AFERA ZARAŽENA KRV: Davaocu preti do pet godina zatvora

B. RADIVOJEVIĆ LJ. PRERADOVIĆ

13. 12. 2017. u 09:00

U slučaju žene zaražene HIV virusom, nije utvrđen propust transfuziološke službe. Porodica preminule tvrdi da je za zarazu saznala posle njene smrti

АФЕРА ЗАРАЖЕНА КРВ: Даваоцу прети до пет година затвора

Thinkstock

PORODICA žene iz Južnobačkog okruga, koja je zaražena HIV virusom prilikom transfuzije, i u međuvremenu preminula, zvanično - od posledica osnovne, maligne bolesti - raka pankreasa, pozvala je u utorak, posredstvom advokata, nadležne da se izjasne o ovom slučaju, a novosadskog tužioca da ispita da li je bilo propusta. Iako, bar zasad, ne najavljuje tužbu, porodica optužuje da im je tek dva dana posle sahrane saopšteno da je žena zaražena krvlju višestrukog dobrovoljnog davaoca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je HIV pozitivan. U Ministarstvu zdravlja tvrde da je sve urađeno po protokolima, a da je HIV prenet zbog tzv. efekta prozora, odnosno vremena kada se virus, iako je u telu, ne prepoznaje u krvi, ali kažu da su spremni, ako to porodica bude tražila i za vanredni nadzor, pa i za veštačenje.

Dobrovoljni davalac krv je dao u aprilu. Kada je tačno žena, lečena u Sremskoj Kamenici, primila transfuziju, nije poznato, a preminula je 27. oktobra.

- Utvrđeno je da nema propusta u radu službe transfuzije - kaže dr Radmila Jovanović, direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. - Jednostavno, davalac je serološki bio negativan i krv je iskorišćena.

Kasnije je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv uzet uzorak i rezultat je bio pozitivan na HIV.

RODBINA - NEGATIVNA SVI članovi porodice pokojne žene su se, posle svega, na inicijativu advokata testirali na HIV. Testovi su pokazali da su negativni.
Ovaj slučaj, iako je i 2004. ustanovljeno da su jedna beba lečena u "Tiršovoj" i jedna odrasla osoba, takođe, zaražene virusom HIV krvlju dobrovoljnog davaoca, kod mnogih je pobudio sumnju u transfuziju. Rizik od primanja tuđe krvi uvek postoji, a dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi tvrdi da je testiranje derivata krvi kod nas bezbedno isto koliko i u svetu. Testovi ne mogu da otkriju virus u krvi četiri do šest, a neki i do 12 nedelja od infekcije.

- Od trenutka zaraze do pojave antitela u krvi postoji period od četiri do 12 nedelja, i to je tzv. period prozora u kojem neka osoba jeste zaražena i jeste infektivna, ali dosad poznatim metodama ne može da se otkrije prisustvo virusa u krvi davaoca - kaže dr Savić.

Test na HIV je jedan od rutinskih prilikom analiza krvi dobrovoljnjnih davalaca. Kod nas je zakonski uveden u praksu 1987, a krv se još testira na hepatitis B i C, i sifilis.

- Krv svakog davaoca, bilo da prvi ili 50. put donira krv, testira se po svim standardima - kaže dr Jovanović.

Zbog tehničkih ograničenja testova, transfuziju bezbednom čini samo iskrenost davaoca, odnosno njegova sposobnost da neko ponašanje prepozna kao rizično i da to prijavi transfuziološkoj službi.

Namerno širenje zarazne bolesti kao što je HIV zakonom je okarakterisano kao krivično delo, a sankcija za odgovornog može da bude do pet godina zatvora, dok oštećeni ima pravo na nadoknadu štete u visini od 200.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

SASA

13.12.2017. 09:22

Ko dodju pokupe me imam na primer retku grupu, nekom treba, ja neznam da sam zarazen. Mogu ako sam koristio antibiotike da znam ali za drugo neverujem da mogu da budem odgovoran. Po meni samo osoblje mora da proveri. Mene su vratili imao sam poviseni krvni pritisak, nesto malo, ali kazu nemoze, znaci radili svoj posao.

Svasta

13.12.2017. 12:06

@SASA - Svako za koga se dokaze da je znao da zarazen ( po zdravstvenom kartonu u drzavnim ili privatnim laboratorijama, lekarskim receptima itd ) i nije obavestio partnera ili primacoa krvi - itekako je odgovoran i to je teško krivično delo. Narodski rečeno - djubre od čoveka. Ok, nisi imao srece, razboleo si se ...ali ovaj ti nije kriv.

ГЦГ

13.12.2017. 09:45

Оштећени има право на надокнаду штете у висини око 1500€????? Па да ли су нормални????

Vlada Legenda

13.12.2017. 09:48

Kažu da se krv dobrovoljnog davaoca svaki put testira!Pa kako je onda prošlo ovo!?Daju potpuno kontradiktorne izjave!

pc

13.12.2017. 09:57

Nije mi jasno, koliko se krv moze cuvati. Ako je to period veci od 12 nedelja zasto se onda ne naprave analize dobrovoljnog davaoca i vidi da li je krv ispravna ili ne. Ja sam informaticar i mi obicno resavamo probleme na taj nacin, sto bi u ovom slucaju znacilo, ako se uzeta krv od davaoca moze cuvati vise od 12 nedelja, posle 12-te nedelje ponovo uzeti krv od dobrovoljnog davaoca i uraditi analizu, ako je analiza na HIV i ostala s*anja negativna onda proglasiti krv ispravnom.

ds97

13.12.2017. 10:25

@pc - Antitela se razvijaju u organiznu davaoca krvi, a ne u krvi samoj po sebi. Ako do trenutka davanja krvi organizam davaoca nije proizveo dovoljno antitela, a praktično krv se testira na prisustvo antitela, a ne na virus, nema mogućnosti da samostalna, izvađena krv proizvede antitela i da se time registruje postojanje HIV virusa u krvi.

Mimi

13.12.2017. 11:06

@pc - Ds97, pažljivo pročitaj komentar još jedanput. Pc govori o ponovnom testiranju krvi davaoca, a ne već uzete krvi.

Deks

13.12.2017. 12:12

@pc - Ali se ta antitela definitivno stvaraju u organizmu posle 12 nedelja sto znaci da ako se od davaoca ponovo uzme krv test ce biti pozitivan pa se onda prethodno data krv nece pustiti u upotrebu i taj sistem bi bio prakticno 100 posto siguran. To je i sustina prethodnog komentara.

Čika Velja

13.12.2017. 10:13

Moj komsija je pre 25 godina operisao tumor prostate i svih 25 godina svi kontrolni pregledi su bili u redu! U medjuvremenu je slomio nadlakticu koja je morala da se operise i naravno...primio krv? U roku od 9 meseci posle operacije umire od raka koji je metastazirao po celom organizmu?! Pitanje:da li bi mu se to desilo da je prilikom operacije ruke primenjena beskrvna hirurgija i da nije primio tudju krv???

TRN

13.12.2017. 10:46

Bez obzira na testiranje krv se pre davanja termički obrađuje jer virus ugine na 45 step. cel. Davalac nije kriv jer nije znao i niko mu nije rekao da je HIV pozitivan.

Марун

13.12.2017. 10:47

@pc крв се може чувати доста дуго, нажалост тест после 12недеља чувања би, опет, дао негативан резултат зато што се крв чува на ниским температурама, самим тим и вируси и све остало је успавано. Са друге стране, тест је позитиван ако се открију АНТИтела на дотични вирус, што у већ извађеној крви није могуће, јер је крв ван организма, самим тим нема шта/ко да производи антитела...

nulta

13.12.2017. 11:02

pitam se da li tako aljkavo pregledaju krv koju izvoze ne verujem a za domace tržište ono malo što ostave nije im ni važno kakvo je majkami ležala u bolnici tražili su da se da krv kolege familija dalo je nas tridesrt kada smo obilazili majku ona bleda posle operacije doctor kaže davcemo joj krv da podođe kada je izašla pitam jesu joj davali kaže nisu svakom kome operišu traže krv I porodica dovede davaoce plus dobrovoljni davaoci a ne daju krv operisanima gde je onda data krv da li neko zna

МујоЗагреб

13.12.2017. 11:04

Треба их казнити најмање 15 год. робије.

DW

13.12.2017. 11:06

Svi su krivi sem nadležnih! Nemar i neznanje nam dolazi glave, a s obzirom da najkvalitetniji kadar napušta zemlju, crno nam se piše. I na kraju, svakojaki dajte krv, "pomozite" drugima.

Efendija

13.12.2017. 11:24

Znači da im verujemo na reč, kao i partneru/partnerki? Ako imate seksualni odnos sa osobom koja ima HIV nije 100% šansa da ćete dobiti HIV,ali ako ste primili zaraženu krv, sigurno dobijate ovu opaku bolest. Po pravilu svaku bocu krvi bi trebalo testirati na HIV, hepatitis itd.. samo što su ti testovi skupi, očigledno skuplji od života u Srbiji.

Ivan NBg

13.12.2017. 11:50

Iako osoba koja daje krv izgleda zdravo može da bude zaražena nekim mikoorganizmom (virusom, bakterijom, parazitom).Bolest nije uvek vidljiva, odnosno praćena simptomima.Prisustvo infektivnih agenasa kod naizgled zdravih osoba možemo da otkrijemo testiranjem njihove krvi.Naši propisi obavezuju da se krv svakog davaoca obavezno testira svaki put kada da krv na najznačajnije uzroke bolesti (virus hepatitisa B, virus hepatitisa C, virus sindroma stečenog nedostatka imuniteta i uzročnika sifilisa).

није Него

13.12.2017. 12:23

чекајте, знате добро за тај "ефекат" који не можете да контролише те, а и даље свесно узимате и дајете крв???? ко зна колико је заражених свим и свачим а ви имате наравно залеђину у закону који исто то каже, постоје пропусти али кога брига, јел?

Profa

13.12.2017. 12:43

Zašto davaocu kazna od 5 god, možda ni davaoc nezna da ima zaraženu krv? Kaznu treba da dobije onaj što daje odobrenje da je krv ispravna. Đ

Horus

13.12.2017. 13:26

Ne moze biti osudjen davalac koji nema saznanje da je zarazen! Provera je obaveza Zavoda za transfuziju!

CatM

13.12.2017. 14:43

Kako da bude kriv davalac ?! Zašto službe ne proveravaju svaki dati uzorak na HIV pre davanja pacijentu ili pre skladištenja ? Komplikovano, skupo ili dugotrajno... Baš nas briga, mi samo želimo biti humani i dati krv. Da znamo da smo zaraženi ne bi ni davali. Niko od nas ne zna dali je zaražen ili ne dok se ne proveri. Transfuzijske službe moraju nešto da menjaju... Zašto da strepimo da li smo dobili odgovarajuću krv ili ne? Po meni nije davalac kriv.

Radomir Zlokas

13.12.2017. 16:47

sve je teska realna mogucnost. niko od nadleznih nedemantuje! to govori dovoljno za one koji hoce da cuju! nas veliki problem! eto demantujte