SKUPŠTINI Srbije potrebno je tek desetak minuta da izglasa sastav Nacionalnog saveta za kulturu, ali od prošlog jula, kada je konačno kompletirana lista kandidata, njegovo formiranje nikako da stigne na dnevni red. Ovo je moglo da se čuje u prostorijama u ponedeljak Srpskog PEN-a, gde su nezadovoljstvo zbog toga što parlament ignoriše NSK izneli predstavnici umetničkih i stručnih udruženja u kulturi.

Četiri godine u Srbiji ne postoji Nacionalni savet za kulturu jer je poslednjem sazivu, na čijem čelu je bio slikar i pisac Mileta Prodanović, mandat istekao još 2016. Udruženja su se, kako je rečeno, upravo sada pobunila, zato što je pre desetak dana Skupština donela izmene i dopune Zakona o kulturi, bez obzira na to što ovo telo, koje je dužno da se o njima izjasni - ne postoji.

- Razlog zbog koga Skupština ne stavlja na dnevni red svog zasedanja glasanje o Nacionalnom savetu za kulturu može biti samo jedan: vlast ne želi da se u njemu nađu ljudi koji su u svojim javnim nastupima kritikovali njene postupke i rešenja - smatra Duško Paunković, predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Prema mišljenju Paunkovića, i ovo je primer koliko je kultura u Srbiji marginalizovana i svedena na puku stavku u turističkoj ponudi. On je najavio i da će sa ovim slučajem biti upoznati predstavnici EU u našoj zemlji.

Pročitajte još - ČLANOVI ZA NACIONALNI SAVET ZA KULTURU: Paunković i Kovačević kandidati

- Reč je o nedvosmislenoj opstrukciji, a ne o lenjosti i sporosti procedura - istakao je Bojan Kovačević, predsednik Koordinacionog odbora reprezenativnih udruženja u kulturi, koji se ovim povodom pismeno obraćao i predsednici Vlade, ali nije dobio odgovor. - Na nas su vršeni izvesni pritisci u proceduri izbora, koju smo, inače, poštovali stopostotno, da nudimo više kandidata za svako mesto. To je urađeno da bi Skupština onda mogla da bira one koji im manje smetaju, odnosno više odgovaraju.

Pored domaćina Gojka Božovića, potpredsednika Srpskog PEN centra, u ponedeljak su konferenciji za medije prisustvovali i Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, Aleksandra Čabraja, narodni poslanik, Slavoljub Marković, predsednik SKD, Lidija Jovanović, predsednik ULUPUDUS-a, Ivana Trišić, predsednik Udruženja kompozitora, i Ivan Rašković, ispred Udruženja arhitekata.

IZABRANI I "NA ČEKANjU"

NA PREDLOG Vlade, odnosno SANU, Skupština je prošlog februara za članove NSK već izabrala Dušana Kovačevića, Nikolu Šuicu, Đorđa Đurića, Svetislava Božića, Tibora Varadija i Miodraga Markovića. "Na čekanju" su predlozi ustanova kulture, umetničkih i stručnih udruženja, Saveta univerziteta umetnosti, Konferencije univerzitetata i saveta nacionalnih manjina... Na tom spisku su Dragana Kovačević, Vesna Bašić, Dejan Kolarov, Nela Mihailović, Dobrila Begenišić, Maja Erdeljan, Vladimir Kolarić, Duško Paunković, Bojan Kovačević, Ivan Brkljačić, Goran Marković, Adam Crnobrnja, Olivera Stojadinović, Čedomir Vasić, Andraš Urban, Dragomir Zupanc, Miroslav Benka i Naka Nikšić.

DOBRA SARADNjA SA MINISTARSTVOM

NIJE bilo ni jednog jedinog problema u saradnji naših udruženja i Ministarstva kulture i informisanja - naglasio je Bojan Kovačević. Čulo se u ponedeljak i da je ovo ministarstvo uradilo sve što je bilo u njegovoj moći i nadležnosti, čak se obratilo Skupštini više puta tražeći zvanično da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Nije dobilo nikakav odgovor.