SLUČAJ DUDAKOVIĆ: Predloženo saslušanje 447 svedoka

Tanjug

04. 02. 2019. u 15:12

СЛУЧАЈ ДУДАКОВИЋ: Предложено саслушање 447 сведока

Foto Avaz / Atif Dudaković

U Sudu BiH održana je statusna konferencija u predmetu protiv generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine
SARAJEVO - U Sudu BiH održana je statusna konferencija u predmetu protiv generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Sudsko veće je odlučilo da će ročište u ovom predmetu biti održano svakog ponedeljka, a tužilaštvo je predložilo saslušanje 447 svedoka. Kako prenosi RTRS, nije međutim poznato kog ponedeljka će suđenje početi, s obzirom da je jedan od optuženih, Ale Hodžić, u bolnici i još se nije pojavio na saslušanjima.

Sudija je zatražio medicinsku dokumentaciju kako bi se izvršilo veštačenje i utvrdilo da li je Hodžić sposoban da prati suđenje. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa tzv. Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

PROČITAJTE JOŠ - NEGIRALI SVE RATNE ZLOČINE: Dudaković i ostali se izjasnili da nisu krivi za zlodela nad Srbima!

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata. Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. Optuženima se sudi za krivično delo zločina protiv čovječnosti, a Dudaković se tereti se i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Braco

04.02.2019. 18:50

Pa kad ih nece osuditi za ubijanje brace Muslimana zasto bi vjerovali da ce im suditi za ubijanje Srba. Trosenje vremena jer su Bosanski sudovi toliko pristrasni ja to postaje smijesno.