Nagrada ambasadoru Srbije

B. Vlahović

08. 09. 2016. u 20:34

Награда амбасадору Србије
Našem poznatom istoričaru Slavenku Terziću na Sajmu knjiga u Moskvi u četvrtak uručena nagrada "Tera inkognita"
MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

Na Moskovskoj međunarodnoj izložbi knjiga u četrtak je svečano uručena nagrada ambasadoru Srbije Slavenku Terziću za knjigu "Stara Srbija-drama jedne evropske civilizacije" koja je ove godine prevedena na ruski. Naš poznati istoričar dopisni član SANU Slavenko Terzić je dobio diplomu u nominaciji" Istorija otadžbine" za visoko dostignuće u oblasti nauke i kulture.

Ambasador Terzić se zahavlio na priznjanju i istakao da mu je posebno drago što je njegova knjiga prevedena na ruski i da se nada da će čitaoci shvatiti zašto je podnaslov "Drama jedne evropske civilizacije". Srbi i Rusi su dva bratska bliska naroda pa se nadam da će knjiga "Stara Srbija" pomoći pogotovo mlađim genaracijama da shvate kroz kakve je nevolje u svojoj istoriji prolazio srpski narod.

Inače, nagrada "Tera inkognita" se dodeljuje svake godine autorima različitih žanrova knjiga od istorije do umetničkih dela. Diplome I spomen medalje se dodeljuje autorima koji u svojim knjigama pronalaze nove rakurse istraživačkih zadataka a za literatore "za novi poristup umetničkih pogleda".

Glavni uslov je visoki naučni ili kulturni nivo i vernost principima humanizma. Terzićevu knjigu štamao je u Rusiji izdavač "Veće" uz pomoć ruskog Fonda istorijske perspektive.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije