ČISTKA U ZDRAVSTVU: Lončar smenio 11 direktora

B. RADIVOJEVIĆ

19. 10. 2016. u 16:52

Odlukom ministra Lončara, posle prvih izveštaja o kontroli zdravstvenih ustanova u Srbiji. sporni vođenje dokumentacije, higijena, odnos prema pacijentima i među osobljem

ЧИСТКА У ЗДРАВСТВУ: Лончар сменио 11 директора

VIZITA Ministar Lončar proteklih dana je i lično obilazio bolnice

SMENA 11 direktora bolnica i jedna ostavka, "iz zdravstvenih razloga"!

To je dosadašnji epilog kontrole rada zdravstvenih ustanova u Srbiji, koju je naložio ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar posle smrti Radenka Nikodinovića, dečaka preminulog od sepse šest dana posle preloma ruke.

Odluku o imenovanju novih direktora u opštim bolnicama Aranđelovac, Majdanpek, Bor, Gornji Milanovac, Negotin, Kruševac, Priboj, Vranje i Prijepolje, zatim u Zdravstvenom centru Negotin i Očnoj klinici KC Niš, ministar Lončar doneo je na osnovu prvih izveštaja koje je dobio sa terena.

Izveštaji su, kako je ministar i naložio pre nedelju dana na vanrednom sastanku sa direktorima kliničkih centara i dečjih klinika, podneti juče. Tokom sastanka sa timovima koji su išli u kontrole zdravstvenih ustanova, prema saznanjima "Novosti", situacijom na terenu više su bili iznenađeni oni koji su zaduženi da "skeniraju" stanje, nego ministar zdravlja. On je odranije, na osnovu poseta bolnicama, bio prilično svestan kakva je slika srpskog zdravstva, a stanje u nekim ustanovama je još tada opisao kao "alarmantno".

Tokom sedmodnevnog zasedanja Vlade u Nišu ministar Lončar je posetio zdravstvene ustanove na jugu zemlje. Prema našim izvorima, u Leskovcu je bio prijatno iznenađen, a u Vranju - šokiran. Iako je Opšta bolnica u Vranju dobila novac da se ova ustanova upristoji, ministar je tamo zatekao toalete u koje ne može da se uđe. Rukovodstvo je uporno ponavljalo da su toaleti sređeni, iako ih je demantovao već i pogled na taj deo bolnica. Ministru Lončaru je ostalo nejasno gde je potrošeno tri miliona dinara, od šest koje je bolnica dobila za sređivanje, kada se ne vidi da je išta popravljeno. Ni u medicinskom delu ova ustanova se "nije proslavila": lično se ministar uverio da se temperaturne liste ne vode dobro, da se ne daju terapije kako je to protokolima propisano, da se ne vode uredno evidencije...

To su, ujedno, bile i najbrojnije primedbe koje su i timovi za kontrolu juče izneli ministru Lončaru: vođenje dokumentacije, higijena, odnos prema pacijentima i loši međuljudski odnosi u nekim ustanovama.

Pojedinim bolnicama, odnosno njihovom rukovodstvu, dat je rok od dve nedelje da isprave nedostatke koje su uočili lekari koji su u ovim ustanovama kontrolisali uslove za rad i lečenje pacijenata: vođenje dokumentacije, higijenu, poštovanje medicinskih protokola, kadrovsku i tehničku osposobljenost, odnos prema pacijentima...

- Kadrovske promene su samo prvi korak u rešavanju situacije koju smo zatekli - kaže ministar Lončar. - Timovi sastavljeni od najeminentnijih profesora i lekara, koje je imenovalo Ministarstvo zdravlja, nastavljaju svoj rad sve dok se sve bolnice ne uvedu u sistem koji podrazumeva poštovanje svih zdravstvenih pravila i protokola.

OPOMENA

Izvor "Novosti" tvrdi da je ministar Lončar svestan da, možda, ni novi direktori koje je imenovao neće biti idealno rešenje, ali je i na ovaj način, iznuđenom merom, hteo još jednom da pošalje poruku svim rukovodiocima da red u zdravstvu mora da se uvede.

Ministar je danas rekao da do petka, 28. oktobra, očekuje izveštaje o stanju u domovima zdravlja i kliničkim centrima.


SPECIJALISTI NA PUTU

TIMOVI za kontrolu nastavljaju da "skeniraju" situaciju na terenu, a u ustanove koje su obišli u prethodnih sedam dana, slaće i svoje specijaliste kao ispomoć. Oni bi u tim centrima trebalo da pomognu lekarima da lečenje, ali i organizaciju rada i odnos prema pacijentima podignu na viši nivo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Stasha

19.10.2016. 22:19

A Valjevo? Bolnica je kao horor film a direktor se opasao prohromskom ogradom !!! BrukaIspred bolnice ima 5 pogrebnih radnji, retko ko izadje ziv.

zlatne mere

20.10.2016. 02:11

Pa na ocnoj klinici u Nisu gde je Zlatanovicka smenjena ceka se operacija katrakte 3 godine, a to je sto direktorka ima privatnu kliniku i opstruira ili bolje receno sabotira namerno nabavke da bi pacijenti isli kod nje na kliniku i eto lise cekanja, to je jad i beda srpskog zdravstva jer svi koji rade privatno boli ih uvo za drzavni poso, strasno!!!

Nislija

21.10.2016. 09:39

@zlatne mere - samo da se zna, u Nisu je najmanji rok cekanja za operaciju katarakte. U Srbiji na listi cekanja je preko 30.000 pacijenata, a pomenuta profesorka uvodi drugu smenu kad ima materijala za operacije. Umesto nagrade ona je smenjena?

rade

20.10.2016. 12:17

a kad ce finansijska inspekcija u GORNJI Milanovac, tu nije dovoljna samo sanitarna....ispitati sta sve poseduje BIVSI, a mali preletac....

Frizer Dane

20.10.2016. 19:07

Loncare smeni vd direktorku RFZO ili podnesi ostavku!Ne moze da menja sistem onaj koji nema podrsku za smenu jedne nesposobne nazalost direktorke kooj je vd mandat itekao pre 9 meseci.Kakvu o bre drzavu gradite pobogu...