Muzej Nikole Tesle pod okriljem države: Osnivačka prava preneta na republiku, kolekcije sele na Savski trg

M. A. K.

23. 05. 2020. u 13:00

Музеј Николе Тесле под окриљем државе: Оснивачка права пренета на републику, колекције селе на Савски трг

Muzej se seli na Savski trg Foto P. Milošpević

Omogućeno da blago koje čuva ovo zdanje bude prebačeno u bivšu Glavnu železničku stanicu
PREMA odluci Vlade, objavljenoj u "Službenom glasniku", Muzej Nikole Tesle u Beogradu postao je republička ustanova. Tačnije, Republika Srbija preuzela je osnivačka prava od grada Beograda (prethodno doneo odluku o ovom "transferu"), pa će se ubuduće sredstva za finansiranje muzeja obezbeđivati iz državnog budžeta, ali i drugih izvora u skladu sa zakonom, navodi se u odluci Vlade.

Delatnosti ove institucije kulture utvrđene statutom, kao i njen naziv i sedište ostaće nepromenjeni. Međutim, odluka je i doneta kako bi se Muzeju Nikole Tesle omogućilo da dobije novu zgradu (zdanje u kome se nalazi od 1952. godine, "Genčićeva vila", vraćeno je u restituciji) - bivšu Glavnu železničku stanicu na Savskom trgu.

Za direktorku muzeja Ivonu Jevtić, kako nam kaže, kao i za zaposlene, ovo je lepa, ali ne i neočekivana vest.

- Logičan je sled okolnosti, da muzej koji je posvećen jednom tako velikom naučniku srpskog porekla, čiji značaj prepoznaje čitav svet i koji je zadužio celo čovečanstvo, postane republička ustanova kulture - ističe direktorka muzeja, i dodaje da su imali izuzetnu saradnju i sa dosadašnjim osnivačem, Gradom Beogradom, koji je prepoznavao značaj i potrebe institucije, pa se nada da će takav odnos uspostaviti i sa Ministarstvom kulture i informisanja, koje će ubuduće biti nadležno za njih.

Kada će biti završeni radovi na Savskom trgu, a zgrada Glavne železničke stanice spremna da primi vrednu muzejsku kolekciju u okviru koje je i čuvena Teslina arhiva, uvrštena u svetski registar dokumentarnih zbirki Uneska, "Pamćenje sveta", zasada, Ivona Jevtić, nema informaciju.

Stara zgrada vraćena vlasnicima kroz restituciju


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije