LICEMERJE EVROPE: Drže nam slovo o vrednostima, a dopuštaju konferenciju o Stepincu

Milica Stanojković

17. 03. 2023. u 07:30

LICEMERJE Evrope, koja je busa u grudi kao zaštitnik najviših vrednosti, pogotovo dok nama diktira šta treba da uradimo da bi nam do kraja otvorila vrata svog dvorišta (jer nismo dobre komšije), ovih dana ponovo izlazi na videlo.

ЛИЦЕМЕРЈЕ ЕВРОПЕ: Држе нам слово о вредностима, а допуштају конференцију о Степинцу

Foto: N.Skenderija

I to dokazuju zatvaranjem očiju pred proklamovanjem zaostavštine hrvatskog ustaštva - u srcu antifašističke EU. Dopuštaju da se u Evropskom parlamentu, na konferenciji pod njihovim logom, intoniraju hvalospevi o "blaženom" kardinalu Alojziju Stepincu.

Ne iznenađuje nas to što hrvatski poslanici, po ko zna koji put, iniciraju ovakve događaje kojima pokušavaju da rehabilituju nadbiskupa NDH, i da budu "veće pape od pape" - zvanična Rimokatolička crkva nije ga kanonizovala - kad u zemlji odakle dolaze ulice i dalje nose imena ustaških ideologa. Na tabli je i ime Mileta Budaka, po čijoj ideologiji bi trećinu Srba trebalo pokatoličiti, trećinu proterati i trećinu pobiti... U istoj toj državi, članici EU, pored najvećeg stratišta u Evropi, u blizini Jasenovca postoji tabla sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a na mnogim događajima se često zapevaju ustaške pesme.

Ali, iznenađuje da velika "dvadesetsedmorka", koja vidi sebe kao uporište demokratskih principa, ljudskih prava i sloboda, i skup u čast osuđenog zločinca doživljava kao pravo "svakoga da misli i govori drugačije". Ne brine ih to što o istorijskim činjenicama, a naročito o fašističkom pokretu, ne bi smelo da bude drugog ugla. Ili misle da zabrane ovakvih događaja nisu u duhu "evropeizma"?!

I sam papa Franja pitao je - čemu bi služilo proglašenje Stepinca za sveca ako istina nije jasna? A čemu bi služio ovaj skup u Briselu, osim da omogući Hrvatima da diraju u stare rane komšija. Valjda su to ti "dobrosusedski odnosi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PRIGOŽINOVO DRAMATIČNO PISMO ŠOJGUU: Ukrajinci spremaju veliki napad na Bahmut, hoće da odseku Vagnerovce