Traže da usvojim pradedu Božidara!

V. C. S.

02. 03. 2018. u 22:02

Траже да усвојим прадеду Божидара!

Aleksandar Nedić

Neobičan zahtev države u slučaju rehabilitacije Boška Nedića, rođenog brata ratnog premijera Srbije Milana Nedića. Aleksandar Nedić: Sud nije prihvatio smrtovnicu

CENTAR za socijalni rad beogradske opštine Savski venac tražio je od Aleksandra Nedića, praunuka Boška Nedića, rođenog brata ratnog premijera Srbije, da se izjasni u postupku u kojem bi bio oglašen za njegovog staratelja. Ovo za "Novosti" otkriva Aleksandar Nedić, koji je pokrenuo postupak za rehabilitaciju i Boška i Milana Nedića.

- Od mene praktično traže da potpišem dokument o usvajanju pradede, na osnovu kog bismo mogli da ga proglasimo umrlim. Sud u postupku rehabilitacije nije prihvatio dokaz o smrti iz Pogrebnog preduzeća Opatija, koje je nadležno za groblje u Lovranu, gde počiva urna mog pradede - kaže Nedić.

Prema objašnjenju njegovog pravnog zastupnika Zorana Živanovića, sud po zakonu mora da odredi staraoca, koji će zastupati nestalo lice u vanparničnom postupku prilikom proglašenja za umrlo. Budući da nema umrlice, jer je Boško Nedić preminuo 1964. u Karakasu, gde je živeo u egzilu od 1944, kada je napustio Beograd, jedini dokaz o njegovoj smrti je potvrda da je sahranjen u Lovranu. Domaći sud je, međutim, ne prihvata. Zato će se odrediti staralac u postupku, u kom će se Božidar Boško Nedić proglasiti mrtvim, da bi mogao da se nastavi postupak njegove rehabilitacije.

Sličan slučaj već smo imali u postupku rehabilitacije Draže Mihailovića, komandanta JVuO, za kog takođe nije bilo dokaza o smrti.

- Moj pradeda je bio ratni vojni invalid iz Prvog svetskog rata, ranjen kod Smedereva. Za vreme Drugog rata nije se mešao u politiku, osim što je napisao pismo kralju Džordžu, posle savezničkog bombardovanja Srbije, na Uskrs 1944. Ipak, za razliku od svoje braće, Milana i Milutina, koji nikada nisu osuđeni, on je osuđen kao narodni neprijatelj 1944. Amnestiran je u opštoj amnestiji 1957, ali država ipak traži da ga rehabilitujemo da bi bio uzet u razmatranje naš zahtev za restituciju - kaže Aleksandar Nedić.

Milana Nedić

VREDNE NEKRETNINE POTOMCI Boška Nedića u restituciji potražuju nekretnine na Slaviji, na mestu današnje NBS, kao i lokal u kom je bio "Aleksinački podrum", takođe na Slaviji. Traže i kafanu u Košutnjaku, na mestu Konaka kneza Miloša, stan prekoputa Kalemegdana, kuću u Banji Koviljači, zemljište u Grockoj i Kraljevu...

Božidar Nedić poznat je po tome što je otvorio prvu poljoprivrednu školu u Srbiji i zapalio večni plamen Neznanom vojniku ispred Trijumfalne kapije.

Zaslužan je za izgradnju Doma invalida, na Savskom trgu, u Beogradu, i Doma vojske, u Skoplju, koji je srušen u zemljotresu 1963. Njegova ideja, prema rečima njegovog praunuka, bila je i izgradnja Zoo-vrta, koju je realizovao inženjer i gradonačenik Beograda Vlada Ilić.

Iako potpredsednik Stojadinovićeve Jugoslovenske radikalne zajednice i osvedočeni protivnik komunizma, iz zatvora je za vreme rata spasao čuvenog hemičara, svog kuma, komunistu Pavla Savića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Radojko

02.03.2018. 22:13

Gde ste vi procitali da je Bozidar Nedic zapalio vecni plamen ispred Trijumfalne kapije u Parizu? Znaci Francuzi pored svih svojih ratnih veterana zvali Bozidara da im zapali vecni plamen.Kako mi volimo da preuvelicavamo, pazite sta pisete pa jednim klikom moze da se nadje ko je zapalio vecni plamen 1923 godine u Parizu.

CZBGD

03.03.2018. 08:01

@Radojko - Ti onda klikaj,nemoj da čitaš i učiš iz kniga.Uči ovde iz novina i iz Vikipedije

Gen52

03.03.2018. 12:42

@Radojko - CZBGD, A iz kojih knjiga da pročita? Iz onih što su pobegle šafističke sluge, negde u Čikagu, Australiji ili Kanadi štambali? Jel ti to optužuješ Francuze da lažno pišu?

zaliv.net

02.03.2018. 22:35

Vratite ljudima imovinu, a Nedic je svesno bio saradnik okupatora iako je bio castan oficir iz Prvog svetskog rata....saradnik okupatora je saradnik okupatora i tu nema rehabilitacije. Rehabilitacija je recimo za Drazu Mihailovica koji je ceo rat bio protiv okupatora i bio na fasistickim poternicama,...

Acca Bg

03.03.2018. 06:52

Shvatite da nije bilo Nedića, ne znam šta bi bilo sa Srbijom. Da nije napravio vladu, Srbiju bi podelili ustaše mađari i bugari. I "41 je bilo mnogo izbeglica kao i" 91 i svi su bili zbrinuti u Srbiji zahvaljujući njegovoj vladi.

Miloš

03.03.2018. 07:45

Lakrdija.... Koliko je Nedićeva policija poubijala i pozatvarala pripadnika pokreta otpora... i četnika i partizana-Srba. Bez obzira na sve olakšavajuće okolnosti to je stavljanje na stranu zločinaca i nema govora o rehabilitaciji.

Gen52

03.03.2018. 09:54

Znači to je taj na slici koji obečava i daje para advokatima i botistima da traže Nedićevu rehabilitaciju. Sudeći po izgledu nije se nešto namučio u životu, jer mu je dada i deda stric ostavio dosta para. I sada je verovatno potrošio skoro sve, pa daj da još više uveća svoje bogatstvo i Republiku Srbiju oleši.

čiča

03.03.2018. 10:25

Rehabilitacija Nedića znači samo jedno niko i nikada više nemoj da brani Srbiju, poruka je jasna izdaja se isplati