PITAMO STUDENTE: Da li ostajete u Crnoj Gori nakon završetka fakulteta?

28. 11. 2016. u 07:34

Prema podacima biroa za zapošljavanje, Crna Gora je odavno postala zemlja kojoj više nisu potrebni visokoškolci!Tek svaki peti visokoškolac dobije posao, pa ipak većina studira

ПИТАМО СТУДЕНТЕ: Да ли остајете у Црној Гори након завршетка факултета?

PREMA podacima biroa za zapošljavanje, Crna Gora je odavno postala zemlja kojoj više nisu potrebni visokoškolci! Od ukupno 12.728 slobodnih radnih mesta, u prvih šest meseci ove godine, poslodavci su tražili samo 2.639 radnika sa višim ili visokim obrazovanjem. Za 33 odsto radnih mesta bila je dovoljna srednja škola, a za većinu poslova (55 odsto) škola ne treba, tražena su niskokvalifikovana ili polukvalifikovana zanimanja.

Najviše je nezaposlenih sa diplomama Ekonomskog i Pravnog fakulteta, ali i visokoškolaca koji su završili neke od studija iz oblasti menadžmenta. Ipak, statistika Zavoda za zapošljavanje ni ove godine nije omela Univerzitet Crne Gore da predloži da na Pravni i Ekonomski fakultet bude primljen isti broj studenata kao i prošle - više od 1.400.

Istovremeno sve je veći broj srednjoškolaca koji upisuju fakultete, preko 80 odsto. Sve to dovodi do toga da statistiku biroa rada svake godine popuni oko 2.000 svršenih visokoškolaca koji traže posao. Sve to je razlog da sve veći broj diplomaca pokušava da se prekvalifikuje i prihvata poslove za koje nije potreban fakultet, ili odlaze u inostranstvo.

"Novosti" su neke od njih pitali kakav će biti njihov izbor. Čini se da odgovori koje smo dobili više govore o željama mladih, a samo delom o realnim mogućnostima za pronalaženje posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

DW

28.11.2016. 17:04

A što, najbolji studenti ostaju u Srbiji?! Za pletenje kablova ne treba fakultet. Usput, kod nas ne beže u inostranstvo samo akademski građani već i svi koji imaju kuda otići.

Будући мастер

30.11.2016. 22:33

А да што ћемо но у иностранство! У Београд!