Na master studije ne mogu sa crnogorskim diplomama

I. MIĆEVIĆ - V. KADIĆ

06. 07. 2018. u 13:02

NVO sektor u Crnoj Gori podigao glas zbog problema priznavanja dokumenata. Kandidati sa tri godine studija žele na postdiplomske

На мастер студије не могу са црногорским дипломама

Univerzitet u Podgorici ima drugačiji sistem studiranja Foto Arhiva "Novosti"

CENTAR za građansko obrazovanje (CGO) iz Crne Gore nezadovoljan je jer se od juna ove godine, kako kažu, u Srbiji ne priznaju diplome stečene na fakultetima u njihovoj državi. Oni tvrde da se diplome za rad priznaju, ali sa završenim studijama u Podgorici ili na Cetinju više ne mogu da upišu master ili doktorske studije u Srbiji.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saznajemo da je problem nastao zbog toga što u Crnoj Gori mnoge akademske studije na fakultetima traju tri godine, a kandidati iz ove države žele u nastavku studija u Srbiji da budu izjednačeni sa akademcima koji su završili četvorogodišnje studije. Da bi se u Srbiji upisao akademski master potrebno je da kandidat stekne 240 ESPB, a ne 180, sa koliko dolaze mnogi crnogorski diplomci.

Diploma Pravnog fakulteta u Crnoj Gori, sa druge strane, u Srbiji se ne priznaje za rad u struci, što nije novina i nije nikakav izuzetak. Zanimanja u pravosuđu spadaju u takozvane regulisane profesije, pa da bi neko bio sudija ili advokat mora da poznaje pravosudni sistem države u kojoj želi da radi.


Problemi sa diplomama stečenim na crnogorskim fakultetima, saznajemo, biće rešeni kada budu usvojena dva zakona, koja će urediti i sve ostale profesije. Zasada nema automatskog priznavanja diploma, a i u budućnosti tražiće se provera položenih ispita i broja osvojenih ESP bodova.

U Crnoj Gori su nezadovoljni ovakvom situacijom i kažu da se u njihovoj državi, u okviru ENIK centra, diplome iz Srbije priznaju i za rad i za nastavak školovanja.

Mira Popović, saradnica CGO, kaže za "Novosti" da diplome koje ne želi da nostrifikuje srpski ENIK/NARIK centar nisu "sporne", već su izdate na akreditovanim visokoškolskim ustanovama.

- Na nepriznavanje diploma Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Srbiji za potrebe tržišta rada ukazali smo još prošle godine - napominje Mira Popović. - Danas studenti koji su svoje osnovne studije završili u Crnoj Gori ne mogu pod istim uslovima, kao na primer prošle ili ranijih godina, nastaviti studije u Srbiji, i to se odnosi na diplome svih koji bi želeli da nastave svoje postdiplomske ili doktorske studije u Srbiji.


BRUCOŠI MOGU I BESPLATNO

NAJVEĆI broj Crnogoraca u Srbiju dolazi na osnovne studije i oni nemaju nikakav problem pri upisu. Dovoljno je da zatraže nostrifikaciju u ENIK/NARIK centru i da se sa tim prijave za upis na neki fakultet. Ukoliko se izjasne kao Srbi, imaju pravo na iste uslove kao i domaći državljani, pa i budžetske studije. Jedina komplikacija su im kratki rokovi u obe države - škole im kasno izdaju diplome, a predaja dokumenata za dokumentaciju ograničena je na samo jedan dan u nedelji, pa je mnogima bio problem da se za prijemni prijave na vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Ime i prezime

06.07.2018. 13:09

Ali su zato crnogorski drzavljani bili sa nama na fakultetu na budzetu ravnopravno kao mi iz Srbije. Da sam kojim slucajem otisao u PG da studiram, skolarina bi mi bila nekoliko hiljada eura jer sam strani drzavljanin, naravno. O studenjaku necu ni da pricam...

Црногорац ЕКОФ

06.07.2018. 14:34

@Ime i prezime - Да изоставимо причу било којег националног интереса за финансирање наших студија, ја сам за 5 година студирања (4+1) донио у Београд неких 50 000 еура. Продуктвније од 90% радних мјеста у Србији.

Црногорац ЕКОФ

06.07.2018. 17:43

@Ime i prezime - Радим као консултант за страну фирму на страним пројектима, и уносим у земљу преко 1200 еура мјесечно на тај начин. Могу у сваком моменту да се запослим у државни сектор ако те и то интересује. А ови лајкови овдје гдје раде?

triwun

06.07.2018. 19:14

@Ime i prezime - Interesantno, radio sam u društvenoj firmi gde je direktor bio Crnogorac . Mene je proglasio tehnološkim viškom , a on dočekao penziju . Sada je konsultant u istoj firmi koja je sada u privatnom vlasništvu !? Ili smo mi mnogo glupi ili ste vi mnogo pametni .

Cao pameti

06.07.2018. 14:24

I osnovne "bachelor" studije u engleskoj traju tri godine -- iz cega proizilazi da i diplomac sa Kembridza ne moze upisati master na Univerzitetu u Cacku. Blago li ga si nama kad sebi mozemo priustiti takav elitizam. To je isto kao kad bi ja odbio Adrianu Limu jer muvam samo ribe ispod 25 godina starosti. Besmislene regulacije i dogmatsko razmisljanje su unistile i mnogo vece od nas.

Ema

07.07.2018. 10:22

@Cao pameti - Ti nisi čitao niti razumeš obrazovni sistem u Engleskoj. Oni nisu prešli na Bolonjski proces i zadržali su svoj stari sistem. Kada budeš analizirao njihovo obrazovanje razumećeš da nije lako uporedivo sa našim i da svako može nakon 3 godine studija na master koji traje 2 godine ili da položi diferencijalne ispite do 240 ECTS, pa onda na naš master. Crna Gora je reper za loše obrazovanje, osim par dobrih nastavnika na Univerzitetu u CG..

petar III

06.07.2018. 15:13

Koliko ima besmisla govori i podatak da poreski obveznici placaju skolarinu stranim drzavljanima? Dokle vishe sa tim Crnogorcima? Njihovi roditelji placaju porez u Crnoj Gori, a oni se skoluju (ili idu kod lekara) u Srbiji??? Crna Gora se sama otcepila (vecina gradjana je odlucila) i treba je i tretirati kao drzavu koja je priznala nasilno otcepljenje dela teritorije Srbije. Ko stiti takvu Crnu Goru?= ovde u Srbiji/.

stalker

06.07.2018. 15:30

Ja sam davno završio višu školu koja tada nikako nije mogla da se meri sa fakultetom ,što je i normalno . Sada vidim i sa višom školom se upisuju masteri što nema veze sa mozgom. Pogotovu što su sadašnje više škole pale na nivo nekadašnjih srednjih škola . Kako je pošelo moći će i sa srednjom školom da se upišu doktorske studije !!

драгана

06.07.2018. 15:56

Konačno pametan potez. I ne treba im.priznati diplome.Oni nisu državljani Srbije i ne govore srpski jezik.Neka pokušaju u Zagrebu i Tirani.

DRAGI MONTENIGERI

06.07.2018. 17:02

BEZ BRIGE, Taci i Haradinaj ce vam priznat diplome, i mozete doktorirat na prestiznom kosovskom univerzitetu, i ujedno ste medju svojim.

Илија

06.07.2018. 17:16

Црногорским држављанима српског порекла треба омогућити да могу да конкуришу за буџетска места, али уз услов да изјаву да су Срби овере у суду или код нотара у свом месту у ЦГ. То би спречило праксу да неки овде буду велики Срби, а у ЦГ Милове перјанице и велики Црногорци.

драгана

06.07.2018. 17:18

Osim ovoga,trebalo bi da studiraju po svim propisima o stranim državljanima.Nema budžeta za Crnogorce.Neka plaćaju i oslobode mesta za Sebe iz Srpske i Srbe iz Srbije.

Dejan Nezadovoljni

06.07.2018. 18:37

Zasto uopste pricamo na temu mastera u Srbiji nedoskolovanih stranih drzavljana? Neka plate prvo osnovne studije po ceni za strance, pa onda redom! Sta mi imamo vise sa tom Albanskom pokrajinom?

Ljubosav

06.07.2018. 22:39

Na medicinskom je godina za strane studente 7500 eura.... Eto toliko nasi fakulteti gube po svakom crnogorcu godisnje(a ima ih na stotine, mozda i hiljade, kad se uracunaju osnovne studije, master, doktorske), a ta prica da oni ovde trose pare na hranu, stan,... Pa i kod kuce u Sotonicima moraju da placaju kad odu u prodavnicu, kad iznajme gajbu, potrose struju,...

Анти-бот

07.07.2018. 01:23

Они за џабе као страни држављани, а ја пут под ноге па у Македонију на студије јер немам ни за школарину у својој земљи као домаћи јер ми је неки милогорац узео место на буџету. Мрш бре, Србија није Србија већ Југославија никад из те земље нисмо изашли ни на који начин.

sale

07.07.2018. 10:31

Da svi su oni Srbi kad treba da studiraju u Srbiji i upisuju sta hoce bez prijemnog ispita i kad imaju sve pomoci oko smestaja i zivota a kad treba da glasaju u Crnoj Gori svi mahom glasaju za Mila i svi se odricu Srpstva sta ce nam takvi ljudi koji lako prodaju veru za veceru.

Rakonjac Radosav

07.09.2018. 18:03

Najpre smo im placali danak pri uvozu automobila. Ko god je uvezao auto, morao je da ga registruje u C. G. I tako smo milione maraka dali"braci crnogorcima", i cepali nase puteve. Sada besplatno skolovanje a oni, priznase Kosovo, poslase oficira u Knin, glasase za UNESKO. A ako odete na more, ako vas propusti saobracajna policija nece drumska mafija. Joj Srbijo, međ šljivama.