Srpsko pivo po ukusu potrošača

(PR)

07. 11. 2017. u 09:00

Pivo iako je najstarije i najrasprostranjenije alkoholno piće, i dalje umnogome ostavlja prostor za polemiku

Српско пиво по укусу потрошача
Pivo iako je najstarije i najrasprostranjenije alkoholno piće, i dalje umnogome ostavlja prostor za polemiku. Iako na prvi pogled sve izgleda poznato i dalje se često vodi rasprava o tome od čega se i kako proizvodi i zašto je neko pivo bolje od drugog.

Najveći broj ljubitelja piva reći će da se proizvodi od ječma. To jeste i nije tačno. Tačno je da je pivski ječam osnovna sirovina, ali da bi se od njega dobilo pivo potrebno ga je prvo prevesti u jedan nov proizvod slad, što je već sam po sebi složen i skup proces.

Od slada do piva je takođe dug i ni malo lak put koji zahteva dosta umeća, ali i pruža mogućnost da se dobiju proizvodi različitog ukusa, gorčine, arome, boje, sadržaja alkohola itd. Jedno od pitanje oko koga potrošači vode polemiku je i kukuruz kojim se deo slada eventualno zamenjuje. On se često anatemiše uz tvrdnju da će pivo zbog njega biti lošijeg kvaliteta.

Sa takvim izjavama treba biti veoma oprezan. Kao prvo, to je ustaljena praksa kod nas, ali i u velikom delu sveta. Deo slada se zamenjuje drugim žitaricama, a koje će to biti zavisi od dominantne ratarske kulture i ciljeva same pivare, kao što je da se postigne željeni karakter datog piva koji će odgovarati datoj ciljnoj grupi potrošača.

Da li će takvo pivo biti identično onom od čistog slada? Neće, ono će se delimično razlikovati. Ali to ne znači da će obavezno biti lošije. Biće drugačije, biće specifično i upravo takvo kakvo je veliki deo potrošača navikao.


Prof.dr Ida Leskošek-Čukalović



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

iwi

07.11.2017. 09:17

Veliki deo potrošača je na to navikao, ali samo iz razloga što nije imao izbor. Ceo život pije takvo pivo i ne zna za bolje. Ali zna za glavobolje, što su posledica kukuruzne krupice, a ona se koristi iz čisto finansijskih razloga, a ne radi dobijanja odgovarajućeg stila piva. Smanji ječam, ubaci kukuruz, uštedi 2 dinara po litru i na 4,5 miliona hektolitara piva godišnje (koliko ima jedna naša pivara) uštediš 7,5 miliona evra. Malo razmislite o tokovima love i onda ćete ukapirati zašto kukuruz.

Buraz

07.11.2017. 10:33

Kukuruz i aditivi ubijaju domace pivo... kvalitet svakih nekoliko godina ide na dole...

Vlade

07.11.2017. 11:38

Domaći pivari proizvodili su pivo bez kukuruza, a onda su došli velike strane pivarske korporacije koje su pokupovale srpske pivare i srozale kvalitet piva da bi imale što veći profit. Dok Srbe truju lošim pivom, u zemljama iz kojih su došli i dalje vode računa o kvalitetu i ne dodaju kukuruz u pivo. Ko voli kvalitetno pivo, može da pije domaća zanatska piva - triput su skuplja, ali bar znaš šta si popio.

Losmi

07.11.2017. 12:08

Domaca piva su loseg kvaliteta , nikad nismo ni imali dobrodomace pivo.Ja zato bojkotujem domaca piva , a i mnogi moji prijatelji ne piju uopste domaca piva.Pivo ne pijem da se opijam , vec da uzivam u ukusu.Nije bitna cena , bitan je kvalitet pica.

Super Hik

07.11.2017. 13:14

Domaća piva u Srbiji spadaju u prosečna piva na Evropskom tržištu. Naravno da ima boljih, ali i gorih piva, no opet sve je stvar ukusa. Srpska piva tu i tamo osvajaju i neka priznanja na međunarodnim takmičenja, a o značaju takmičenja ne bih sada.Ječam jeste jedna od osnovnih sirovina, ali se mora pomenuti i hmelj, a tehnologije proizvodnje bazirana na ječmu i na hmelju, pa obe zaslužuju poštovanje. Većina Srpskih pivara je privatizovana od strane mnogo većih kompanija i menjala neke stvari.

Горан

07.11.2017. 13:59

Требало је да пробам Белгијска, Баварска и Холандска пива да схватим каквим ђубретом домаће пиваре трују народ Србије и бивше YU. Богу хвала, квалитетна пива данас могу да се купе у сваком боиље опремљеном супермаркету али и у специјализованим продавницама пива и пивницама. А што се тиче домаћих тровача, могу сутра да им забране рад и објекте сравне са земљим.

Moma

07.11.2017. 14:46

Zivim u Svedskoj I imam priliku da probam sva svetska piva. Sa negativnim komentarima o srpskom pivu uopste se ne slazem. Nase pivo je dobro I ima dobar ukus. Imam prijatelja u Stokholmu kome kamiondzije dovoze po 20 gajbi srpskog piva I on ne pije drugo iako je milioner I mnoge bi ovde mogao da kupi.Ali nije snob pa eto!!!

Igor

07.11.2017. 16:34

Da skratim polemiku, - kupite bilo koji knjigu o pivu ali BILO KOJU ! Ni u jednoj se ne pominje ni u naznakama ex YU a kamoli Srbija.

Ставра- Норвешка

07.11.2017. 19:01

@Igor - То што се пиво не спомиње у књигама није ствар квалитета већ нације. Наиме, западњаци хвале само своју робу и робу својих савезника. Када би смо уши у НАТО врло брзо би се и наше пиво појавило у тим књигама. Имам много искуства у свему томе па зато тако пишем.А ко не воли своје црно му се пише!

Бане

07.11.2017. 23:44

@Igor - @Ставра- Норвешка, чешко (Плзенско) пиво је био и остало веома цењено на том истом западу чак и у време СССР-а, Варшавског пакта и такозваног хладног рата. Исто важи и за шиптарски коњак.

Ставра-Норвешка

08.11.2017. 12:56

@Igor - Бане,Искључив си. Није све црно бело. Ваљда разумеш.

Sumadinac

07.11.2017. 18:23

U nase krajeve je kultura da se pije vino i sljivovica. Pivo je vise za zapadnosrpska tj zapadnoslovenska plemena kao sto su Poljaci i Cesi. Iz klimatskih razlozi kod njih pivo menja vino.

zeljko

07.11.2017. 18:46

kako mozemo neko pivo nazvati srpkim kad se slad uvozi nekad se pivo pravilo od domačeg hmelja i jecma i bilo je razlike u recepturi prema kvalitetu vode sad niksicko lici na apatansko jelen i staropramen

zakara007

10.12.2017. 07:48

Odkad sam se vratio u SRB pre skoro 2 godine, poceo sam da ispijam sva moguca lokalna piva. Dosao sam do zakljucka, da su sva prosecna ili cak ispod proseka. Jedino za koje mogu da kazem da je bas dobro je Niksicko (tamno i svetlo) i Zajecarsko tamno. Od stranih Bavaria i Budweiser. To je to.