Vrnjačka Banja: Festival pomera granice

G. ĆIROVIĆ

14. 08. 2019. u 11:37

Održava se 43. festival filmskog scenarija, publika će imati priliku da pogledaju 14 domaćih igranih dugometražnih filmova

Врњачкa Бањa: Фестивал помера границе

Foto: Ministarstvo kulture

VRNJAČKA BANJA – Na tradicionalnom 43. po redu Festivalu filmskog scenarija koji se do 17. avgusta održava u Vrnjačkoj Banji, publika i stručni žiri u sastavu - Biljana Maksić, Milan Nikodijević i Đorđe Milosavljević, biće u prilici da pogledaju ukupno 14 domaćih igranih dugometražnih filmova nastalih tokom minulih godinu dana, odnosno između dva festivala.

Po rečima Aleksandara Gajovića, državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, koji je i otvorio ovogodišnju filmsku feštu u prestonici srpskog kontinentalnog turizma, ova manifestacija predstavlja jedno od najvažnijih letnjih kulturnih dešavanja u Srbiji i svake godine pomera granice.

- Kao veliki poštovalac kulture i umetnosti, istorije i tradicije, želim da iskažem divljenje Vrnjačkoj Banji i organizatorima ove filmske manifestacije koji decenijama istrajavaju u nameri da nas kao dobri domaćini ovde okupe kako bismo zajednički podelili čari sedme umetnosti – rekao je Gajović.

On je naglasio i da Ministarstvo kulture i informisanja prepoznaje vrednost festivala filmskog scenarija i da će nastaviti da daje podršku ovoj manifestaciji.

- Bez scenarija ne bi bilo ni filma čija je afirmacija jedan od kulturnih prioriteta Ministarstva – dodao je državni sekretar uz saučešće porodici zbog smrti doajena scenarija i režije Gordana Mihića, četvorostrukog dobitnika prve nagrade na vrnjačkom festivalu. - Gordan je ostavio neizbrisiv kreativni trag u našoj savremenoj kulturi. NJegova dela nedostižnog kvaliteta obeležila su jednu epohu na filmu i televiziji, ali i naše živote.

Posle filmova „Kralj Petar Prvi“, „Psi umiru sami“, „Aleksandra“, „Ajvar“ i „Četiri ruže“ čije su projekcije održane tokom prve dve festivalske večeri, do kraja festivala na programu su i ostvarenja - „Zlogonje“, „Delirijum tremens“, „O životu i smrti“, „Teret“, „Taksi bluz“, „Šavovi“, „Reži“, „Južni vetar“ i „Pijavice“.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije