Počela akcija “Negujmo srpski jezik”

B. ĐORĐEVIĆ

09. 04. 2015. u 18:12

Почела акција “Негујмо српски језик”
Poruke u okviru akcije “Negujmo srpski jezik” nalaze se na beogradskim bilbordima i u televizijskim spotovima, a promovišu ih poznata glumačka, književna, muzička i novinarska lica

EVROPA je naziv kontinenta, a evro je valuta koja je po njemu dobila ime. Dakle, na srpskom je pravilno evro, a ne euro!

Ovo je jedna od poruka u okviru nove beogradske akcije “Negujmo srpski jezik”, koje su od juče na beogradskim bilbordima i u televizijskim spotovima, a promovišu ih poznata glumačka, književna, muzička i novinarska lica: Anica Dobra, Aca Seltik, Tihomir Stanić, Ljubica Arsić, Dragan Ilić, Goran Gocić, Živana Šaponja Ilić, Zoran Kesić, Nataša Marković, Marčelo i Svetislav Goncić.

Akciju zaštite srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, organizuju i vode Sekretarijat za kulturu, Filološki fakultet i Biblioteka grada.

- Briga o nacionalnom jeziku i matičnom pismu je ozbiljan i odgovoran društveni zadatak. Ako se osvrnemo, videćemo da je bilo pojedinačne brige i akcija, ali ako je suditi po tome kakav nam je danas jezik, kakva jezička kultura, ispada da nismo bili dovoljno vredni, odgovorni, radni i sabrani - rekao je dr Veljko Brborić, upravnik Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta, prilikom najave početka akcije, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada.

U svakodnevnom obraćanju drugima, po Brborićevim rečima, važno je šta kažemo, ali isto tako neobično je važno i kako kažemo i kako napišemo.

SRPSKE KREŠTALICE ODGOVORNOST medija je neverovatno velika. U Srbiji ima 1.391 medij. Neki od njih su, kada je u pitanju jezik, takvi da bi bolje bilo da ih nema. O svakoj srpskoj kreštalici napisano je desetine, stotine i hiljade priloga, informacija, objavljeno fotografija, a o brojnim ustanovama od nacionalnog značaja nema informacija. To pomalo znači da to i publika traži, ali odgovornost medija je da malo menja mišljenje publike - rekao je Brborić i dodao da neki mediji nemaju ni lektore.

- Ponekad mi se čini da mnogi od nas ne vode računa o tome. Ova akcija ima obavezu da ljudima skrene pažnju da je lakše reći pravilno nego nepravilno, jer učinjena greška u jeziku učvršćuje nečije neznanje, i postaje mustra. Komunikacije su danas ubrzane, o SMS porukama i “Tviteru” ne vodi se računa. Standard će biti da napišete poruku bez interpunkcije, da nije važno veliko slovo, i udaljićemo se od norme - upozorio je Brborić.

Ova kampanja i borba za kvalitet srpskog jezika će se nastaviti i obogatiti novim primerima jezičkih nedoumica i poukama, a trebalo bi da obuhvati i škole.

- Jezik je osnovni element bića jednog naroda. Živimo u vremenu u kojem jezik trpi, i meta je raznih izazova i napada. Cilj nam je da upozorimo javnost na situaciju u kojoj dominira duh vremena koji banalizuje jezik - rekao je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, od koga je i potekla ideja za ovakvu akciju.

O pokušaju da se interveniše u javnosti i ukaže na jezičke nepravilnosti, govorila je i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada:

- Akcija bi trebalo da prodrma našu sredinu i podseti nas da je jezik osnovno pitanje identiteta i kulture jedne zemlje, i da njime najviše treba da se bavimo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

a sta cemo sa latinicom?

09.04.2015. 20:10

kada ce latinica da se zabrani u scim javnom glasilima, na ulicama, reklamama? kada ce ciriilica da se promovise kao jedno i jedimo pismo srpskog naroda?

latinica ili ćirilica, svejedno

09.04.2015. 22:51

@a sta cemo sa latinicom? - "Promoviše"? Prvo da prestanemo da koristimo strane reči ako postoji odgovarajuća srpska reč, pa da se opsmenimo i prestanemo da pravimo gramatičke i pravopisne greške, pa tek na kraju neka svako odluči kojim će se pismom služiti. Nije dovoljno pisati ćirilicom i biti patriJota. Pošem latinicom, ali se borim za očuvanje srpskog jezika tako što izbegavam da koristim strane reči i vodim računa o pravopisu.

BGD

09.04.2015. 20:56

Ako je tako,zasto je drugo standardno pismo Srpskog jezika bukvalno proterano iz Ustava,zasto se konstantno istice da je to pismo tj.Latinica tzv.Hrvatsko pismo? Kada se vrlo dobro zna da nas jezik ima dva standardna pisma,sto samo dokazuje bogatsvo naseg kulturnog nasledja i pismenosti...gde smo bukvalno jedini narod Evrope koji se ovim moze pohvaliti.Slobodno se ove moje tvrdnje mogu proveriti u knjizi Srpski jezik i knjizevnost namenjeno osnovcima prvog i drugog razreda.

Majstori, majstori

09.04.2015. 20:57

... a kada ćete nas poštedeti onih koje su se "ostvarile kao majke" umesto postale majke", "porodile se"? To se samo iz medija može čuti i pročitati.

Стеван

09.04.2015. 21:10

Добра жеља тих учесника али, бранимо ли свој писани језик ЋИРИЛИЦОМ? , Ко год каже да је српски и латиница, то није истина. Утопија за све који се боре за ЋИРИЛИЦУ.

Dr. Who

09.04.2015. 23:15

@Milos - Постоји опција и на ћирилици, горе, десно. Мене више брине што се књиге искључиво објављују латиничним писмом.

Маја М.

12.04.2015. 19:28

@Milos - Све што се објави на латиници баштиниће Хрвати. Толико...

jellena

10.04.2015. 18:14

@Lidija - Molm vas Lidija, nadjite srpsku rec za izraz fotosopirana, mada mislim da vas komentar ni malo nije na mestu u celoj ovoj prici

lago

09.04.2015. 22:58

Sramotno je ,a i žalosno koliko se srpski jezik i ćirilično pismo potiskuju iz upotrebe.Mnoga imena naselja,gradova,sela napisana su samo latinicom što je neprihvatljivo.Ovu akciju treba proširit po svim srpskim zemljama.

Tatjana

10.04.2015. 09:34

Rijesite se turskog, pa ce vas mozda neko i shvatiti ozbiljno sto se tice "negovanja srpskoga jezika". Jedini ste narod koji sa jedne strane kuka a sa druge strane se drzi svega turskog, kao pijan plota. Imate toliko srpskih izraza koje ne koristite ili smatrate samo nasima, te ih zamjeniste turskim. Pozdrav iz Zagreba.

KL

10.04.2015. 11:31

@Tatjana - Nazalost Tanja je preokupirana nacinom koji Hrvatska drzava resava probleme jezika (istovremeno zadrzava nemacku konstrukciju recenice i formira reci - vestacki na isti nacin kao sto to rade Nemci). Jezik je nesto mnogo komplikovanije i svaki jezik sadrzi istoriski uticaje drugih jezika. Da li to znaci da treba da izbacimo iz govornog jezika sve izraze pozamljene is nemackog, latinskog, engleskog (mozda to sa zapada je OK?).

Masa

10.04.2015. 13:14

@Tatjana - Poštovana Tatjana, Prihvatanje tuđica je prirodan proces evolucije jednog jezika, naročito u slučajevima viševekovne okupacije. Jezik je živa stvar, adaptira se vremenu i njegovim korisnicima. Ja lično, nemam nikakvu ambiciju da me neko "shvata ozbiljno" u mojoj težnji da negujem srpski jezik osim onih koji ga koriste. Zato draga naša zagrebačka FRENDICE, pustite Vi ono čega se Srbi drže kao "pijani plota", imate dovoljno svojih problema, bez da se vazda mešate u naše.

Ris

10.04.2015. 15:07

@Tatjana - Nažalost se slažem. Kao Srbin iz Slovenije, gdje se mnogo više uči o čistoći slovenačkog jezika, toliko više primjećujem tuđice u srpskom jeziku, koji se zloupotrebljavaju u medija u Srbiji. Nije samo turcizam (ima to i kod vas Hrvata npr. dućan) već anglicizam, germanizam itd. Kad zaboraviš srpsku riječ - npr. žlica i zamijeniš je tuđom - kašika, onda gubiš i dio narodnog nasledstva...gubiš svoj jezik.

Tatjana

10.04.2015. 16:45

@Tatjana - drago mi je da nosite rusko ime, znaci imate pametne roditelje... Sta kazete o, na primer, zrakomlatu?

MarkoBG

10.04.2015. 17:48

@Tatjana - Srpstvo je u kulturi, a to sto o cemu ti pricas je gubitak iste. Kao i ova moja celava latinica na kojoj pisem. Jos po koji turcizam, jer "tako su i nasi stari" i eto nestalo srpstva.

Мица

11.04.2015. 17:55

@Tatjana - Пустите се ви турцизама. Већи је проблем силовање српског језика овим новокомпонованим "родно сензитивним" речима, као нпр. гинеколошкиња, психолошкиња, преводилица, посланица, менаџерка, итд.

Јанко

10.04.2015. 10:14

Такође би требало на овим билбордима нагласити да је и ијекавица једнако нераздвојиви део српског језика.

Аааа

10.04.2015. 11:44

Гдје се у ријечи НИСАМ налази рјечица не?

Janko

10.04.2015. 12:40

Večernje Novosti uz Politiku jedine prave srpske novine. Za očuvanje nacije i društva ! Svaka čast i sve pohvale !

Дуги

10.04.2015. 13:37

Svakako pametna ideja koja bi trebala biti podrzana i od Vlade Srbije i od Akademije Nauka. Živimo u vreme u kom je Srpski jezik izvrnut, nepravilno upotrbljen i zapostavljen. Krajnje je vreme da se preduzmu mere o zastiti, ocuvanju i pravilnoj upotrebi Srpskog jezika. Prosto je nemoguće upotrebiti internet tragac i pronaci objasnjenje na Srpskom jeziku. Dugo smo se pitali zašto je sve ovako i kada ce neko da promeni stanje stagnacije jezika. Hvala vam. Ja sam uz vas.

Cisti srpski

10.04.2015. 17:50

Ja divanisem samo standardnim tursko-srpskim kada asikujem avlijama i bastama sa predivnim komsijkama, kojima vala kao kijanet, horoz kao ja izgledam. (Prvo da ocistimo jezik, pa onda cemo da ga negujemo. A za sve one koji govore o "zivom jeziku" i ostalim nebulozama, evo vam turska pa ga nosite tamo)

Србољуб Кузмановић

10.04.2015. 18:01

Једна лепа идеја је показала КОЛИКО СМО НЕПИСМЕНИ. По мом дубоком убеђењу и мишљењу, не каже се "ПРАВОПИС СРПСКОГА ЈЕЗИКА". Исправно је само СРПСКОГ. "Џабе сте кречили"...билборде, а и штампали "нормативистички приручник" (Пижурица, Пешикан, Јерковића, Клајн...). Такође, никако се нису смела користити велика слова. Довољна је била црвена боја и, евентуално, појачани (болд) фонт. Дакле : Европа, евро (никако ЕВРО), "Негујмо српски језик ! ". А у руци "ПРАВОПИС СРПСКОГ ЈЕЗИКА".

Ивана

21.01.2019. 02:08

@Србољуб Кузмановић - Језик се не негује на основу наших убеђења већ на основу језичких норми. Према томе, правилно је и српског и српскога.

srem

10.04.2015. 20:57

Prava ideja,ako potraje.za pocetak,morali bi oni kojima je to posao,da pisu pravilno.Dnevna stampa je puna gresaka,Tv voditelji se pogresno izrazavaju,nema dikcije,nema pristojnom obracanja onima kojima zele da saopste nesto,a da to dodje do istih.Samo tako,bice neke koristi sigurno.svojevremeno je bola akcija-Nije tesko biti fin,ali je brzo nestala.

Дуца

11.04.2015. 12:20

Назив акције није комплетан, требало би да гласи: "Негујмо српски језик и ћирилицу"!