Priznaje se hiljadu osporenih doktorata

I. MIĆEVIĆ

18. 08. 2018. u 13:02

Ministarstvo menja Zakon o visokom obrazovanju. Procenjuje se da ima oko hiljadu spornih diploma. Starim studentima rok još godinu dana. Izmene pred poslanicima do polovine septembra

Признаје се хиљаду оспорених доктората

DOKTORATI stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove - biće priznati. Neće se dovoditi u pitanje ni magistarske i master diplome, kao ni diplome osnovnih studija akademcija koji su ispite polagali kod profesora sa osporenim doktoratima.

Ovo, prema saznanjima "Novosti", predviđa predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji je pripremilo Ministarstvo prosvete i koji će se u drugoj polovini septembra naći pred poslanicima. Na ovaj način biće razrešen sukob između ranijeg sastava Komisije za akreditaciju (KAPK) i Ministarstva prosvete. KAPK je osporavao kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola koji imaju ove doktorate, a Ministarstvo prosvete zakonom namerava sve da ih učini nespornim. Procenjuje se da ovakvih doktorata ima oko hiljadu, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Izmene zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, ali i uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama. Prvobitno je bilo predviđeno i uvođenje menadžera na fakultete, ali se od toga zasada odustalo. Nova rešenja napisana su daleko od očiju stručne javnosti. O izmenama je bilo reči na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

- Sve se odvija pod nekakvim velom tajne. Izmene zakona ubačene su kao tačka dnevnog reda u poslednji čas, a materijal smo dobili dan uoči sednice - kaže jedan od članova.

- Očigledno se Ministarstvu žuri da legalizuje doktorate koje KAPK nije uvažavao, a i na Nacionalnom savetu rečeno je da određene ustanove nisu ispunile kriterijume da ih izdaju. Naravno, Ministarstvo prosvete ima poslednju reč i može to da uredi zakonom.

Prof. dr Branko Kovačević

I prof. dr Branko Kovačević, član Nacionalnog saveta, potvrđuje za "Novosti" da Ministarstvo sve radi u velikoj žurbi, sa objašnjenjem da zakon mora da se menja brzo, zbog starih studenata.

- Nije ovde sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali - kaže prof. Kovačević.

- I nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da će ovim zakonom biti ispravljena nepravda prema studentima, koji nisu krivi i nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Dr Bojan Tubić

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje dr Bojan Tubić potvrđuje, za "Novosti", da zakon predviđa da je dovoljno da je ustanova imala dozvolu za rad i ispunjenost uslova, da bi diplome bile validne.

- Studenti ne treba da trpe zbog bilo kakvih propusta ustanova - objašnjava Tubić.

- Jedna od novina biće i to da rektor ili dekan neće moći da bude neko za je prethodno razrešen sa iste funkcije ili osoba za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje.

MENADžERI U VISOKIM ŠKOLAMA

NOVINA će biti i menadžeri u akademijama strukovnih studija i visokim školama, koji će na dužnost stupiti tek školske 2019/2020. godine.

- Zakon o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu oktobra 2017. godine i koji sada menjamo, predvideo je da svi univerziteti imaju menadžere - objašnjava Tubić.

- Ostavljen im je rok od devet meseci da objave konkurs za izbor menadžera. Njihov posao biće da upravljaju finansijama i drugim operativnim poslovima. U pripremi je i poseban zakon koji će definisati njihove nadležnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Nuclear Vlasta

18.08.2018. 13:10

Мегатренд и осиромашени уранијум су направили немерљиву штету Србији.

Nuclear Vlasta

18.08.2018. 14:37

@Nuclear Vlasta - Ево јавили се и „дипломци“ Мегатренда својим негативним оценама. Па, доро јутро „радни народе“ !

rikoset

18.08.2018. 13:10

Pa zato sto su sadasnji svi politicari kupili diplome .Zato nam je privreda u kolapsu i plate u privredi od 25.000-30.000.

M.S .

18.08.2018. 13:34

Ko se "snašao"-snašao se;sad će moći bez problema da prodaje maglu,kako se samo trudom, poštenjem i marljivim učenjem, mogu sticati diplome i titule i da ne postoji "lak"način za dobijanje istih i građenje karijere!

Peđa

18.08.2018. 13:49

Niko kao mi......kod nas se ljudi djele na "doktore" i oni koji to nisu....?...Sramota....i ne pitajte zašto pravi stručnjaci odlaze....S kim da rade....I neka idu....

Zlatko

18.08.2018. 13:53

I na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu predaju profesori sa osporenim doktoratima.

Stojan

18.08.2018. 13:58

Bilo bi interesntno pitati minista Šarčevića: Da li je sporan doktorat jednog od njegovih najbližih saradnika u Ministarstvu?

Predrag

18.08.2018. 14:04

Drzavni, Nedrzavni Univerzitet... jedno te isto... Vrede kao i plata u Srbiji.. kolko kod privatnika tolko i u ddrzavnoj administraciji....

iz glave

18.08.2018. 14:05

a još kada nam dođu oni experti s one strane rasgranice koje ćemo zbog eu da majorizujemo,pa mr i dr migranti ...

Krusevac

18.08.2018. 14:34

"Bravo". Pre 40-ak godina u mom gradu je bilo 15 doktora nauka. sada je toliko u mom ulazu od 40 stanova. a u firmi 5-oro su postali doktori nauka, a po 2 puta su otisli do neakreditovanog fakulteta. I primaju platu kao doktori nauka, o trosku svih gradjana Srbije.

Mi

18.08.2018. 14:36

I sve bi bilo u redu da mi jednog dana nije puklo slepo crevo,pa me je operisao drug član...iz anestezije se nikada nisam probudio.

nele011

18.08.2018. 14:36

...hihihihih...a u Novostima sve bolonjci.....kosa, tanka uspravna debela....4 ceka i radis u novostima...dodas jos jedan,,,budes moderator...

Ник Ћулибрк

18.08.2018. 15:15

Када већ знање, теме и комисије не значе ништа, дајте један указ да су сви грађани Србије доктори наука! Били бисмо први по још нечему... Вин-вин што би рекли наши обезвокабуларени експерти.

mihajlo

20.08.2018. 08:23

@ Ник Ћулибрк - Kada već pominješ Komisiju, valjda misliš na ovu za akreditaciju. To ti je najveća kriminalna organizacija u istoriji obrazovanja. Raspitaj se za doktorate četvoro dece predsednika tadašnje komisije i biće ti sve jasno. Videćeš ko je osporavao diplome, a njegova deca nisu ni polagala ispite, čak neka nisu ni prisustvovala na odbrani svojih doktorata, a radi se o državnim uni verzitetima.

Goran

18.08.2018. 16:24

Sad novopečene dr nauka zaposliti po fakultetima da budućim generacijama bude još lakše upišeš buzdovan te primi završiš i gotovo...

Realno

18.08.2018. 16:48

Da su to jos " diplome" osnovnih osnovnih ili srednjih skola:pa ,...drz- ne daj ! .A to su pokrali titule najvisih znanja kako bi sebi prokrcili put kad ka direktorskim ili povlascenim mestima .Pola tih, sabana ne zna,ni srpski da govori cestito.Nego natucaju ,a kad hodaju bacaju i gacaju .Nazalost .

Рашо

18.08.2018. 17:06

Ово нема нигде. Па има ли ико нормалан у овом циркусу од државе?

Hercegov Grad

18.08.2018. 18:09

Ti sto podrzavaju priznanje doktorata ,do svojih titula su takodje dosli na isti nacin ,kao i ovi o kojima se rasprarvlja!Afera "Index" jasno govori ,da oni koji sprecavaju zavrsetak sudskog postupka,pripadaju toj grupi koja je do diploma dosla mitom i korupcijom!

035

18.08.2018. 21:14

Ви истински , видите шта народ мисли , останите с њим и борите се , ваљда је јасно да је догорело до ноктију !

busplusije

19.08.2018. 02:07

Sva sreća pa nam mostove prave kinezi. Kod njih za prevaru leti glava pa su i diplome prave. Da ih grade ovi novi “stručnjaci” bilo bi ko u Đenovi.

Koh

20.08.2018. 14:25

@Анти-бот - Druže skraćenica za magistra ili doktora se piše bez tačke. Znači dr ili mr