KAMENI CVET NA LISTI UNESKA BEZ PODRŠKE ZAGREBA? Sudeći po aminovanju ustašluka, Hrvatska se neće odazvati zahtevu svetskih stučnjaka

HOĆE li Kameni cvet u Jasenovcu biti na listi Uneska kako to traže međunarodni stručnjaci?

КАМЕНИ ЦВЕТ НА ЛИСТИ УНЕСКА БЕЗ ПОДРШКЕ ЗАГРЕБА? Судећи по аминовању усташлука, Хрватска се неће одазвати захтеву светских стучњака

Foto Tanjug

Ako je suditi po događajima u Hrvatskoj u godini koja odlazi inicijativa da Zagreb podrži da Unesko stavi Jasenovac na svoju listu, ravna je nuli. Uostalom, hrvatsko predsedavanje Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust u javnosti je dobilo prostor kao fudbalske utakmice drugoligaša, uz utisak da su svi jedva čekali da to prođe.

“Sećanje” na Holokaust u Hrvtskoj videlo se na ovogodišnjoj Koloni sećanja u Vukovaru. Ceo državni vrh išao je iza crnih zastava na kojima se vijorio ustaški pozdrav “Za dom spremni”, upravo onaj pod kojim su nedužni ljudi, Jevreji, Srbi, Romi i hrvatski antifašisti ginuli u Jasenovcu. U takvoj atmosferi, kada su istorijski  revizionsti doživeli trijumf, teško je bilo predsedavati organizacijom koja bi trebalo da podseća na grozote Holokausta i svega što se događalo u Jasenovcu, u ratu i posle njega.

Foto: Printskrin Kosovo onlajn

Uostalom, pred hrvatsko predsedavanje iz tela koja su ga pripremala izbačen je i dr Ivo Glodlštajn, jedan od najvećih autoriteta kada je reč o zločinoma u Jasenovcu, a stranim stručnjacima koji su posetili bivši logor pred dolazak su na brzu ruku postavljene table na kojima su izneti neki  detalji o logoru. Verovatno im nije rečeno da je svega koji kilometar dalje još tabla na kojoj je ustaški pozdrav.

Malo je zato verovatno da će u takvim okolnostima, kada nije nerealno da će posle hrvatskih izbora doći do saradnje HDZ-a i Domovinskog pokreta, stranke koja je i režirala ikonografiju ovogodišnje Kolone sećanja, biti moguće da se promeni zakon o Jasenovcu, postava stalne izložba, kao i angažman inostranih, nezavisnih stručnjaka na arheološkim istraživanjima. A sve sa ciljem da Kameni cvet, simbol jasenovačkih stradanja, bude na listi Uneska.

Foto Tanjug

Mnogo je realnije da sve ostane po starom, da se na rečima osuđuje Holokaust, pogotovo kada je to namenjeno međunarodnoj zajednici, a da se u praksi rehabilituju oni koji negiraju da je Jasenovac uopšte bio stravičan logor smrti. Strašni primer Holokausta, kada je bio ustašama cilj da sa lice zemlje nestanu sva “strana tela” u, navodnoj, nezavisnoj državi, pre svega Srbi i Jevreji.

Jasenovac je dugo godina na meti onih koji žele da falsifikuju istoriju i umanje zločine. I to se, nažalost toleriše, a verovatno će tako biti i dalje. Uprkos hrvatskom predsedavanju, zahtevima koji su postavljeni Hrvatskoj i nastojanjima međunarodnih stručnjaka da se sazna puna istina o Jasenovcu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024