u narednih godinu dana...Zato Braco nasa iz Srbije Malo nas razumite tesko je zivjeti u novoj NDH

Maja

02.10.2018. 13:04

Srbija vodi politiku dobrosusedskih odnosa i nikada nije širilo mržnju prema susedima i potpuno je nejasno kome ide u korist ovakva mržnja.

Nikola I.S.

02.10.2018. 13:10

Kraljevina C. Gora bila je srpska država i sasvim je normalno da 1918-te donese odluku o pripajanju Srbiji, i tako bi ostalo zauvijek (kao što je Mletačka Republika u Italiji) da nije bilo Broza koji 1945-te ponovo proglašava CG državu, ali ovaj put i posebnu CG naciju. Taj zlotvor je nanio Srbiji više zla nego svi osvajači u istoriji zajedno.

драгана

02.10.2018. 21:15

@Nikola - Ali,mi,Nikola nismo još uvek u stanju da čitamo misli.Ali čitamo šta piše.

Marko

02.10.2018. 13:43

Gotovo je neverovatno kako okolne države grade nacionalni identitet na Srbiji i menjanju istoriskih činjenica.

ana

02.10.2018. 14:02

Nisu mi uopste jasni Crnogorci. Ako im Srbija ne valja neka nas zaobilaze u sirokom krugu. Srbija je zemlja koja sa svima zeli dobre odnose.

mile

02.10.2018. 14:27

Crna Gora mora biti svesna da bez srpskih turista za njih nema budućnosti, srbe trebaju da poštuju kao svetinju.

Zoran

02.10.2018. 14:30

U javnosti je poznato da Crnogorci ne vole Srbe, iako nase stanovnistvo naseljava pola Crne Gore. Veoma sraman cin

Jovana

02.10.2018. 14:40

Stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije treba da je ponos i cast za svakoga a ne razlog za podizanje tenzije!

Stark

02.10.2018. 15:00

Jos jedan znak kako sa njima treba postupati. Koliko ih mi postujemo, toliko nas oni mrze i ponizavaju! Tuga, a nekad smo bili jedan narod, jedna drzava!

Buki

02.10.2018. 16:02

Vidim da se vecina pita zasto i čemu ovakvi lazni plakati. Da bi Crna Gora kao i Hrvatska na mala vrata usla sto brze u EU. Za ulazak su neophodna dva uslova, prvi da na sve načine pokazes kako su pravoslavni Srbi negativci, a drugi da si u NATO. Ostali uslovi su marginalni pored ova dva koja su najbitnija.

драгана

02.10.2018. 21:13

@Buki - Neka onda studente šalju u Pentagon da studiraju o trošku Amerike i članica NATO.I neka u Pentagonu konkurišu i budu direktori.

kolja

02.10.2018. 18:01

Ništa novo, ovog leta prolazim vozom do Sutomora i piše veliki grafit Ubij Srbina! Pa šta dalje da očekujem. Sledeći put idem za Grčku.

Borsa

02.10.2018. 20:26

@ - I pored sveg dešavanja ja ne mrzim Crnogorce,i oni sami znaju i ako je ta represija bila to su oni medju sobom svodili račune -ostatak Srbije ih ne mrzi siguran sam u to...

oldlala

02.10.2018. 23:00

Molim sve dobre ljude u Crnoj Gori da ucine sve da crnogorci i srbi zive u slozi i postovanju pa i pomaganju,sve drugo nije ni jednima ni drugima u interesu a treba se zapitati kome sukobi odgovaraju.

Mrs M

03.10.2018. 08:10

Sta reci na ovo? Postujemo sve narode a za uzvrat dobijamo noz u ledja od najbližih!

radenko

03.10.2018. 08:35

U Crnoj Gori nema nikakvih investicija.I naravno dok Aleksandar Vucic ide neumorno po svetu moleci da investitori dodju u SRBIJU.Kada toga nema U CG i na Kosovu.Krivci su SRBI i SRBIJA.Verujte letos sam radio u istoj.Nevidjena pojava mrznje prema nama.Jer njihov predsednik se ne bori za investicije.To hotela i restorana davno sto je napravljeno i nista vise.Turizam je dok ima sunca sta posle.