Penzije bez penala posle 65. godine?

J. Ž. SKENDERIJA

18. 04. 2017. u 19:30

Inicijativa samostalnog sindikata "prošla" socijalno-ekonomski savet. Vladina konačna odluka posle finansijske analize

Пензије без пенала после 65. године?

Foto: Petar Milošević

SOCIJALNO-EKONOMSKI savet, koji sačinjavaju reprezentativni sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade, prihvatio je na današnjoj sednici inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina. Ovaj predlog sada ide pred Vladu, a konačna odluka biće doneta posle finansijske analize. Promena nekih članova zakona očekuje se do kraja godine, ali nadležni ne navode kojih konkretno.

Prema sadašnjem Zakonu o PIO, svima koji napuste radno mesto pre propisanog broja godina života penzija se na mesečnom nivou umanjuje za 0,34 odsto. To znači da prevremena penzija može da bude niža za maksimalno 20,5 odsto, i ona se prima doživotno. Međutim, prema predlogu sindikata koji je usvojio SES, prevremena penzija primala bi se samo do 65. rođendana, a posle toga - puna.

Promena zakona, ukoliko je bude, važiće za sve radnike, a ne samo za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju, kako se ranije moglo čuti. Na godišnjem nivou to je veliki novac koji ode na penale za one koji ionako imaju mala primanja. To ne izdvaja samo poslodavac, već svaki zaposleni ima obavezu po zakonu da daje 14 odsto svoje zarade za penziono. Plata bi, dakle, bila veća za taj iznos da to ne moramo da izdvajamo.

- Član 70a Zakona o PIO nepravedan je naročito prema radnicima koji rade teške fizičke poslove i za one koji su izgubili posao pa moraju, ne svojom voljom, u prevremenu penziju - kaže LJubisav Orbović, predsednik SSSS. - Očekujemo da Vlada nađe adekvatno rešenje i da se ova izmena unese u zakon.

Za Aleksandra Vulina, ministra za rad, prihvatanje ove inicijative je još jedan znak da socijalni dijalog u Srbiji postoji i da se u proteklih godinu dana dosta uradilo na ovom planu.

- Vlada će izaći sa svojim stavom o ovom pitanju posle ekonomske analize stanja i tada ćemo znati da li je ovo uopšte moguće - rekao je Vulin. - Primera radi, ljudi koji imaju beneficirani radni staž idu u penziju sa 61 godinom i sadašnji zakon im ukida ove povlastice.

Kako je naglasio ministar, nema preciznih podataka o tome koliko je penzionera oštećeno postojećim propisima, a ni konkretnog predloga da li će ukidanje kaznenih poena važiti retroaktivno za one koji su već napustili radno mesto, ili samo za buduće penzionere.


ESTRADA DOBIJA KOLEKTIVNI UGOVOR

NA sednici Saveta dato je i zeleno svetlo da se posle više od godinu dana potpiše prošireno dejstvo kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradnih umetnika u ugostiteljstvu. Problem u ovoj oblasti je nastao kada se Ministarstvo kulture proglasilo nenadležnim za estradu uz obrazloženje da to nije njihov resor.

- Potpisivanje znači da će od sada i za pevače i muzičare u kafanama važiti određena pravila igre, odnosno ko može da radi a ko ne, da nema socijalnog dampinga i nelojalne konkurencije - kaže Duško Vuković, potpredsednik veća SSSS. - Sada će morati da ih poštuju i oni koji nisu članovi sindikata ili gazde restorana koji nisu u Uniji poslodavaca Srbije. Tako će se ujednačiti ekonomska pozicija svih ugostitelja i estradnih umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dobrivoje

18.04.2017. 20:35

vulin je sa ovim setom zakona pokazao koliko mu je stalo do radnika pravi levicar nema sta

Kalimero

18.04.2017. 21:25

Kaznjeni su i svi oni koji su poceli da rade mladi, pa ce sa 65 godina imati vise od 40 godina radnog staza.To je nepravda.

sasa

18.04.2017. 21:34

opet kaznjavate radnika koji je rano poceo da radi i uzimate mu steceno.40 godina je pun radni vek i gotovo.Ukinite radni staz vezite se za godine zivota manje ce da boli

repus

19.04.2017. 08:43

@sasa - ako mi seljaci možemo da živimo sa 10500 dinara penzije a živimo u istoj zemlji placamo struju vodu hranu lecimo se po kojoj onda logici neko može da ima dva tri cetiri pa cak I osam puta vecu penziju nije valjda da ce neko pomisliti pa ima zemlju zašto bi poljoprivredni pensioner sa svojih 78 godina morao da kopa a u gradu sa 65 god da sedi što se tice strucne spreme seljak zna da teli kravu da popravi mašinu da nadelje držalicu I ono naj važnije kad da seje kad da žnje zašto diskriminacija

babe i žabe

19.04.2017. 16:55

@sasa - A koliko godina ste poštovani gospodine uplaćivali za penziju??? Gro poljoprivrednih penzionera je uplaćivalo po godinu, dve i dobilo penziju. A ja 30 godina i više visio po dalekovodima i na terenu bez žene, dece, pa je i red da imam malo veću penziju. A kroz život sam i ja naučio da istelim kravu, da popravim mašinu i da nadeljem držalicu??????????

repus

20.04.2017. 08:17

@sasa - penziju uplacivao od 1981god za razliku od vas kojima je bila glavna parola neka radi director odoh ja na bolovanje a kod nas seljaka nema bolovanja a sve se placa a ništa se nije vracalo jel smo diskrimisani jel bolovanje kod seljaka ne postoji kao ni štrajk koliko je radnika neradnika baš aktuelna goša sedelo godiuna nijhe radilo ništa I traže da im država uplati penziono I socijalno da bi imali debele penzije vi ste kjao monter imali radon vreme slobodne dane a seljak ni jedan nema u životu