PAMĆENJE

Boris Subašić

19. 04. 2023. u 07:15

ISTORIČARI kažu da ne znamo broj žrtava savezničkog bombardovanja u aprilu 1944. što ne bi bilo strašno da je reč o izuzetku. Nažalost, taj zaborav srpskih žrtava postao je pravilo u 20. veku, kada su svaki novi režim i ideologija prepravljali prošlost verujući da tako stvaraju bolju budućnost.

ПАМЋЕЊЕ

Novosti

Sistematski je menjan kontekst srpskih stradanja i smrt Srba je izgubila smisao. Rasprava o tome koliko ih je stradalo od balkanskih ratova do NATO agresije lako skrene u svađu oko brojki. Iz vida se gubi suština, da je razlog stradanja Srba to što nisu želeli da se odreknu identiteta. Ono što nisu mogli da zatru ratovi, u miru se trudila da potamani samozvana elita Srbije i Jugoslavije u ime "modernosti", terajući "neuki" narod da se odrekne kulta predaka. Uprkos tome, ili baš zbog toga, što je nauka odavno utvrdila da je ugaoni kamen ljudske civilizacije stena kojom je obeležen grob, danas bi rekli memorijal, mitskog pretka. Neprijatelji Srba iz neistorijskih naroda nisu to smetnuli s uma i sistematski su uništavali srpske spomenike, od groba do crkve.

Tih istorijskih kamenova međaša Srbi su se setili krajem 20. veka, u krvavoj agoniji Jugoslavije. Neki su se tada odrekli identiteta, a drugi su odlukom da se bore nadrasli ovozemaljski život. To se jasno videlo u proleće 1996. tokom egzodusa Srba iz sarajevskih opština koje su pripale Federaciji BiH. Prizor kolone ratnika koji su nosili mrtva tela saboraca da ih sačuvaju od skrnavljenja i sahrane pod ugaoni kamen Republike Srpske, bio je ponovljena slika iz vekova ropstva i progonstva kada su svaki Srbin i Srpkinja bili žive knjige predaka.

Nepismeni narod koji je stvarao epsku poeziju u duhu zaveštanja Nemanje i Save, nije to činio zabave radi. Ti stihovi bili su Srbima isto što i Stari zavet Jevrejima, sveta istorija, temelj identiteta. Zahvaljujući toj poeziji Srbi su i posle biblijskog egzodusa iz svoje "obećane zemlje" znali gde treba da se vrate. U dobu iskušenja kao što je sadašnje, Srbiji je neophodna institucija koja će obnoviti kult pamćenja, bez koga Srbi neće opstati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!