Trag Devedesetih

V. V. S.

24. 03. 2018. u 10:52

Траг Деведесетих

Milica Gojković, Anastasia Mandić, Olga Odanović i Dragana Varagić / Foto Z. Jovanović

Predstava u režiji Egona Savina u Narodnom pozorištu

DRAMSKI prvenac Gorana Milenkovića "Laka nam zemlja" osvojio je nagradu "Slobodan Selenić", ali je trebalo da prođe šest godina da dočeka praizvođenje: beogradska publika gledaće ga 27. marta pod nazivom "Devedesete" (u režiji i adaptaciji Egona Savina) na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

- Bavimo se krajem prošlog veka, a za ovaj sadašnji ne znamo ni da li se rodio... S njim smo ušli u svet žena, muškarci su na neki način nestali u devedesetim, i pitanje je ko će rađati u stoleću u kojem se delimo samo na vođe i pokorne. A iz tog "braka" se ništa ne rađa. Lišeni odgovornosti, prestali smo da se borimo i samo se "rasipamo" na društvenim mrežama - kaže Milenković.

PROČITAJTE JOŠ - "Otadžbina" za jubilej

Olga Odanović igra baba Ranku, majku pokojnog kriminalca, koja kaže da se u svakom ženskom liku vidi raspad svega, pa i kako se lako pristaje na sve, dok dramaturg Slavko Milanović naglašava:

- Kad sam pročitao tekst, imao sam sličan osećaj kao posle "Paviljona" Milene Marković. Pisano u slengu, realistično, ali pesnički obrađeno. Čini mi se da Milenković na najbolji način nastavlja vitalnu, tragikomičnu liniju Ace Popovića.

U predstavi igraju i Radmila Živković, Anastasia Mandić, Milica Gojković, i Dragana Varagić. Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Stefan Savković, a kompozitor Bora Đorđević.

RADIOAKTIVNI GELERI

Kako je izložba umetničko-istorijska, biće izložene i fotografije iz tog doba, kao i hronologija događaja, po danima.

- Gelere, koje smo prikupljali kada su bombardovani objekti u blizini našeg Konaka kneza Miloša, nismo mogli da sačuvamo kao eksponate, jer su bili radioaktivni - zaključuje Tijana Jovanović Češka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije