Srpsko pivo po ukusu potrošača
07. 11. 2017. u 09:00
Pivo iako je najstarije i najrasprostranjenije alkoholno piće, i dalje umnogome ostavlja prostor za polemiku
Najveći broj ljubitelja piva reći će da se proizvodi od ječma. To jeste i nije tačno. Tačno je da je pivski ječam osnovna sirovina, ali da bi se od njega dobilo pivo potrebno ga je prvo prevesti u jedan nov proizvod slad, što je već sam po sebi složen i skup proces.
Od slada do piva je takođe dug i ni malo lak put koji zahteva dosta umeća, ali i pruža mogućnost da se dobiju proizvodi različitog ukusa, gorčine, arome, boje, sadržaja alkohola itd. Jedno od pitanje oko koga potrošači vode polemiku je i kukuruz kojim se deo slada eventualno zamenjuje. On se često anatemiše uz tvrdnju da će pivo zbog njega biti lošijeg kvaliteta.
Sa takvim izjavama treba biti veoma oprezan. Kao prvo, to je ustaljena praksa kod nas, ali i u velikom delu sveta. Deo slada se zamenjuje drugim žitaricama, a koje će to biti zavisi od dominantne ratarske kulture i ciljeva same pivare, kao što je da se postigne željeni karakter datog piva koji će odgovarati datoj ciljnoj grupi potrošača.
Da li će takvo pivo biti identično onom od čistog slada? Neće, ono će se delimično razlikovati. Ali to ne znači da će obavezno biti lošije. Biće drugačije, biće specifično i upravo takvo kakvo je veliki deo potrošača navikao.
Prof.dr Ida Leskošek-Čukalović
iwi
07.11.2017. 09:17
Veliki deo potrošača je na to navikao, ali samo iz razloga što nije imao izbor. Ceo život pije takvo pivo i ne zna za bolje. Ali zna za glavobolje, što su posledica kukuruzne krupice, a ona se koristi iz čisto finansijskih razloga, a ne radi dobijanja odgovarajućeg stila piva. Smanji ječam, ubaci kukuruz, uštedi 2 dinara po litru i na 4,5 miliona hektolitara piva godišnje (koliko ima jedna naša pivara) uštediš 7,5 miliona evra. Malo razmislite o tokovima love i onda ćete ukapirati zašto kukuruz.
Kukuruz i aditivi ubijaju domace pivo... kvalitet svakih nekoliko godina ide na dole...
Domaći pivari proizvodili su pivo bez kukuruza, a onda su došli velike strane pivarske korporacije koje su pokupovale srpske pivare i srozale kvalitet piva da bi imale što veći profit. Dok Srbe truju lošim pivom, u zemljama iz kojih su došli i dalje vode računa o kvalitetu i ne dodaju kukuruz u pivo. Ko voli kvalitetno pivo, može da pije domaća zanatska piva - triput su skuplja, ali bar znaš šta si popio.
Domaca piva su loseg kvaliteta , nikad nismo ni imali dobrodomace pivo.Ja zato bojkotujem domaca piva , a i mnogi moji prijatelji ne piju uopste domaca piva.Pivo ne pijem da se opijam , vec da uzivam u ukusu.Nije bitna cena , bitan je kvalitet pica.
Naša piva su katastrofa!!!
Komentari (16)