Na internet-sajtu gde se reklamira prodaja stanova i poslovnog prostora u Beogradu, pročitao sam sledeći tekst: "Na jedinstvenoj lokaciji u najstarijem jezgru Beograda, u kulturno-istorijskoj celini Kalemegdana, uz Savu i Dunav, nekadašnju industrijsku zonu zameniće stambeno-poslovni kompleks koji će biti prirodno uklopljen u staro jezgro grada." I zaista, u toku je izgradnja monstruoznog bloka veličinom neprilagođenih jedanaestospratnica na prostoru arheološkog i zaštićenog kulturnog dobra Donjeg Kalemegdana, naspram Vidin kapije. Pod nazivom K-district, holandsko-srpski investitor realizuje do sada najambiciozniji poduhvat koji narušava istorijsko-kulturni centar Beograda.

Sličnu urbanističku pustolovinu teško je pronaći u civilizovanom svetu. Istorijsko jezgro Praga zaštićeno je do mere da je određeno kojom vrstom crepa je dozvoljeno pokrivanje rekonstruisanih kuća. Centar Krakova obnovljen je prema originalnim planovima, upotrebom klasičnih autentičnih materijala, a jezgro Salcburga definisano do najsitnijih detalja. Zakoni u Italiji ne dozvoljavaju izmene na istorijskim objektima, čak ni one kojima se rekonstruiše napajanje električnom energijom. Drevni evropski gradovi ne poznaju termine "nadgradnje" i "dogradnje", niti dopuštaju nove zgrade u zaštićenim područjima.


PROČITAJTE JOŠ: Dnevnik zabluda: Zaboravljeni i pogrešno shvaćeni velikani

Sedamdesetih, istorijsko jezgro Beograda zaštićeno je od novogradnje do te mere da na objektu kulturne baštine nije bilo moguće ni preuređenje prizemnog prozora u izlog. Poznat je slučaj gde čuvenom arhitekti nije dozvoljeno da na mestu prozora otvori ulaz prodavnice u Knez Mihailovoj. Sve se promenilo osamdesetih i devedesetih, pogrešnim rešavanjem platoa tramvajske okretnice na kraju Knez Mihailove, čime je otvorena Pandorina kutija. Od tada, dozvoljena je manijakalna gradnja urbanističkih metastaza na zaštićenom području prestonice. Zavod za zaštitu spomenika kulture izdavao je dozvole za rušenje istorijski vrednih zgrada, pa i objekata kulture koji su čekali renoviranje. Nedavno, u zaštićenom istorijskom jezgru sagrađen je nezamislivi haj-tek tržni centar "Rajićeva" nazvan "Crna udovica", ispod Ambasade Francuske podignuta je morbidna "Kuća - bunker", na Sava kapiju Beogradske tvrđave brutalno je "zabijena" besmislena vijugava betonska pasarela "Tobogan", a više nje na drevnim zidinama u toku je priprema za gradnju neprikladne stanice novobeogradske žičare. Čak je i neposredno okruženje Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu degradirano nedopustivim betoniranjem i asfaltiranjem, a arheološko nalazište na Studentskom trgu čeka da bude zamenjeno podzemnom garažom. Stambena desetospratnica iz devedesetih u zaštićenoj zoni u Ulici Tadeuša Košćuškog, odavno nikog ne uzbuđuje. A neodgovorni urbanisti i zaštitari, umesto drakonskih zakonskih sankcija, očekuju da se građani prilagode njihovom bezumlju.