Smrt je jedini siguran biznis

V. Crnjanski Spasojević

12. 04. 2014. u 21:18

U Srbiji od 570 pogrebnih firmi bar polovina radi ilegalno. Sumnjive veze medicinara i pogrebnika. Tarifa za vest o smrti 100-300 evra. U cenu se svi ugrađuju. Ni prevoz nije po propisu

VAŠE je samo da umrete“. Ovaj čuveni slogan jednog velikog domaćeg pogrebnog preduzeća trebalo bi da insinuira da čovek ni o čemu ne treba da brine, jer tu su oni, ugledni pogrebnici, da se pobrinu za sve. U praksi, međutim, stvari izgledaju sasvim drugačije.

Ožalošćena porodica ne samo da ostaje sa tugom u srcu, već i zabrinuta, praznih džepova, neretko u šoku kad ispred ulaza zgrade počnu da se sudaraju predstavnici pogrebnih društava, nudeći joj usluge. Dešava se i da se pogrebnici oglase pre nego što iz bolnice uopšte jave da je bolesnik preminuo. Nije retkost ni da lekar Hitne pomoći ili mrtvozornik odmah pošto je konstatovao smrt gurne porodici vizitkartu pogrebnika sa kojim su u „dilu“.

- Nedavno je preminula naša članica, inače glumica, koja je živela u privatnom domu za stare - priča Maja Nikolić, iz Društva krematista „Oganj“. - Dom je bio u kontaktu sa njenom ćerkom, koja je za dva-tri dana trebalo da doputuje iz Irske. Umesto da stave pokojnicu u hladnjaču, dom je po svaku cenu hteo da je iznese napolje, da se ne bi potresali ostali korisnici. Tako je, ne obavestivši ćerku, angažovao privatnika.

Po rečima Nikolićeve, pokojnike iz domova u takvim situacijama iznose u čemu stignu - od ćebadi, do PVC vreća. Zakazana je i ekspres kremacija, bez ceremonije i prisutnih. Ćerka je u međuvremenu ipak stigla i zgranula se.

- Odmah nam se obratila, jer je njena majka plaćala redovno članarinu. Ispostavilo se da je celu tu ubrzanu proceduru sahrane potpisao neko iz doma, iako to može samo najbliži član porodice. Odmah smo sve stopirali i nadoknadili privatniku troškove. Poslao nam je račun od 57.000 dinara, iako bi realno trebalo da bude 27.000. Četiri puta je računao iznošenje i unošenje preminulog - kaže Nikolić.

Nije ona jedina koja tvrdi da su pojedini pogrebnici povezani sa bolnicama, Hitnom pomoći, lekarima, medicinskim sestrama, sudskom medicinom... Dragomir Kostić, predsednik Udruženja preduzetnika u oblasti pogrebnih usluga, kaže da se njegova grupacija žalila svim mogućim inspekcijama i policiji, čak i Komisiji za zaštitu konkurencije, ali haos u oblasti pogrebnih usluga nije rešen.

DVA MILIONA ZA GROBNO MESTO Zakup novog grobnog mesta na 10 godina u Beogradu, košta oko 31.000 dinara, a sanduk, krst, slova, peškir, transport od kapele do groblja je nešto više od 30.000 dinara. Tako prosečna sahrana košta između 60.000 i 70.000 dinara, ali luksuzniji sanduci poskupljuju cenu za 30.000 do čak 50.000 dinara. Takođe, cena je veća ako moraju da se podmire „dojavljivači“ smrti. Poseban problem u poslednje vreme je kupovina grobnog mesta sa spomenikom na pojedinim prestoničkim grobljima, čija cena dostiže i do dva miliona dinara! Te grobnice postaju, kako objašnjava bivši funkcioner u pogrebnoj delatnosti, glavna zarada JKP, u situaciji kad postoji manjak grobnih mesta i kad ljudi žele da se sahrane van opštine na kojoj su živeli.

Po njemu, u Srbiji ima 550-570 pogrebnih preduzeća, od čega oko 120 u glavnom gradu. Bar polovina radi ilegalno! Neki skroz rade „na divlje“, dok su drugi registrovali firmu, da bi je potom ugasili i nastavili da rade nesmetano.

- Oni koji rade legalno imaju problema i sa JKP „Pogrebne usluge“, ali i sa „tašna-mašna“ privatnicima, koji su na stalnoj vezi sa lekarima i mrtvozornicima - kaže Kostić. - U drugim gradovima pokojnika ne možete da iznesete iz kapele ako nemate pogrebno vozilo, a u Beogradu ih voze u karavanima, samo zatamne stakla i obore sedišta. Imali smo slučaj da je pokojnik prevožen i hladnjačom za meso, a utovarili su ga kukama! Mnogi nemaju ni hladnjače, nego drže pokojnike u garaži.

Tarifa za jedan poziv lekara ili mrtvozornika pogrebniku kreće se, kaže Kostić, od 100 do 300 evra, zavisno od toga ko je dao „dojavu“. Takođe pominje da sumnjivi privatnici uspevaju da naplate troškove pogreba od države sa računima bez holograma i matičnog broja, bez fiskalnog računa, pa se ne zna da li je račun izdala prodavnica mešovite robe ili pogrebno preduzeće.

On navodi i da su „Pogrebne usluge“ imale monopol u Beogradu u vreme mandata gradonačelnika Dragana Đilasa:

- Matičari ne smeju da iznose knjige umrlih iz službenih prostorija, a bilo im je dozvoljeno da sede pored pokojnika u kapeli u Deligradskoj ulici i na licu mesta izdaju umrlice onima koji kupuju opremu kod JKP „Pogrebne usluge“. Ako preko njih sahranjujete pokojnika, možete iz kapele da ga iznesete već u 7.30, a ako ste se dogovorili sa privatnom firmom, morate da čekate devet sati. Tako pogrebno vozilo kasni ako vozi pokojnika u unutrašnjost.

Sa njim se slaže i Siniša Mandić, vlasnik „Konkordije“ iz Pančeva, koji takođe pominje „ilegalce“ koji nemaju ni registrovane prodavnice, a u vezi su sa mrtvozornicima:

- Drugi ozbiljan problem vezan je za dodelu šifre delatnosti u APR-u. U klasifikaciji delatnosti postoji samo jedna šifra vezana za pogrebne i srodne delatnosti - 9603. Više od 80 privatnih subjekata dobilo je ovu šifru na sumnjiv način, jer je Zakonom o komunalnim delatnostima predviđeno da se pogrebnim delatnostima mogu baviti samo javna komunalna preduzeća. Treći problem su upravo JKP koja imaju monopol i prave nam probleme. Rešenje bi bila dodela licence za rad putem tendera. Trećina nas ispunila bi uslove i konačno bi se uveo red u ovoj oblasti, kao u svim zemljama EU.

META SU STANOVI Velike probleme imamo kada premine neki naš član-samac koji je godinama izdvajao novac za dostojanstvenu kremaciju, a na kraju bolnica neće da nam da čak ni potvrdu o smrti. Sahranjuju ih o trošku opštine kao socijalne slučajeve. Ne možemo da se otmemo utisku da neko na taj način želi da se domogne stanova pokojnika, kaže Maja Nikolić iz „Ognja“.

Licence bi podrazumevale da firma mora da ima sedište, hladnjaču, pogrebna vozila, radnike...

A da je medicinsko osoblje u dosluhu sa pogrebnicima potvrdio nam je i jedan dugogodišnji funkcioner u oblasti pogrebnih delatnosti:

- Retko koji lekar nema „svoje“ pogrebno preduzeće, a očajna rodbina obično prihvati takvu preporuku baš zato što dolazi od lekara. Onda pokojnik postaje roba u čiju cenu se ugrađuju svi! Tako ona raste i dva-tri puta. Dok sam radio, borio sam se da se uvede red, pisao i gradskim službama i Ministarstvu zdravlja o sumnjivim vezama medicinara sa pogrebnicima, o korupciji. Tražio sam da se pogrebne firme isele iz bolnica. Nisam uspeo.

Mnogi privatnici, kaže ovaj funkcioner, određuju cenu na licu mesta, kad vide kako je opremljen stan pokojnika. Ponekad ih rodbina, koliko god bila očajna, u nastupu besa čak i izbaci. A partijski kadrovi u javnim preduzećima doveli su do toga da i njihove usluge poskupe tri puta.

- Postupanje sa pokojnicima legitimiše jedan narod. Onaj ko nema pijetet prema mrtvima, ne može da opstane - kaže naš sagovornik.

KINEZI “PUTUJU“ KUĆI

Javnost već godinama intrigira pitanje kako se sahranjuju Kinezi u Srbiji. Kako tvrde naši izvori, oni retko umiru, jer je u pitanju mlađa populacija, a i kada se to desi, najčešće traže kremaciju, pa se urne s pepelom transportuju za Kinu. Bilo je i nekoliko slučajeva da porodice Kineza koje su imale prebivalište u Beogradu traže da njihovi najmiliji budu sahranjeni u unutrašnjosti, zbog niže cene.

SLUČAJ “HITNA POMOĆ“

Dr Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći i član organizacije „Doktori protiv korupcije“, koji je 2006. otvorio pitanje saradnje zaposlenih u Hitnoj pomoći sa pogrebnicima, još vodi svoju bitku.

- Mnogi pacijenti izgubili su glavu zbog honorara koji su lekari dobijali od pogrebnika, kada su pozivi prve hitnosti namerno čekali na određene ekipe - tvrdi on i danas.

Smenjen je jer je uznemirio javnost, a odluka Vrhovnog suda kojom je poništeno rešenje o njegovom razrešenju i traženo da se ponovo utvrdi činjenično stanje, nije sprovedena. Komisija za nadzor je, kako kaže, konstatovala da od 42 slučaja u kojima su intervenisala dva lekara koje je prozvao, u dva nije uopšte započeta reanimacija, a za osam preminulih nedostajala je dokumentacija. Tužilaštvo se oglasilo nenadležnim, iako je i Agencija za borbu protiv korupcije 2011. podnela krivične prijave. Josifovski je podneo tužbu protiv bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića Upravnom sudu, ali ona pet godina nema epilog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

nikola

12.04.2014. 22:56

najveci problem su lekari hitne pomoci,privatni domovi,osoblje pojedinih bolnica,policija.......koji dom za stara lica u bgd ima licencu.na prste da ih izbrojite.agencije koje su registrovane van beograda ne bi smele u gradu da se bave ovim poslom.jkp je posebna prica.frapantno je da njihovi sluzbenici zakazuju sahrane bez umrlice u vecini slucajeva sa otpusnom listom sa epikrizom,daju odmah termin a naknadno stranka donosi papire.kako moze sahrana da se zakaze bez jedinog validnog dokumenta .

NN

12.04.2014. 22:58

Jadan narod, nezna se sta je teze, Ziveti ili umreti. To nisu pogrebna Preduzeca, to su obicne lopuze i Dr. I bolnice saucesnici.

milan

12.04.2014. 23:10

imao sam smrtni slucaj u bolnici dragisa misovic. pokojnik se nije ni ohladio vec su mi natovarili lesinare. bilo je to pre sedam godina, sada nije nista bolje. doktorima nikad dosta, gde ce im dusa. niko nije popio ni dan zatvora, zato je tako.

nikola

12.04.2014. 23:11

sta radi jkp.unistava narod.skojim pravom naplacuju 10 god unapred odrzavanje/novo gr.mesto/.namerno dovoze pokojnike oko 14.00 u kapelu da bi prodali svoju opremu.grobnice 5-og reda sa spomenikom od 350.000 do 900.000 din.zakazuju sahrane bez validnog dokumenta-otpusna lista umesto MKU.obavezna 1-2 tehn.ekshumacije iako je sahrana bila pre 40 god.dan pre sahrane do 17.00 morate u ruzveltovoj da isplatite sve.svaki sefcic cuva po jedan termin.ucenjuju sa svojom opremom i mozete da birate termin.

Realno stanje

13.04.2014. 03:34

Sve ovo je, nažalost, istina. JKP je još najveća "privatna" pogrebna agencija pod okriljem države. Bave se svime i svačime, ucenjuju rodbine preminulih, uklanjaju konkurenciju na drske načine, a pritom ne poštuju osnovna pravila i proceduru. Dok je Djilas bio gradonačelnik bilo je najviše mahinacija

baba Simana

13.04.2014. 10:23

@SayCheese - Topalovici nama ne mogu pomoci,nema nam spasa takvi su nam geni a tu leka nema.

Marko

13.04.2014. 10:58

Imao sam na zalost iskustva i sa privatnicima i sa JKP pogrebne usluge i to sto rade u jkp je klasicna otimacina i koriscenje monopola.I ako imamo porodicni grob na centralnom groblj u kom je poslednja sahrana bila pre 30 godina,oni su nam naplatili oko 75000 din. samo za sahranjivanje,a kompletnu pogrebnu opremu kod privatnika sam platio 36000 din.

Cole

13.04.2014. 12:27

Svi problemi u ovoj oblasti i poticu zbog monopola koji su mametnuli politicki paraziti u javnim komunalnim preduzecima.Pricaju o zaposljavanju u privatnom sektoru, a zabranili da registrujes privatno preduzece koje se bavi pogrebnim uslugama.