NAGLI porast radioaktivnosti u vazduhu, koji je u petak detektovala nemačka Federalna kancelarija za zaštitu od radijacije (FORP), a koji je, navodno stigao iz Istočne Evrope i zabeležen je u Srbiji, nije opasan po zdravlje ljudi. Povišeni nivoi izotopa rutenijuma - 106 registrovani su 29. septembra u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj. Nakon što je pet meteoroloških stanica u Nemačkoj detektovalo tragove radioaktivnih čestica, FORP je saopštio da je izvor kontaminacije još nepoznat, ali da se najverovatnije radi o akcidentu koji je nastao negde u Istočnoj Evropi.

I stanice u Srbiji su registrovale povećanje nivoa ovog izotopa, a prema rečima direktora Agencije za zaštitu životne sredine Slađana Velinova, nema razloga za paniku.

PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI OTKRIVAJU Skrivana istina o ubijanju Srba uranijumom

- Radi se o bezopasnoj količini rutenijuma - 106, koja se ispituje na analizi - rekao je Velinov. To je 30 puta manji broj čestica od mere koja je dozvoljena. Ovo nije nikakva nuklearna priča, nema mesta panici, a to što dolazi iz Istočne Evrope je možda zato što je neka količina rutenijuma isparila iz farmaceutske fabrike. Da je u pitanju opasnost, tu bi bili prisutni i drugi elementi koje nismo uočili. Obavestili smo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Štab za vanredne situacije.

Velinov ističe da stanovništvo ne treba da se plaši, jer ova neznatna brojka ne može da utiče na zdravlje.

Slađan Velinov, direktora Agencije za zaštitu životne sredine

Isto su potvrdili iz FORP, koji su u saopštenju naveli kako pretpostavljaju da izvor kontaminacije nije ljudska nesreća u nekoj nuklearnoj elektrani, jer se rutenijum koristi u lečenju i za pokretanje satelita, tako da je ovaj izotop najverovatnije "iscurio" iz neke farmaceutske laboratorije ili medicinskog centra za radiologiju.

PROČITAJTE JOŠ - Ne postoji veza između kancera i uranijuma

- Nove analize pokazuje da je izvor kontaminacije rutenijumom - 106 na istoku Evrope, na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara od Nemačke - piše u saopštenju FORP. Oni navode da je u Srednjoj i Zapadnoj Evropi zabeležen nizak nivo radioaktivnih čestica, oko 17.000 puta niži od dozvoljenog i da nema opasnosti.

ŠTA JE RUTENIJUM - 106

RUTENIJUM je metal 8B grupe, a ime je dobio po latinskom nazivu za Rusiju. Ovaj element ne poseduje bitnije minerale i obično se javlja u rudama platine. Izotop rutenijum - 106 se koristi kod lečenja zračenjem očnog tumora i kao izvor energije za pokretanje satelita.


PROČITAJTE JOŠ - Uranijum i danas ubija heroje sa Kosmeta