Šarčević: Maturanti nisu prepisivali, nije bilo “divljanja”

I. M.

05. 07. 2018. u 11:02

Шарчевић: Матуранти нису преписивали, није било “дивљања”

Na maloj maturi nije bilo neregularnosti,Foto D. Milovanović

Na Završnom ispitu u Jablaničkom okrugu i na Kosmetu nije bilo neregularnosti. Novi rezultati pokazali da je testiranje sprovedeno "korektno"

IAKO je pre dva dana ministar prosvete Mladen Šarčević rekao kako je bilo "divljanja" u Jablaničkom okrugu i na Kosovu i Metohiji, misleći na propuste u organizaciji male mature, za "Novosti" je izjavio da su novi rezultati analize pokazali da ozbiljnih nepravilnosti ipak nije bilo. Tako neće biti ni smene direktora škola i načelnika školskih uprava.

Pročitajte još: Šarčević: Zbog male mature smena načelnika školskih uprava

- Prva analiza koju sam dobio od stručnih službi pokazala je velika odstupanja u rezultatima, u odnosu na republički prosek - kaže ministar Šarčević za "Novosti". - Danas sam, međutim, dobio nove, preciznije rezultate i oni pokazuju drugačije stanje stvari. Ipak su i ti okruzi ove godine radili pošteno. Prethodno sam izjavio drugačije, jer sam raspolagao takvim podacima.

Pod posebnim nadzorom bile su četiri školske uprave, koje pokrivaju Pčinjski, Raški, Jablanički okrug i Kosovo i Metohiju, jer su u njima uočene nepravilnosti. U mnogim školama učenici su na maloj maturi osvojili znatno više bodova nego što je realno u odnosu na njihov uspeh u školi. Otkriveni su rukopisi odraslih osoba na testovima, a u Novom Pazaru su direktori škola priznali da su učenici kod sebe imali mobilne telefone, te da su im odgovori stizali "Vajberom". Ministar prosvete tada je tražio smenu pojedinih direktora, ali školski odbori su to odbili da urade, a on, prema starom zakonu, nije imao mogućnost da ih sam smeni.

Pročitajte još: Šarčević: Prevaziđen koncept "male mature"

Šarčević sada kaže i da očekuje još jednu analizu, kojom će se uporediti rezultati završnog ispita prema načinu na koji je organizovan nadzor - dežurni nastavnici i supervizori. Kontrolisaće se kakav je rezultat dao pilot-projekat u 28 škola, u kojima su dežurali samo zaposleni iz tih škola, u odnosu na sve ostale osmoletke, u koje su dežurni nastavnici i supervizori dolazili iz drugih škola.

REGIONALNA PROVERA ZNANjA

MINISTAR Šarčević najavio je novi koncept male mature, ali kaže to neće biti u narednoj školskoj godini. Najavljuje i uvođenje nacionalnog testiranja učenika, na svake dve godine.

- Dogovorili smo se sa kolegama iz regiona, 26. oktobra u Beogradu će biti održana međunarodna konferencija na kojoj ćemo precizirati saradnju. Zemlje iz okruženja su zainteresovane da na svake dve godine organizujemo regionalnu proveru znanja učenika određenih razreda. Tako ćemo imati najbolji pregled realnog stanja u obrazovanju - pojašnjava Šarčević.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije