Preminuo Jovan Krkobabić

V. N.

22. 04. 2014. u 18:30

Lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije preminuo je u utorak u 84. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić preminuo je u utorak u 84. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije izgubio je bitku sa bolešću koja ga je mučila više meseci, a odnedavno ga praktično isključila iz političkog života Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, Krkobabić je dugo vodio bitku sa karcinomom prostate. Pre nekoliko dana mu je otkazao i drugi bubreg, a jedan mu je ranije odstranjen.

Lider penzionera rođen je 1930. godine u Koljanima u Dalmaciji. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Bio je osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti).

POSLEDNJI INTERVJU ZA “NOVOSTI“
SVOJ poslednji intervju Krkobabić je dao „Novostima“ 25. decembra prošle godine
Tada je kazao da budući zakon o radu ne sme da bude „zakon za otpuštanje“ već zakon za zapošljavanje radnika. Založio se i za to da penzije ne budu smanjivane i da isplate budu redovne: - To je zakon i to mora da se poštuje dok sam ja ovde.

Krkobabić je 1985. godine osnovao i Republičku zajednicu penzionog i invalidskog osiguranja zemljoradnika i tada su seljaci prvi put u istoriji Srbije dobili pravo na penziono i invalidsko osiguranje.

Na čelo upravog odbora Fonda PIO stao je 1994, a dve godine kasnije postaje predsednik Saveza penzionera Srbije.

Krkobabić je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije izabran 1997, sa liste SPS. Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije bio je od 2006. godine. Potpredsednik Vlade Republike Srbije bio je od jula 2008. do 2012. godine.


SUSRET SA SINOM

DVA sata pre nego što se njegov život ugasio, Jovana Krkobabića je u apartmanu na VMA posetio sin Milan. NJegove partijske drugove iz PUPS veoma je pogodila tužna vest:

- Svima nam je teško. Bio je vrlo oštrouman i dobar čovek. Poslednji put smo razgovarali pred izbore - rekao je, za „Novosti“ Konstantin Arsenović, visoki funkcioner partije penzionera.

SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI KRKOBABIĆA

Povodom smrti Jovana Krkobabića, predsednik tehničke Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegrame saučešća njegovoj porodici i PUPS-u.

"Jovan Krkobabić se decenijama zalagao za prava penzionera u Srbiji i pripada mu velika zasluga za očuvanje socijalnog statusa ove kategorije stanovništva. U svojoj bogatoj karijeri, od učešća u Narodnooslobodilačkom pokretu, do potpredsednika Vlade Srbije, on se borio za slobodu, socijalnu pravdu i stabilnost Srbije", naveo je Dačić u telegramu saučešća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

zoran

23.04.2014. 07:26

@Baba Vanda - Njegove najbliže je lepo smestio na visoke funkcije...E Srbijo međ šljivama...

baba Simana

22.04.2014. 20:12

Slava mu,Dan kad se budu delile penzije da bude dan zalosti u Srbiji a zastava da se spusti na pola koplja.

Забринута пензионерка

22.04.2014. 20:34

Шалили су се на рачун његових година, видели смо код Ивана Ивановића да се и сам смејао тим шалама. Из њега је извирала снага духа, мудрост и воља да се бори за најстарије, за њихов статус и сампоштовање. И успевао је својом снажном личношћу да се избори за социјалну сигурност пензионера. Још док је лежао болестан, из предизборних говора наслућивали смо да неко други жели да преузме његов ресор. Шта ће бити са нама, ко ће за нас да се бори са ММФ?

Mili

23.04.2014. 02:15

Bio je veliki borac za sebe i svoju porodicu. Meni je odredio da od svoje zaradjene penzije zivim pet dana u mesecu. Vecna mu slava i hvala.

Sanja

23.04.2014. 02:42

Ne razumem kako neko moze da negativno oceni komentar izjave saucesca!? Ovde se ne diskutuje o politickom opredeljenju ili o tome da li je neko imao lepo ili lose misljenje o njemu. Covek je preminuo. Treba da se zapitamo gde nam je ljudskost u ovakvim trenucima!?

Deki

23.04.2014. 09:22

Ovo je strašna vest za sve građane i veliki gubitak za državu Srbiju. Neka mu je laka crna zemlja, ne znam kako ćemo dalje... mada je mogao još koji mandat da odradi.

зокс

23.04.2014. 12:55

@Deki - Деки,умро Тито,Кркобабић,а ни ја се не осећам баш најбоље!Ненадокнадив губитак за .............,породицу наравно!Лака му земља и спокој души!

Ники

23.04.2014. 09:37

Е такав живот да свако пожели Накрао се он за 500 људи !