Rektor Gaši na saslušanju u Hagu: Zajedno sa Tačijem otimao ljude

S. J. M.

22. 10. 2019. u 21:09

Ректор Гаши на саслушању у Хагу: Заједно са Тачијем отимао људе

Foto Fejsbuk Ibrahim Gaši

Grupa albanskih terorista na saslušanju pred tužiocima Specijalnog suda u Hagu. Na ispitivanje pozvana stotina Albanaca, obelodanjeno 60 imena

I BIVŠI rektor Prištinskog univerziteta Ibrahim Gaši pozvan je na saslušanje u Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK. On je devedesetih bio pripadnik te terorističke organizacije. Gaši, ipak, kao neki drugi neće na ispitivanje putovati u Hag, već će narednih dana biti saslušan u Prištini.

Pročitajte još:Specijalni sud početkom novembra saslušaće Kadri Kastratija

On je na društvenim mrežama potvrdio ovu informaciju i rekao da će se odazvati pozivu. Kako je naveo, nema od čega da strahuje, jer je uveren u pravednu i čistu borbu OVK.

Gaši je ranije bio i poslanik u Skupštini Kosova i zamenik ministra spoljnih poslova.

Svojevremeno su ga dvojica Albanaca, Cen Desku i Jakup Kastrati, inače aktivisti Demokratskog saveza Kosova, optužili da ih je sa Hašimom Tačijem kao pripadnik OVK oteo 30. oktobra 1998. godine. Ispričali su da su mesec dana držani u improvizovanom zatvoru u selu Sedlare u Opštini Lipljan, i da su pušteni posle intervencije Oebsa. Iskaze o tome dali su kasnije Unmiku, povedena je i istraga zbog otmice, ali je sve obustavljeno, pošto su povukli izjave.

Iz organizacije veterana OVK u Prištini kažu da je od decembra prošle godine pa do sada pozive za saslušanje dobilo više od 100 pripadnika OVK, kao osumnjičeni i kao svedoci. Obelodanjena su imena njih 60, ali još nije podignuta nijedna optužnica.

Pročitajte još: Veteran OVK: Očekujemo prve optužnice i hapšenja

U ponedeljak je objavljeno i da će u Hag na saslušanje ići nekadašnji prvi komadant Glavnog štaba OVK i jedan od osnivača te terorističke organizacije Azem Sulja, inače i ujak Hašima Tačija. U Hag će i Naim Miftari, bivši starešina u OVK u zoni "Lab" i agent Kosovske obaveštajne agencije. Miftari tvrdi da će biti ispitivan sledeće nedelje tri dana, i to kao svedok, ali je, ipak, angažovao advokata.


Foto printskrin Tači i njegov ujak Azem Sulja

Sulja je nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova, a zbog srodstva sa Tačijem prozvali su ga "veliki gazda" ili "veliki ujak". Povezivan je sa nekim ubistvima na KiM. Pre tri godine je uhapšen, i u zatvoru u Prištini proveo četiri meseca, ali ne zbog ratnih zločina, već zbog sumnje da je predvodio grupu od 40 ljudi, koja je falsifikovanjem dokumentacije i podmićivanjem opštinskih službenika prisvajala i preprodavala zemljište srpskih porodica sa Kosmeta u vrednosti od 30 miliona evra.

PRIZNAO UBISTVA

NAIM Miftari je ranije trgovinu ljudskim organima na KiM nazvao srpskom propagandom, a priznao je da su neki pripadnici OVK primenjivali prekomernu silu, kidnapovali i ubijali ljude, a da im nije suđeno. Navodio je i da je bilo i razračunavanja unutar rivalskih albanskih grupa i sa Albanacima koji su proglašeni izdajicama i saradnicima srpskog neprijatelja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Novi

30.10.2019. 13:41

Tači, Gaši i drugi su američko- engleski teroristi. Amerika i engleska su osmislile i organizovale svetski terorizam radi svojih interesa. Njihovim teroristima nema suđenja, sve je to farsa, još uvek, do kada, videćemo.