Opčinjeni šarenim krugom: Svako vidi svoju dugu

T. L.

četvrtak, 16. 01. 2020. u 15:27

Опчињени шареним кругом: Свако види своју дугу

Ilustracija / Foto Depositphotos

Prirodna pojava koja fascinira čovečanstvo od praistorije ima svoje tajne. Otkrivamo neke od njih. Ne postoji precizno određen broj boja u dugi, postoji 12 vrsta duge

JEDNA od najlepših prirodnih pojava koja nam uvek izmami osmeh na lice i zadrži naš pogled ka nebu posle kiše jeste - duga. A priznajte koliko malo razmišljate o njenoj “pozadini”, kako se pojavljuje i kada, koje boje je čine... Sada imate priliku da to ispravite.

12 vrsta duge

Iako mislimo da je ona jedna jedina, pojavljuje se čak 12 različitih duga. Koja će obasjati nebo, zavisi od ugla sunčevih zraka, vremenskih uslova i pozicije kapljica vode u vazduhu.

Pravi čitav krug

Mi vidimo samo dugu u obliku luka, dok ona zapravo formira ceo krug boja.

Dvoje ne vidi isti prizor

Zanimljivo je da dvoje ljudi ne može da vidi istu pojavu, jer njena svetlost putuje pod drugačijim uglovima do naših očiju.

Najduža na svetu

Duga koja je najduže trajala registrovana je 14. marta 1994. godine, iznad Šefilda u Engleskoj. Obasjavala je nebo od 9.00 do 15.00.

Koliko boja ima

Homer je tvrdio da se duga sastoji od samo jedne boje, i to ljubičaste, Ksenofan od tri - ljubičaste, žutozelene i crvene, u vreme renesanse verovalo se da se sastoji od crvene, plave, zelene i žute. Isak Njutn je 1666. godine tvrdio da se duga sastoji od sedam boja.

Bez granica među nijansama

Ne postoji precizno određen broj boja u dugi, jer se svaka nijansa stapa u sledeću, bez definisanih granica između njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije