LEKOVE za ublažavanje gripa, prehlade, kao ni antibiotike, ne treba uzimati zajedno sa sirupom i čajevima koji sadrže beli i crni slez, upozoravaju lekari i farmakolozi. Sastojci ove biljke utiču na sistem organa za varenje, zbog čega mogu da umanje dejstvo medikamenata, pa čak i da ga potpuno neutrališu.


Profesor dr Momir Mikov, sa Katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže, za "Novosti", da lečenje prehlade, gripa ili bakterijskih infekcija koje uzrokuju kašalj može da bude usporeno ukoliko se lekovi koriste zajedno sa proizvodima na bazi ove biljke.

- Beli i crni slez sadrže sluz, koja može da obloži unutrašnje organe i tako smanji dejstvo lekova za različite bolesti - kaže prof. dr Mikov.

Problem nastaje zbog toga što se lekovi i preparati koji sadrže slez koriste istovremeno.

- U tim slučajevima, u digestivnom traktu lek se otežano apsorbuje, pa je mehanički efekat do kojeg dolazi zapravo neutralisanje dejstva lekova - kaže prof. dr Momir Mikov.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da to nikako ne znači da je potrebno uzimati dodatne doze lekova kojima će se nadoknaditi dejstvo, zato što ne postoji mogućnost da pacijent proveri u kojoj meri je ova biljka smanjila apsorpciju.

- Dozu lekova i antibiotika nikako nije potrebno povećavati - kaže prof. dr Mikov. - Umesto toga, u narednom periodu potrebno je povesti računa o tome da razmak između uzimanja medikamenta i preparata na bazi sleza bude najmanje pola sata do sat vremena.

Kako objašnjava naša sagovornik, sluz koju sadrže sirupi i čajevi od sleza je zapravo neutralna biljna materija koja deluje tako što obloži sluzokožu ždrela i smanjuje nadržaj u grlu.

- Upravo zbog toga se beli slez najčešće koristi kod suvog, nadražajnog kašlja, kako bi se smanjila iritacija grla - kaže prof. dr Petrović. - Koristi se za smanjenje iritacija kod bronhitisa i zapaljenja respiratornih organa.

Kod druge vrste kašlja, kao što je produktivni kašalj, čist beli slez se ne preporučuje, već su u tom slučaju efikasnije druge biljke. Kada kašalj koji je izazvan bakterijama ili virusima nije suv, najbolji izbor su preparati na bazi jagorčevine. Ova biljka doprinosi boljem iskašljavanju, dok beli slez treba da se koristi jedino u kombinaciji sa drugim biljkama, kako se ne bi smanjio obim iskašljavanja.


LAN I ISLANDSKI ČAJ


OSIM belog sleza, proizvodi od pojedinih drugih biljaka takođe sadrže sluz.

- Proizvode na bazi lana i islandskog lišaja takođe je potrebno izbegavati u slučaju uzimanja lekova, ili napraviti vremenski razmak u njihovom korišćenju - kaže prof. Mikov.