FILMSKI PRAZNIK: Festival scenarija u Vrnjačkoj Banji

Jl. B.

01. 08. 2019. u 20:55

Čak četrnaest domaćih ostvarenja biće u takmičarskom programu na Festivalu filmskog scenarija, koji će se, po 43. put, održati u Vrnjačkoj Banji od 13. do 17. avgusta

ФИЛМСКИ ПРАЗНИК: Фестивал сценарија у Врњачкој Бањи

Dragoljub Vojnov, Aleksandar Gajović i Saša Milenković, Foto: N. Skenderija

ČAK četrnaest domaćih ostvarenja biće u takmičarskom programu na Festivalu filmskog scenarija, koji će se, po 43. put, održati u Vrnjačkoj Banji od 13. do 17. avgusta. Pred publikom na letnjoj pozornici "Danilo Bata Stojković", kao i u bioskopu, naći će se "Kralj Petar Prvi", "Psi umiru sami", "Aleksandra", "Ajvar", "4 ruže", "Zlogonje", "Delirijum tremens", "O životu i o smrti", "Teret", "Taksi bluz", "Šavovi", "Reži", "Južni vetar" i "Pijavice".

- Ovaj festival svake godine pomera granice kvaliteta ponude, i to ne samo u selekciji već i po broju filmova koje Srbija iznedri, i kroz Filmski centar i kroz privatne produkcije - kazao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović. - Program je bogat, a konkurencija veoma jaka, te će žiriju biti teško da se opredeli za najbolje. Prava je šteta što postoje samo četiri nagrade jer sigurno veći broj filmova zaslužuje priznanje.

Stručni žiri, koji čine Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević, dodeliće tri nagrade za najbolji scenario, a novinarski žiri kritike jedno priznanje.

- U postfestivalskom programu, "Preko plota", 18. i 19. avgusta biće prikazani filmovi "Balkanska međa", "Između dana i noći" i "Koja je ovo država", a van konkurencije 17. avgusta lokalno ostvarenje "Godine u (v)etru" autora Daneta Stanojčića - objašnjava direktor festivala i Kulturnog centra Vrnjačka Banja Saša Milenković.

Dragoljub Vojnov je u ime Umetničkog saveta festivala najavio školu dramaturgije "Slobodan Stojanović", koju će voditi Ivan Velisavljević, a na kojoj će jedan od predavača biti Slobodan Šijan. Pored proslave 70 godina Jugoslovenske kinoteke, kako je rekao Vojnov, biće organizovana i projekcija Šijanovog digitalno restauriranog filma "Ko to tamo peva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije