SUD ZA ZLOČINE OVK: Imenovano 150 advokata za odbrane i zastupanja u Hagu

Tanjug

četvrtak, 13. 06. 2019. u 17:33

СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Именовано 150 адвоката за одбране и заступања у Хагу

Foto Depositphotos

Za više od godinu i po dana na listu advokata, koji će raditi kao branioci osumnjičenih i optuženih ili kao punomoćnici žrtava u postupcima pred Specijalnim sudom za zločine OVK
Za više od godinu i po dana na listu advokata, koji će raditi kao branioci osumnjičenih i optuženih ili kao punomoćnici žrtava u postupcima pred Specijalnim sudom za zločine OVK (Specijalizovana veća) u Hagu, imenovano je ukupno 150 advokata.

Ovi advokati dolaze kako iz Srbije i sa Kosova i Metohije, tako iz iz Velike Britanije, Nemačke, Švedske, Italije, Amerike, Holandije, Argentine, Albanije, Nigerije, sa Novog Zelanda, Kanade i Libana.

PROČITAJTE JOŠ - POBEGAO SA KiM: Bivši komandant OVK nestao posle poziva Specijalnog suda

Lista imena objavljena je u celosti na sajtu suda, čije je sedište u Hagu.

Koga će oni braniti odnosno zastupati još nije poznato, jer još nije podignuta nijedna optužnica, pa se ne zna ni ko su optuženi ni ko bi mogao da bude oštećeni - žrtva.

Ovo je treći krug objavljenih imena, počev od novembra 2017, a postupak podnošenja prijava je i dalje otvoren, navodi se na sajtu suda.

PROČITAJTE JOŠ - Dolovac i Bramerc o ratnim zločinima

Inače, ovaj sud radi od jula 2017. godine, ali suđenja još nisu počela jer nema optužnica.

Iako se već godinama unazad najavljuje podizanje prvih optužnica sa zvučnim imenima nekadašnih lidera OVK, do toga još nije došlo.

Nakon stupanja na dužnost novog Specijalizovanog tužioca Džeka Smita u septembru prošle godine, početkom ove godine počela su saslušanja osumnjičenih albanske nacionalnosti, sa Kosova i Metohije za zločine počinjene tokom 1998. i 1999.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, poznatiji kao Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije