DOPRINOS EVROPSKOJ FILMSKOJ UMETNOSTI: Lifka Kljakoviću

R. RADOSAVLjEVIĆ

25. 06. 2019. u 20:14

ДОПРИНОС ЕВРОПСКОЈ ФИЛМСКОЈ УМЕТНОСТИ: Лифка Кљаковићу

Tatić, Mogorović i Zelenović Foto N. Skenderija

Na otvaranju "Bol i slava" Almodovara, za kraj "Mladi Ahmed" braće Darden

LAUREAT nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj filmskoj umetnosti, koju dodeljuje Festival evropskog filma Palić (FEF), ove godine je scenograf Miljen Kreka Kljaković, najavljeno je na konferenciji održanoj u utorak za novinare.

Kako su istakli direktor FEF Radoslav Rale Zelenović, programski direktor Miroslav Mogorović, i izvršni producent Ilija Tatić, koji su predstavili i program ovogodišnjeg festivala, "Lifka" odlazi u prave ruke, jer je Kljaković već decenijama jedan od naših najcenjenijih i najuspešnijih filmskih stvaralaca u svetu, dobitnik francuskog "Cezara", nagrade "Feliks" (evropski pandan američkom Oskaru)..., koji je sarađivao sa kultnim autorima, producentima i glumcima, od Spilberga, do Ridlija Skota.

Ovogodišnje, 26. izdanje FEF odvijaće se od 20. do 26. jula, na otvaranju ćemo premijerno videti novo ostvarenje Pedra Almodovara "Bol i slava", a u 15 selekcija biće prikazano oko 80 naslova.

Film velikog španskog majstora "pokretnih slika", koji je Antoniju Banderasu doneo nagradu za najboljeg glumca na ovogodišnjem Kanu, biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije, kao i "Mladi Ahmed", drama kojom su braća Darden u Kanu osvojili nagradu za najbolju režiju, a videćemo je na zatvaranju festivala.

U glavnoj trci za nagrade (Zlatni toranj, Palićki toranj), prema rečima Mogorovića, videćemo deset najaktuelnijih i najrelevantnijih evropskih ostvarenja, dok nam takmičarska selekcija "Paralele i sudari" donosi deset najangažovaijih istočnoevropskih filmova.

Pročitajte još - BRITANSKOM GLUMCU "ALEKSANDAR LIFKA": Brajan Koks stiže na Palić

- Na festivalu će biti prikazan i značajan broj kratkometražnih ostvarenja, a novitet koji smo prošle godine najavili i započeli su program "Velikani evropske kinematografije", kojima se sada pridružuje i "Novi evropski dokumentarni film". Tradicionalno, tu su fokus na mađarsku kinematografiju, a zemlja u fokusu čiju ćemo kinematografiju predstaviti je Grčka.

Miljen Kreka Kljaković,foto D.Milovanović

Ključni segment pratećeg programa, kako je najavio Tatić, čine radionica kritike koja će okupiti mlade kritičare iz šest zemalja, master klas iz projekta "Film", a ove godine na FEF-u sa svojim studentima gostuje Šangajska filmska akademija.

MAJSTORI SEDME UMETNOSTI

FEF priređuje i omaž program dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka", koja se, kako je podsetio Zelenović, tradicionalno dodeljuje jednom domaćem i jednom inostranom evropskom filmskom umetniku. Ko će iz Evrope uz Kreku Kljakovića primiti ovo prestižno priznanje biće naknadno objavljeno, ali će, u svakom slučaju, posle Nikite Mihalkova, Kena Louča, Roja Andersona, Kena Rasela, Tea Angelopulosa, Kristija Puja, Jiržija Mencla, Brajana Koksa..., i ove godine na Palić doći neko od vrhunskih majstora sedme umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije