Nastavljen proces za rehabilitaciju Draže Mihailovića

E. R.

27. 01. 2012. u 19:55

Prepiska Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića, jasno pokazuje da je suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću organizovala politika a ne sud ili tužilaštvo - rečeno tokom procesa

PREPISKA između nekadašnjeg komunističkog disidenta Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića, ondašnjeg načelnika Ozne, jasno pokazuje da je suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću organizovala politika a ne sud ili tužilaštvo.

Ovo je tokom procesa za rehabilitaciju Mihailovića održanog u petak otkrio Slobodan Marković, šef Državne komisije za otkrivanje istine o streljanju četničkog komandanta.

- Komisija je tokom rada pronašla 14 pisama, od kojih se u osam pominjalo suđenje Mihailoviću - svedočio je Marković. - U prvom pismu, koje je napisano 25. maja 1946. godine, neposredno pre suđenja, Đilas obaveštava Rankovića da su ”unesene najvažnije korekture” u optužnicu. Kaže mu i da optužnica mora da se preda 2. juna, a na osnovu Rankovićeve naredbe Peneziću, a proces ”da se podesi za 10. jun”.

Nedelju dana kasnije, Ranković upozorava Đilasa:

- Imajte u vidu da neko iz odbrane može da pobegne preko granice sa optužnicom, da tako izazove mogućnost inostrane reakcije i otkrije kampanju do početka procesa. Đilas mu gotovo naređuje:

- Ne predati optužnicu advokatima! To je izuzetan slučaj u buržoaskom pravosuđu čije smo formalne strane dužni da se pridržavamo. Meni je poznato tvoje naređenje Peneziću, ali smo Kardelj i ja ovako našli rešenje.

Konačno, Marković je svedočio i o tome kako je Đilas obavestio Rankovića da su ”reakcionarski advokati predali sudu zahtev da se suđenje odloži za mesec, kako bi proučili materijal”.

- Mi smo to otklonili - zaključio je Đilas u pismu Rankoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

MM

09.03.2012. 00:00

@marija - Od Srba on nije osudjen ,nego od ondasnjeg rezima Plaseci se da ce ako se sudi Drazi dosta lstine izaci na videlo.Sto im nije islo nikako u prilog.

Radomir

28.01.2012. 23:46

Drazu treba rehabilitovati. on je bio jedan stariji posteni ali bolestan general. Njega niko nizasto niti je pitao niti ga je iko slusao.Shvatite jednom da on niti je osudjen niti je streljan.Vec sam vam vise puta to objasnjavao. Tito nije smio da se zamjeri De Golu i amerikancima da ga osudi, a nije smio da ga ostavi zivog, i zato je on navodno izvrsio samoubistvo skocivsi sa neke tarase na beton.Pozvali su Engleze iz ambasade te su to snimili i ubijedili amerikance i De Gola.

MEXO

29.01.2012. 09:46

Pusten je niz vodu kao i svi ostali,koji su stvoreni i podrzavani od ujedinjenog kraljevstva.Potrosna roba.Dok im koristi,koristi,a kad im vise ne treba...................ajTako su radili nekad i tako rade dan-danas.

vale

29.01.2012. 10:53

Svedok dr Slobodan Markovic je pokazao sta je nauka i sta su cinjenice, a sta su price, propaganda, zloupotreba proslosti ili opet gudjenje.Konkretno, jasno, dokumentovano, upravo kao sto treba da se covek od pera i nauke predstavi i sudu i javnosti. General Mihailovic je u stvari vec odavno rehabilitovan i ovo je samo formalnost, koja u njegovom slucaju nije bila ni potrebna. Njega je vreme, njega je sud istorije vec odavno rehabilitovao.

Radomir Pavicevic

30.01.2012. 15:21

Narodu u Srbiji i ovoj komisiji je istina samo ono sto oni zele da cuju, ili sto je njima u nekom interesu.Znam istinu koja je prava istina i koja moze lako da se dokaze, a cuo sam je od vrlo relevantnih ljudi koji su ucestvovali u sudjenju i njegovoj smrti a i branjenju Draze i istrazivanje njegove smrti i to od njegovih najboljih prijatelja u Srpskoj emigraciji, pa su i napisali knjigu o Drazi. To nikoga ne interesuje vec samo izmisljaju da bi zamajavali narod.

Bogi

10.03.2012. 17:50

Čerčil u čuvenom govoru na radio CBS u Njujorku 1941: Podržaćemo svaku zemlju, grupu, pojedinca (približno) koji se bore protiv nacističke nemani...Podržaće a neće odreći podršku kao što je učinio prema četnicima DM.