Stiže elektronski dnevnik: Petice i jedinice na jedan klik

I. MIĆEVIĆ

15. 08. 2017. u 21:30

Od prvog septembra u 60 škola neće više da koriste klasični papirni denevnik. Pristup imaju direktor, nastavnik, roditelj i đak

Стиже електронски дневник: Петице и јединице на један клик

Foto Z. Jovanović Mačak

OCENA sa kontrolnog testa upisana plavom, a sa pismenog crvenom hemijskom, plusevi i minusi napisani grafitnom - u mnogim školama otići će u prošlost. U 60 škola širom Srbije, od 1. septembra više neće biti dnevnika sa kojima nastavnici ulaze u učionicu, upisuju nastavnu jedinicu i odsutne učenike. Uvode se elektronski dnevnici, koji će postojati na posebnom portalu, a različite nivoe pristupa imaće nastavnici, roditelji, direktori, ali i učenici.

Tokom školske godine, projektu će se priključivati i ostale škole, a za najviše dve godine svi podaci u školama trebalo bi da budu isključivo elektronski. Za uključivanje u projekat e-dnevnika školama ne treba ništa osim običnog računara i veze sa internetom.

E-dnevnik omogućiće analizu učeničkih uspeha po odeljenjima, generaciji, na nivou jednog predmeta, a roditelji će svakog dana imati uvid u školske rezultate svog deteta.

- Prema preporuci psihologa, nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta, a razredne starešine sva postignuća - objašnjava, za "Novosti", Bojan Radić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Roditelji će moći da vide sve ocene i izostanke učenika. Još jedna preporuka psihologa bila je da roditelji dobiju uvid u ocene tek nakon 48 sati, kako bi deca imala vremena da objasne kako su zaradila određenu ocenu.

Većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalnizacije - koliko učenika je odlično, koliko izostaje. Podaci dobijeni u realnom vremenu pomoći će, na primer, da se u vreme epidemije gripa, prema broju dece koja nisu na nastavi, proceni ima li osnova za prekidanje nastave.

E-LEKTIRA OSIM pristupa ocenama, izostancima i komentarima nastavnika, učenici će moći da pristupe i elektronskoj lektiri. Tako će svi oni koji ne uspeju da pronađu potrebnu knjigu u biblioteci moći da je pročitaju "logujući se" na e-dnevnik.

Direktori će moći da porede uspehe svoje škole sa drugima, ali samo na nivou anonimnih brojki. Neće raspolagati podacima o konkretnim školama. Učenici će videti sve podatke o ocenama, izostancima i komentarima nastavnika.

- Svaki učenik, roditelj, nastavnik ili direktor dobiće svoju šifru, a pristup podacima je podeljen na tri nivoa - kaže Radić. - Elektronski dnevnici nalaziće se na internet stranici eprosveta.rs, ali ona će svoj pravi izgled imati tek od 22. avgusta, kada počinje obuka za nastavnike iz škola koje su uključene u pilot-projekat i koje će prve dobiti e-dnevnik.

Naš sagovornik objašnjava da je e-dnevnik deo šireg projekta e-prosvete, u koji je uključeno 200 škola. Reč je o projektu potpune digitalizacije prosvete, putem nekoliko portala.

U pojedinim školama već postoje elektronski dnevnici, koji su škole same plaćale i koji se vode paralelno sa papirnim. Novi e-dnevnik za škole je potpuno besplatan, u potpunosti zamenjuje klasični dnevnik, a Ministarstvo prosvete garantuje bezbednost podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)