Tadić: Niko u vlasti ne sme primiti veću platu

Dubravka VUJANOVIĆ

11. 11. 2010. u 21:00

Predsednik Srbije Boris Tadić: Srbija bi priznala Kosovo tek kada bi donela akt na sednici Vlade. Deo Vlade ne radi dobro, neko će morati da odgovara

Izveštaj Evropske komisije nije iznenadio predsednika Srbije. Kaže da je bio očekivan. Srbija je napravila napredak, ali je u određenim oblastima ta dinamika bila nedovoljna. Politička stabilnost, privredni ambijent, odnosi u regionu, dobro su ocenjeni. Sa reformom pravosuđa stvari ne stoje tako dobro. Prvenstveno zato što proces verifikacije svakog izabranog sudije nije završen do kraja. Boris Tadić, u intervjuu ”Večernjim novostima” kaže da je procedura uspostavljena i da očekuje i na tom planu napredak u najskorije vreme.

- Važno je ponoviti da se ne radi ni o kakvom diktatu, nego o nečemu što je korisno za sve nas, jer od evropskih pravila, nemamo boljih.

* Dalji napredak zavisiće od izveštaja tužioca Bramerca. On dolazi u ponedeljak, imate li nešto novo da mu kažete?

- Serž Bramerc ima na dnevnom nivou informacije, jer predstavnici Haškog tribunala učestvuju u čitavom procesu. Dakle, ne postoji ništa novo što bi on mogao da dobije. Mislim da je i poslednji njegov izveštaj bio pozitivan, sa određenim sugestijama. Zato i jesmo dobili transfer naše aplikacije prema Evropskoj komisiji i mislim da možemo i dalje biti optimisti. Pravo pitanje je da li je Mladić u Srbiji. Ja se nadam da jeste i verujem da se približavamo završetku saradnje sa Tribunalom.

* Šta očekujete posle prosleđivanja naše kandidature Evropskoj komisiji? Status kandidata dogodine?

- U poslednjih deset godina imali smo nekoliko velikih usporavanja procesa. Da ih nije bilo, odavno bismo bili u pregovorima o članstvu. Ovako se tek borimo za status kandidata. Veliki uspeh ove vlade, pa i moj, jeste što smo otkočili proces integracije. Potpisali smo SSP, a sada čekamo mišljenje Evropske komisije. To su dva veoma značajna uspeha jer se radi o kritičnim tačkama u ovom procesu. Sledeća kritična tačka je otpočinjanje pregovora. Jer, kada oni počnu, to je nepovratan proces.

* Skoro nijedan izveštaj, niti izjava stranog zvaničnika, ne prođe bez pohvala odnosa Srbije sa susedima. Očekujete li da se i susedi povedu tim primerom: da priznaju zločine, usvoje deklaracije, izvine se...

- Ne činimo mi ono što činimo da bismo dobili nešto zauzvrat. Svaki etički čin je nešto što čovek čini zbog mira u sebi. To je u skladu sa našim vrednostima, tradicijom, pa i religijom. Ne bih se mešao u posao drugih. Niko ni nas, ni mene, nije terao da činimo bilo šta. Uradio sam ono što je moje uvrerenje i za takvu politiku dobio sam poverenje građana na izborima, u dva navrata. Mislim da smo blizu toga da zatvorimo jednu stranicu istorije koja će zaista biti iza nas tek onda kada odgonetnemo istinu o nestalima. To je taj praktični čin koji nas čeka i naš sledeći korak.

* Može li biti pomirenja dok se srećemo sa susedima pred međunarodnim sudovima? Je li Hrvatska, posle vaše posete, bliža odustajanju od tužbe u Hagu kojom Srbiju tereti za genocid?

BOGATAŠI VIŠE CENE DRŽAVNU SILU OD LJUDSKOG POZIVA * Pozivali ste bogate ljude da ulože u zemlju, naprave most, vrate poslove iz of-šor zona i plate poreze. Da li se iko odazvao i da li država ima mehanizme da ih na to natera? - Razgovarajući sa bogatim ljudima, jednom sam im rekao da je veoma teško ući u poreklo njihovog kapitala, ali da postoji način da oni, i pre nego što to država ispita, opravdaju taj kapital time što bi nešto ostavili svom narodu. Poput, recimo nekadašnjih zadužbinara, Miše Anastasijevića i drugih. Međutim, to nije imalo dovoljnog efekta jer je očigledno da naši bogataši od jednog ljudskog poziva više cene faktor državne sile. Kada Obama pozove bogate ljude u SAD, oni se odazovu, neki čak i pola svoje imovine daju u dobrotvorne svrhe. Nemam iluziju da će se naši bogati odreći dela kapitala u ime boljitka društva, zato treba kombinovati ovaj pristojan poziv predsednika republike sa instrumentima ohrabrenja koje država ima na raspolaganju.

- Srbija je spremna za taj čin. Ali, za njega je potrebno dvoje. U ovom trenutku nisam siguran da je Hrvatska spremna. U svakom slučaju, EU podržava povlačenje tužbi, ali naglašavam da povlačenje tužbi ne znači da se odustaje od kažnjavanja zločinaca. Naprotiv, krivci treba da odgovaraju u redovnom sudskom postupku.

* Rezolucija koju je Srbija u UN usvojila zajedno sa EU očigledno je mnoge stvari pokrenula sa mrtve tačke. Zašto je ona bila toliko važna?

- Efekte određenih političkih odluka treba meriti prema posledicama, a ne prema tome kako one izgledaju u tom trenutku. Podnošenjem zajedničke Rezolucije Srbije i EU postali smo predvidljiv i poštovan faktor. I to ne samo od zemalja koje nisu priznale KiM, već i od onih koje to jesu učinile. Srbija je istog trenutka dobila pozitivan odgovor EU o transferu naše aplikacije EK. Najzad, otvorena je mogućnost dijaloga sa Prištinom. A, to je ono što želimo od samog početka i svi koji imaju dobre namere znaju da bez tog dijaloga ne možemo da rešimo istorijski konflikt, niti naša prava na KiM. Bez dijaloga, politički proces bio bi blokiran i u praktičnom životu Srbija bi bila amputirana od Kosova. Samo kroz dijalog, Srbija će izbeći takav scenario.

* Tvrdite da je ostalo dovoljno prostora da se borimo za Kosovo i posle negativne odluke međunarodnog suda i usvajanja te rezolucije?

- Od Kumanovskog sporazuma 1999. godine prostora je vrlo malo. Nastavićemo da se borimo za naše nacionalne interese, na jedan miran, trezven i planiran način. Bez konfrontacije sa velikim silama, jer bez njih, sasvim sigurno, nema rešenja za KiM. Nije rešenje da Albanci dobiju sve, a da Srbija izgubi sve. Rešenje je kompromis. Ali, nikada se problemi na Balkanu nisu rešavali bez velikih sila. Srbija je gubila uvek kad ih nije imala uz sebe, a dobijala kada su bile uz nju. Nakon velikog udara koji smo doživeli od Međunarodnog suda pravde, mislim da smo uspeli da ostanemo u jednoj aktivnoj poziciji kada su u pitanju naši interesi, a da time nismo pokazali neprijateljstvo prema bilo kome, a ponajmanje prema EU. I ja sam zadovoljan zbog toga.

* Dijalog je trebalo da krene odmah po usvajanju Rezolucije. Još ga, međutim, nema. Pokušava li Priština da ga po svaku cenu odloži i zašto?

- Činjenica je da albanska strana izbegava dijalog i da ga praktično odlaže jer joj on očigledno ne odgovara. To je više nego vidljivo, inače bi dijalog već počeo.

* Deo javnosti koji se protivi aktuelnoj politici prema Kosovu najviše zamera to što dijalog neće tretirati status. Može li se on, ipak, naći na stolu?

- Mene uopšte ne zanima forma razgovora. Niti naslov. Zanima me buduće rešenje. A želim da rešimo istorijski konflikt Srba i Albanaca. Da stavimo tačku na ubistva, proterivanja i paljevinu. U potrazi za kompromisom spremni smo da razgovaramo sa Albancima o svim problemima koji nas tište na Kosovu. Sačekajmo da dijalog da rezultate, pa ćemo onda da sudimo da li smo dobro ili loše radili.

* Kojim biste vi rezultatom lično bili zadovoljni?

- Kada bih to sada rekao, sprečio bih pozitivne efekte. Tako da moram da budem odgovoran i da to ne učinim.

* Da li bismo gajenjem ”dobrih susedskih odnosa” sa Kosovom, posredno priznali nezavisnost?

- Ne, ima načina da gajimo dobre odnose sa Prištinom, a da ne priznamo Kosovo. Sam dijalog u koji ulazimo je jedna forma dobrih odnosa. Čim razgovaramo znači da se ne tučemo. Srbija bi priznala Kosovo tek onda kada bi donela akt na sednici Vlade o priznavanju Kosova. A to se neće desiti, i oni koji svako malo izmišljaju da je Srbija ovim ili onim gestom navodno priznala Kosovo, zapravo obmanjuju i namerno uznemiravaju javnost. Time direktno ometaju odbranu naših legitimnih interesa.

* Ovaj put vlast je jedinstvena - nećete pozvati Srbe sa KiM da izađu na izbore?

- Isto kao i Vlada, stojim na stanovištu da se nisu stekli uslovi da Srbija pozove kosovske Srbe da izađu na predstojeće izbore.

* Pre tačno godinu, pričali smo o mogućnosti promene Ustava. Sada su vaši partneri iz vlasti pokrenuli tu temu, a zarad regionalizacije. Je li pravo vreme za to?

- Nema nikakve dileme da moramo da završimo proces regionalizacije i decentralizacije na način koji ničim neće ugroziti ni integritet zemlje, niti razvoj bilo kog njenog dela. Međutim, regionalizaciju ne možemo vršiti tako što će Srbija na kraju imati hiljadu regionalnih poslanika. To su iluzije koje ne korespondiraju sa ekonomskom situacijom u našoj zemlji. Vidim ovih dana mnogo rešenja koja se preslikavaju iz EU. A EU nema jednoznačan model regionalizacije, svaka zemlja je našla rešenje za sebe, pa i mi moramo naći svoj model. Međutim, danas to nije najvažnije pitanje. Pitanje svih pitanja u ovom trenutku je ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mesta, i to mora biti fokus svih napora Vlade.

AKO MORAJU GRAĐANI, VALA ĆE I DRŽAVA * Posle pisanja ”Novosti” da država ne plaća dugove za komunalije, odgovorili ste da to ne čini zato što nema para. Ni građani ih nemaju, pa moraju da plate...
- Istina je da su i dugovi nešto što se nagomilavalo dugo unazad i istina je da mnogi ne izmiruju svoje obaveze prema državi i da zato nema para, ali ako Miodrag Petrović iz Knića ima obavezu da svoje obaveze plaća državi, vala će i država morati da izmiri sve svoje obaveze. I zato očekujem da vlada izađe pod hitno i kaže kako će to biti rešeno. Kao što je na jedan dobar način rešila kako da obezbedi krov nad glavom Kraljevčanima kojima su kuće srušene ili postale neupotrebljive. Zadovoljan sam zbog činjenice da će tim ljudima biti obezbeđeno da besplatno dobiju montažne kuće koje su dugotrajne, tople i otporne na eventualne potrese. To je primer efikasnog rešavanja jednog ozbiljnog problema izazvanog elementarnom nepogodom.

* Jeste li zadovoljni kako se ova vlada bori sa ekonomskom krizom? Svaki dan neki od ministara obavesti javnost da smo izašli iz recesije, a građanima se baš i ne čini da je tako...

- Nisam zadovoljan u potpunosti. S druge strane, nema nikakve dileme da je Vlada u jednom trenutku sprečila ekonomski slom kakav su mnoge zemlje i doživele. To je onaj trenutak kada jedna zemlja saopštava da nije u stanju da ispunjava svoje međunarodne finansijske obaveze. To su doživele Grčka, Mađarska... Ljudi danas teško žive, ali zarađujemo onoliko koliko proizvodimo. To ranije nije bio slučaj i mi danas plaćamo cenu toga.

* Dotle vlast najavljuje podizanje svojih plata...

- U krizi koja još traje i koju svaki građanin oseća na svojoj koži svi moramo biti solidarni. Zato dok traje kriza i dok sam ja predsednik, ni ja, ni premijer, ni ministri neće primati veće plate, a mere štednje u svim državnim institucijama biće još rigoroznije. Što se tiče svih drugih zaposlenih građana Srbije potpuno se zalažem da im se plate povećavaju u skladu sa mogućnostima.

* Vi ste otvoreno poručili nekim članovima Vlade da nisu radili dobro. Niko se, međutim, ne oseća prozvanim, a očigledno je da postoje problemi koji nisu izazvani samo krizom, nego lošim učinkom dela kabineta?

- Vlada je mogla da uradi mnogo više, slažem se. Ovo vreme je trebalo da bude iskorišćeno za značajna poboljšanja u poljoprivrednoj proizvodnji. Mnogo više učinka trebalo je da bude u infrastrukturi, i ne pomažu objašnjenja da su kasnili projekti jer je očigledno da neće biti izgrađeni pravci na severnom kraku Koridora 10. Nestašica mleka i ulja su posebno uznemirujuće jer unose nespokoj podsećajući građane na nedavnu prošlost, a to je apsolutno nedopustivo. Inspekcijske službe, borba protiv korupcije, takođe su primer da se ne radi dovoljno dobro.

* Zašto neko ne odgovara?

- Neko će morati da odgovara, kada se završi ova godina i usvoji budžet.

* To znači rekonstrukciju Vlade. Ima li među koalicionim partnerima konsenzusa o tome?

- Pa, svi koalicioni partneri moraju da preuzmu odgovornost. Prosto, ne postoji sektor u kojem nema problema i očigledno je da se oni nedovoljno brzo rešavaju. Zato svi zajedno treba da se dogovorimo kako stvari da popravimo.

* Danima traju polemike zašto država prodaje ”Telekom” i kako će potrošiti novac. Šta biste vi rekli?

- Odgovor je više nego jednostavan: ne postoji država u svetu koja može da se izvuče iz ekonomske krize i finansijskih nedaća, a da ne obezbedi novac. Ima dva načina - da se zaduži ili da proda deo onog što poseduje. Mi pokušavamo da se ne zadužujemo prekomerno kao većina naših suseda, nego da krajnje racionalno prodamo ono što neće ugroziti funkcionisanje sistema. ”Telekom” je resurs koji je najčešći predmet prodaje u svim državama regiona. Koštuničina vlada je prodala ”Mobtel”. Nije to problem, problem je da li se novac dobijen prodajom potroši na pogrešan načini ili se investira u nešto od čega svi građani imaju dugoročnu korist.

* Toma Nikolić vas je prozvao za period kada je PTT bio akcionar u ”Mobtelu”, a vi na čelu UO PTT...

- Kao predsednik UO PTT dobio sam zadatak od premijera Zorana Đinđića da obezbedim da država prvi put preuzme svoje nadležnosti u ”Mobtelu”. I ja sam to učinio. Tada su, podsećam, uvedene privremene mere u toj firmi. Do tada država uopšte nije imala pristup ”Mobtelu”. Nakon toga smo sagledali stanje u toj kompaniji prvi put i posle toga su prodate akcije. Uradila je to Vlada Vojislava Koštunice. To je bila dobra privatizacija, ali novac, nažalost, nije uložen kako je trebalo, u infrastrukturu. Taj novac je proćerdan u predizborne aktivnosti i asfaltiranje lokalnih puteva tamo gde je bilo potrebno dobiti nekoliko glasova.

* Šta je garancija da ovog puta neće biti tako?

- Do te mere je oko prodaje ”Telekoma” podignuta pažnja, da je postignuta jedna dobra stvar - niko neće moći da proćerda novac. Ukoliko dođe do prodaje ”Telekoma”, a to će se dogoditi samo ako se postigne visoka cena, taj novac će otići na sređivanje makroekonomske situacije, na namirivanje dugovanja koja dolaze na naplatu, a koja su napravljena u prethodnom periodu. Nije ih napravila ova vlada. Deo tog novca će otići u razvoj - puteve, železnice i energetiku. Novac, dakle, neće ići u potrošnju i predizborne aktivnosti. Preuzimamo rizik da učinimo život boljim, i neću dozvoliti da se novac potroši, ja ću kontrolisati Vladu koliko je u mojim ustavnim nadležnostima, kao što će je kontrolisati i regulatorna tela, nevladine institucije, mediji.

* Tvrdite da novac neće otići na izbore?

- Trenutak koji je izabran za prodaju govori da neće biti tako. Ovo nije predvečerje izbora, nego sredina mandata. Proces je počeo prošle godine. Oni koji priželjkuju prevremene izbore ponašaju se u stilu: ”Što je babi milo, to joj se i snilo”.

* Hoće li se i ostali veliki sistemi naći na tenderu?

- Smatram da ”Elektroprivreda Srbije” nikad ne sme da se privatizuje na nivou iznad 50 procenata. To je crvena linija. Centralna tačka našeg privrednog razvoja. Planiramo pet milijardi evra investicija u energetiku samo u naredne četiri godine. Završavamo tender za dva termoenergetska bloka - u Lazarevcu i Obrenovcu. Idemo prema termoelektranama na Ibru. Postoji mogućnost da sa stranim partnerima i RS gradimo seriju hidroelektrana na Drini. Treba da odgovorimo pozivu bugarskog premijera o investicijama u nuklearnu elektranu ”Belane”. Možemo imati najmoćniji elektroenergetski sistem u regionu.

ZA SARADNJU SA NIKOLIĆEM POTREBNO VIŠE OD RETORIKE

* Verujete li da je Toma Nikolić promenio politički kurs u meri da bi vam u budućnosti mogao biti partner?

- Da bi DS ikad mogla da sarađuje sa SNS, potrebno je više od retorike. A i njihova retorika je zbunjujuća. Za njih, u ponedeljak EU nema alternativu. Onda je u utorak ima. To je sad već više teško pohvatati. Kao đavo od krsta beže od izjašnjavanja o svim temama koje suštinski definišu politiku. Da li bi Nikolić, da je vlast, hapsio Mladića i da li će kada se to desi podržati hapšenje? Ili će ponovo da pravi miting protiv hapšenja i rušilačke demonstracije? Nema odgovora na to pitanje. Vukovar, pa nedavno nasilje u Beogradu i Đenovi, o tome SNS takođe nema stav. Izbegavanje odgovora na suštinska pitanja kojima se Srbija danas bavi nije preporuka za stranku koja želi da bude ozbiljan faktor.

* Plaši li vas rast popularnosti te stranke?

- Glavni saveznik toj i drugim opozicionim strankama je ekonomska kriza i loša ekonomska situacija. A situacija je teška svuda, pa i u Srbiji. I oni koriste ovu krizu, nadajući se da su građani zaboravili da je, kada su oni bili vlast, sve bilo mnogostruko gore i da su oni sami bili uzročnici krize u Srbiji, u vreme kada je ceo svet išao napred. Pri tom, ni pored najbolje volje, ne mogu da uočim ni jedan njihov predlog ili ideju koja bi bila korisna ili primenjiva. Njihova jedina poruka glasi: treba da odu oni da bi opet došli mi. Tako da bi promena koju pominju bila jako loša za Srbiju.

VARAJU SE SVI KOJI MISLE DA SU UNAPRED IZABRANI

* Demokratska stranka je spremna za izbore i više je nego očigledno da vlada tenzija izazvana viškom ambicija i manjkom fotelja. Pogotovo se oseća naboj među ”mladim lavovima”...

- Da li su lavovi ne znam, ali ni tako mladi više nisu.

* Da li je već sve jasno ili će se zaista voditi kamanja za potpredsednička mesta?

- Imaćemo demokratski proces. A takav proces je uvek opterećen viškom ambicija i diskusija. Ne možemo se žaliti što demokratija nekad sa sobom nosi višak događaja. Ali, proći će i ta olujica. Jedno je sigurno, ono što odluči skupština Demokratske stranke, imaće značajnog uticaja na budućnost Srbije u narednih deset godina. Primera radi, da je Slobodan Vuksanović pobedio Zorana Đinđića, ne bismo imali peti oktobar. Da je Zoran Živković pobedio mene, svakako bi bilo drugačije...

* Spekuliše se da pet potpredsedničkih mesta ne ostavlja mnogo prostora za iznenađenja i da su neki kandidati sigurni?

- Kad sam ja konkurisao za potpredsednika DS nisam došao utabanim stazama kao deo neke strukture ili lobija, nego sam došao iz nekog svog ”mrtvog ugla”. U DS se nikad ne zna. Oni koji misle da su sigurno unapred izabrani greše. Moguća su razna iznenađenja.

* Nećete ih sprečavati da vode kampanju?

- Svi mogu da vode kampanju unutar stranke, ali ne kroz medije. Medijska borba za naklonost stranke potpuno je neprimerena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Dragan

11.11.2010. 21:12

Odlično vođen intervju, svaka čast novostima! Što se tiče prodaje telekoma, svi treba da kažemo STOP prodaji Telekoma! Velika akcija kreće već u subotu u 12 u centru Beograda...

Snezana

11.11.2010. 21:48

Ono sto bi trebalo uraditi je smena Malovic Mesarovic Homen Ristic i ostali,za ovu bruku zv reforma pravosudja.A potom Lex specialis.Inace,nema Srbije u Evropi,tj nema para od Evrope.A sudije svakako u Strazbur,to da znate,gde ce dobiti satisfakciju za sve nezakonitosti koje su sproveli gore pomenuti u pravosudju.

Aleksandar Popovic

11.11.2010. 21:59

"Neko će morati da odgovara", to je na zalost cesta recenica kojom se predsednik Tadic obraca javnosti. A nikako da do toga stvarno i dodje. Poodavno je on kritikovao "odredjene ministre"(naravno, ne pomenuvsi konkretno nijedno ime, po staroj, "dobroj" praksi), ali jos nijedan ne napusti najglomazniju vladu na svetu(u poredjenju sa znacajem zemlje). Dakle, licno ocekujem najavljene predsednikove korake, kako bi se sprecilo dalje tracenje i vremena i para, a na stetu i naroda i drzave.

Tito 2.

11.11.2010. 21:59

gospodine predsednice namerno cu dodati srbije. ko vas je ubedio da ne postoji alternativa osim zaduziti se i prodati postoji i alternativa proizvoditi tu opciju su clanovi vlade zaboravili a ja cu vam odgovorno tvrditi da mikroekonomsku stabilnost srbije neznaju da postignu da znaju ne bi se zaduzivali i prodavali. podrzavam i draganov komentar NEMA PRODAJE a povecanja plata sigurno biti nece uz ovoliku inflaciju one su unapred obezvredjene demokraticniji sam od demokrata . Tito 2.

Srđan

11.11.2010. 22:16

Ako još jednom čujem "nepovratno" i "nema alternativu", mislim da ću poludeti. Sve je povratno i sve ima alternativu. Evo, kako nam se SPS vratio na vlast, a pre deset godina bismo svi dali ruku da nikada više neće vladati ovom zemljom.

Smiksi

11.11.2010. 22:23

Ajde! Neka to kaze direktoru JAT-a i njegovom drustvu koje je doveo. Ovih dana setaju po Australiji i Engleksoj. Pa, direktor je iz DS, njegov kadar. da li zna predsednik da poslovnom partneru dugujemo milionce dolara, a u JAT-u nikom ne pada na pamet da postupi u skladu sa presudom.

koka

11.11.2010. 22:25

pa nije bilo neocekivanih pitanja sve je providno kao bistra planinska reka a i odgovori su ocekivani sve isto mnogo price a na kraju nista i svaki dan izjava,intervju,razgovor,odgovor,ali sve u nekoj maglini nista jasno,odseceno,odredjeno mutno jako zamuceno a ocigledno je da su izbori opasno blizu a niko kao pojma nema ha,ha,ha,ha,ha inace i pored svega kod je ispravan

miki

11.11.2010. 22:55

Gospodine presednice poslusajte glas naroda i neprodavajte nesoto sto trenutno najvise vredi u ovoj nasoj propaloj zemlji!!!!!!!!!!!!

gradjanin

12.11.2010. 00:08

Narode ,sto se tice prodaje telekoma,njega treba prodati i to sto pre,kao radnik telekoma to mogu da kazem jer je supalj kao sir! Mi tamo radimo vec 5 godina a danas mi je plata 185 evra! prodaja sto pre

kaktus

12.11.2010. 06:35

Vlada je donela sve Akte koje je trazila EU pa zasto ne i o priznavanju Kosova.Ustvari Vlada je to vec ucinila, samo ne sme da objavi Narodu radi Izbora.

Tito 2.

12.11.2010. 06:37

Vec sam konentarisao vise puta a vasi saradnici za medije ocigledno ne prate novosti. Vladu treba hitno promeniti. i mandatar je bio ministar finansija i nezna da stabilizuje valutu. kasno je kad se nafatiraju i operu i pare i ruke da ih narod samo na izborima kaznjava treba uvesti princip da funkcioneri odgovaraju za posao sa celokupnom imovinom pa nek onda pokusaju da otimaju od roblja u srbiji. radnik koji radi za minimalac u srbiji zivi bednije od roba a ropstvo nije dopusteno Tito 2 .

duk

12.11.2010. 08:43

Pohvala redakciji na retko dobrom razgovoru sa Predsednikom! Posmatrajjmo PET osnovnih karia nekog PODUHVATA kao PRIRODNI zakon (nesto sto je univerzalno i vazi ne samo na zemlji nego i u univerzumu). Prva karika CILJEVI.Predsednikov osnovn cilj je ULAZAK u EU i kaze tu nema ALTERNATIVE. Zasto, to treba da nam je svima jasno, zato sto je EU najveci rezervoar NOVCA u okruzenju, kaze se zato sto prirodno pripadamo Evropi. Posledica je neminovna; "moramo da radimo sta nam Evropa kaze"!! .

Prolaznik

12.11.2010. 10:20

@duk - Da li vi mislite da će evropa pristati da primi u članstvo još jednog sisača novca. Neće! Evropskom narodu više ne trebaju zemlje koje će živeti na grbači poreskih obaveznika EU, a cilj vlade je samo ući u evropu i eto nama para. 

nele

12.11.2010. 08:52

Covek je psiholog i to zdusno koristi u retorici, mora se priznati da je u tome dobar, no siguran sam da je i njegov pravac u odnosu na Tomu Nikolica mnogo zdraviji bar za nas koji nemamo kratku memoriju, a u principu svi su oni isti samo se razlikuju po detaljima sagledavanja njihovih potreba, jednom reci nista, use u svoje kljuse rekli bi stari ljudi i tu su u pravu.

duk

12.11.2010. 09:04

(nastavak). Na prvom mestu sa rezervoarom NOVCA postaje Kina sa nekolikohiljada MILIJARDI dolara suficita. Zivot ce naterati nase zvanicnike da moraju da menjaju svoju osnovnu orjentaciju-"ULAZAK u EU nema ALTERNATIVU". Po"demokratskom nacelu", docice neki novi ljudi (novi 5 oktobar) i ajd "Jovo nanovo" neka nova STRATEGIJA i uspostavice se da ni ona nije ispravna i takodo beskonacnosti! (sledi nastavak, ako redakcija objavi ovo moje izlaganje.Prva karika je jasna, ostale su jos 4).

Sandra

12.11.2010. 09:48

Lepo je videti da se Tadic toliko bavi stavovima Srpske napredne stranke, a njegovi besmisleni komentari pokazuju koliko ih se boji. O svim pitanjima koja pominje naprednjaci su imali jasan stav i kritiku vlasti koja je sasvim na mestu. Sto se tice ponovnog dolaska na vlast onih koji su na vlasti bili - Tadic je upravo omogucio onima koji su unistavali drzavu 90-ih (socijalistima) da ponovo dodju na vlast tako da ubuduce malo vise vodi racuna sta izjavljuje kako ne bi isao protiv samog sebe.

duk

12.11.2010. 11:23

DRUGA karika je NACIN kako postavljeni CILJ da postignemo ("PLANIRANJEdo u sitna "tanka creva". Nas nacin kako da udjemo u EU je po prilici prilicno jednostavan "radicemo sve sta nam EU kaze sta da treba da radimo - bezpogovorno!". Ako se kaze "Evropa nema alternative" ond se moze reci danema razradjene DRUGE KARIKE. Nalazimo se u fazi realizacije CILJA bezrazradjenog detaljnog PLANIRANJA odnosno tu kariku smo prepustili drugima ili je bilo planirano sa .nekvalifikovanim osobljem

vladimir Novi Sad

12.11.2010. 11:40

Ocigledno je DS vladajuca partija a on njen predsednik.Kako je i mogso da stane ovakav intervju u tako "malo" prostora.Naslov je najbolji.ali ce se tesko zapamtiti.Obicno ovakvi naslovi se daju pred izbore.Sta reci,visak sluzbenika u drzavnoj upravi,zar je zaboravljeno obecanje i zahtev EK?.

duk

12.11.2010. 11:48

TRECA KARIKA je ORGANIZOVANJE. Ili aktiviranje svih raspolozivih sredstava. Na prvom mestu LJUDIi. Setimo se u socijalizmu radnih akcija, druzenja, propagande da smo svi drugovi, radnistvo i seljastvo, itd. Ljudi su bili motivisani i niko nije ni razmisljao o parama. Gradilo se i radilo na sve strane!Ljudi su bili odusevljeni, klicali su "voljenom drugu TITU" i pored toga sto onnema zavrsene osnovne skole!!! Imao je zanat a i taj fakt je bio vesto ukljucenu propagandu!!!!

RADE B.

12.11.2010. 12:36

Moram da zamolim gospodina Tadića da više ne priča o Evropi i evropskoj Srbiji. Ta priča će i onako biti aktuelna tek za desetak godina. Neophodno je da se Predsednik okrene socijalnom stanju građana, tim pre što po nekim procenama u Srbiji 700.000 gradjana živi na granici bede a polovina od toga gladuje. Što se vlade tiče, ja više ne verujem u njegovca obećanja na tu temu. Pre više od godinu dana obećao je smanjeje broja ministraskih kabineta, pa ništa od toga.

duk

12.11.2010. 13:23

(nastavak) Na drugom mestu aktiviranje "MAJSTORA", ljudi sa iskustvom kojimogu taj cilj da odrade. Kad se pravi kuca onda se ne pita dali je neko zidarili arhitekta nego jesili pravio kuce i pokzi kakve su! Za ulazak u EU ili nemamopravih "majstora" ili oni vec rade ali "nemaju dovoljno vremena da zavrse". Uoba slucaja zapelo je kod "majstora". Ako ih nema oko kuce onda ih trazimo malo dalje "napolju"! Trazimo sve dok ih ne nadjemo!!!! A ako ih nigde nemaonda necemo dalje da radimo!!!

ua

12.11.2010. 14:45

I opet pominje Kostunicu. A sto ga vise spominje ja sam sve sigurniji da cu glas dati bas njemu.

duk

12.11.2010. 16:21

Moze se pretpostaviti da nije bilo kod poduhvata "ulazak u EU" pravih majstora! Kada smo uspesno pronasli "majstora" onda se pogadjamo okoizvodjenja radova i oko "MATERIJALA" koga treba uloziti! Tek kad je i to jasno, onda se prica o "PARAMA". Ako nemamo u dzepu onda se uzimajuKREDITI, pogadjamo se da radovi budu na veresiju itd. Moze se pretpostaviti da se kod nas pozajmljuje novac za neke druge ciljeve za kojejavnost nezna ili nesmije da zna! (sledi nastavak)!

gaznakla

12.11.2010. 16:27

...I oni koriste ovu krizu, nadajući se da su građani zaboravili da je, kada su oni bili vlast, sve bilo mnogostruko gore i da su oni sami bili uzročnici krize u Srbiji, u vreme kada je ceo svet išao napred. G-sn Predednice jel' vi to pricate o SNS ili SPS..?

Srbin iz Pristine

12.11.2010. 17:12

Most preko Beske slicne duzine je kostao 30 miliona most preko ade ce nas kostati preko trista miliona i te ce pare otici iz Srpskih u Evropske dzepove a on nas zamajava nekim platama .

djoka

12.11.2010. 19:00

Telekomunikacionu infrastrukturu, kao i energetsku i saobracajnu Tadic nema pravo da prodaje! Njegova vlada nije nista ulozila, pa prema tome nema sta ni da proda! Srbiju su izgradjivale teskim radom prethodne generacije za potrebe buducih generacija. Tadic nema pravo to da prodaje!!!!!!!!!!Njegova objasnjenja nacina trosenja para od prodaje, na koju nema pravo" su cist primer demagogije i zamene teza! Prodaja Telekoma mora biti sprecena!

sanja

12.11.2010. 20:07

@djoka - Mislim da će da uradi suprotno.Ova izjava je za" narod", " glasače" a oni će da se snađu kako da povećaju sebi prihode.Smisliće termin a imaće i skupštinski budžet "svoje pare" iz državne kase.Prodaće Telekome i vazduh Srbije i dušu naroda(radnika,studenata, učenika,službenika....)

draza

12.11.2010. 21:23

Ds i njegovi sateliti su vec u izborima. Ovo povecanje plata je deo te kampanje tj trgovina i podkupljivanje drzavne administracije sredstvima gradjana. Tu rade i oni koji su se skoro zaposlili (koje su nedavno zaposlili) i koji treba, izmedju ostalih, da omoguce ocuvanje ove vlasti. Prvo ce njih da "podmire", a posle i ostale kategorije, ali prvo ove. Za druge je potrebno manje "truda". Za one koji ni ne rade nije ni bitno... Nisu gradjani bas tako zaboravni, ali moraju da biraju manje zlo...

Goran

12.11.2010. 22:21

Predsednice Vi ste predlozili Premijera Cvetkovica, a od dolaska te Vlade, nas standard i dinar su srozani za 40% kao nigde na planeti je nas dinar oslabio. Na zamrznute i plate i penzije sve je poskupelo za isti taj procenat iskljucivo zbog pada dinara, prezaduzena i privreda i gradjani jedva sastavljaju kraj sa krajem, najvisu inflaciju imamo u Evropi a najnize zarade. Vi ste predlozili guvernera Soskica na mesto guvernera a on jos dodatno slabi dinar i nas standard, strasno ,preduzmite nesto