FELJTON - VISOK STEPEN HRABROSTI ODGOVORNOSTI I ZNANJA: Cilj agresora je bio da se spreči proizvodnja i plasman električne energije

Krsto Vuković, Slobodan Babić, Prof. dr Dragan Kostić

05. 05. 2023. u 18:00

ZA vreme agresije NATO alijanse na našu zemlju, Elektroprivreda Srbije došlo je do izražaja visoki stepen organizovanosti, stručnosti, odgovornosti i hrabrosti zaposlenih i njihovo bogato iskustvo i znanje, koje se godinama prikupljalo, usavršavalo, prenosilo i povećavalo kod naših stručnjaka

ФЕЉТОН - ВИСОК СТЕПЕН ХРАБРОСТИ  ОДГОВОРНОСТИ И ЗНАЊА: Циљ агресора је био да се спречи производња и пласман електричне енергије

Trafostanica Novi Sad 3 posle obnove, Foto Iz knjige "EPS tokom NATO agresije"

                  Krsto Vuković, direktor Direkcije za proizvodnju i prenos

MAŠINE SU SAČUVANE

ZA stotinak godina postojanja, nikada nisu zabeležena ovakva raza- ranja elektroenergetskih postrojenja. Odmah na početku ratnih dejstava, dobro smo procenili da će NATO kad-tad početi sa dejstvima čiji je cilj humanitarna katastrofa. Nažalost, bili smo u pravu.

Agresor je uvek atakovao na prenosna postrojenja čiji su ispadi uzrokovali ispade ključnih proizvodnih kapaciteta. Posledice svakog sledećeg napada bile su sve komplikovanije za saniranje, naročito posle rušenja dalekovoda koji spajaju velike proizvodne centre sa velikim potrošačkim područjima.

U takvoj situaciji, svi naši termokapaciteti su morali da obustave proizvodnju, pa je snabdevanje bilo pokriveno uglavnom iz hidroelektrana. Ta činjenica je sama po sebi stvarala mnoge nove probleme u organizaciji prenosa energije, jer se najveći broj hidroelektrana nalazi na obodu elektroenergetskog sistema.

SVE  vreme rata poseban problem je bio šta činiti sa akumulacijama hidroelektrana. U slučaju napada na neku od brana, postojala je realna opasnost od velikog poplavnog talasa. Da do toga ne bi došlo, trebalo bi akumulacije isprazniti; s druge strane, otvarao se pro- blem kako proizvoditi električnu energiju. Zbog toga je formirana grupa vojnih i EPS-ovih stručnjaka koja je pratila i procenjivala situaciju.

Termo jedinice velike snage (u TENT-u, „Kostolcu B“, „Kosovu B“) prvi put su posle izgradnje duže vremena ostale bez snabdevanja električnom energijom. Ipak, rezervno napajanje preko dizel-agregata je odlično funkcionisalo, pa u elektranama ipak nije bilo problema.

Prema, do sada sagledanim posledicama, i pored čestih uključivanja i isključivanja koja su povremeno dovodila do nestandardnih režima napona i frekvencije, nije se prekoračivala granica koju velika postrojenja mogu da izdrže. Po svemu sudeći, ni sekundarne posledice čestih isključivanja kapaciteta velikih snaga nisu opasne. To je još jedan dokaz visoke stručnosti osoblja u dispečerskim centrima, prenosnim objektima i elektranama. Ukratko, i zaštitna oprema i ljudi - koji, ako je trebalo, nisu napuštali svoja radna mesta ni kad su u blizini padale bombe - reagovali su na najvišem nivou.

                                       Slobodan Babić, Generalni direktor EPS  

NAROD JE DAO NAJBOLjU OCENU O RADU EPS

ZA VREME agresije NATO alijanse na našu zemlju, Elektroprivreda Srbije u potpunosti je razumela svoj prioritetni i patriotski zadatak - da mora više i bolje da radi i da tako najbolje i najplodotvornije doprinosi odbrani zemlje.

To smo ostvarili zahvaljujući visokom stepenu organizovanosti, stručnosti, odgovornosti i hrabrosti zaposlenih u Elektroprivredi Srbije. Do punog izražaja je došlo bogato iskustvo i znanje, koje se godinama prikupljalo, usavršavalo, prenosilo i povećavalo kod naših stručnjaka.

U uslovima ratnog okruženja i razaranja, mi smo, dakle uspeli, da iskoristimo sve te vrednosti koje EPS ima. Istovremeno, nijednog trenutka nismo čekali da nas neko drugi podseća na to šta je naša patriotska i radna obaveza.

Najbolju ocenu o tome kako smo i koliko smo uspešno radili u danima agresije na našu zemlju, dao je narod!...Narod je Elektroprivredi Srbije dao veliku podršku i dobre ocene, ali se u narednom periodu, periodu obnove i izgradnje naše zemlje, moramo još bolje organizovati da bi te pohvale u potpunosti i još jednom opravdali.

Istovremeno, želeo bih da iskoristim priliku i da se u ime EPS-a zahvalim potrošačima i poslovnim partnerima na velikom razumevanju, strpljenju i ukazanoj podršci. Ta podrška je upućena na hiljade i hiljade adresa zaposlenih u Elektroprivredi Srbije, koji su danonoćnim, požrtvovanim i stručnim radom obavili veliki patriotski zadatak.

Takođe treba da se istakne izuzetna saradnja sa Ministarstvom rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, danonoćnim dogovorima i kontaktima sa ministrom Životom Ćosićem, kao i stalna koordinacija sa Vladom Srbije. Vlada Savezne Republike Jugoslavije i nadležno savezno ministarstvo su takođe na vreme bili obaveštavani o svim merama koje stručnjaci EPS-a preduzimaju kako bi se u što kraćem roku obezbedila električna energija, prvo za najvažnije, a zatim i sve ostale potrošače.
                              Prof. dr Dragan Kostić, predsednik Upravnog odbora EPS-a

SVAKI RADNIK SVESTAN KOLIKO  DOPRINOSI ODBRANI ZEMLjE 

Elektroprivreda Srbije, a ona postoji više od jednog veka, nije bila izložena većim izazovima i neposrednijem napadu od ovog koji je usledio posle agresije snaga NATO alijanse na našu zemlju. Cilj napada je bio da se spreči i onemogući jedna civilizacijska tekovina - proizvodnja i plasman električne energije. Tako se 20. vek završava jednim paradoksom - na njegovom početku, svet je bio impresioniran pronalascima i primenom patenata srpskog genija, otelotvorenog u Nikoli Tesli a na kraju ovog veka taj svet je suočen sa težnjom da se srpskom narodu uskrati pravo na tu civilizacijsku tekovinu.

Priroda napada na objekte EPS, uz korišćenje novih metoda ratovanja, do sada nezabeleženih u bezumlju koje sobom nose oružani sukobi, jasno je pokazala da je u ovom sukobu „legitimni cilj“ bio jedan narod. Nema proizvoda koji je više dostupan čoveku a koji je istovremeno nezamenljiv uslov za normalan život, nego što je to električna energija. Zato je izvesno da onemogućavanje proizvodnje i isporuke električne energije ima anticivilizacijski i genocidni karakter.

U uslovima agresije na našu zemlju, EPS je preduzeo sve organizacione, strukturalne i funkcionalne pripreme i promene, u odnosu na poslovanje u vremenu mira, čime je omogućena proizvodnja uglja i električne energije, njen prenos i distribucija, u skladu sa zahtevi- ma utvrđenim ratnim energetskim bilansom. Pravovremeno donošenje odluka i odlučnost u njihovoj primeni značajno su doprineli realizaciji tog zadatka.

Ali, ono što je bio nezamenljiv uslov za ostvarivanje tih zadataka bila je svest svakog radnika da urednim i visokoprofesionalnim obavljanjem poverenih mu poslova, doprinosi ukupnoj bezbednosti zemlje i njenom snaženju u odlučnom otporu agresoru. Tako su se radnici Elektroprivrede Srbije našli na prvoj liniji odbrane ustavnopravnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Naravno, u ostvarivanju tih zadataka EPS nije bio sam. Značajan doprinos u stvaranju ukupnog ambijenta poslovanja dala je svojim odlu- kama i neposrednom pomoći Vlada Srbije sa svojim resornim ministarstvima. Veliku pomoć EPS je imao i od poslovnih partnera koji su, i sami suočeni sa ratnim razaranjima, svoje potencijale stavili u funkciju obezbeđenja uslova za uspešan rad Elektroprivrede Srbije.

Prestankom ratnih dejstava EPS je u sasvim drugačijem kontekstu odnosa. Neophodno je da se nastave započeti, pa prekinuti remonti na rudarskim i elektroenergetskim objektima, koji u ovoj godini, i po obimu i strukturi, moraju biti složeniji nego ranijih godina. Tome treba dodati i sanaciju oštećenja usled ratnih dejstava.

Uveren sam da će dostignuti nivo svesti, kao i pravovremeno donošenje odluka i odlučnost u njihovom sprovođenju, obezbediti da se i ovaj zadatak uspešno obavi u interesu zemlje i svakog građanina.

Koristim priliku da se zahvalim svim radnicima i stručnjacima EPS, posebno onima koji su radili gde su ratna dejstva bila veća, na ispoljenoj odlučnosti da se odupru agresoru i da tako daju dopri- nos odbrani svoje zemlje, kao i na visokom profesionalnom odnosu prema poslovima na kojima su bili raspoređeni.

Ratno bezumlje

PRIRODA napada na objekte EPS, uz korišćenje novih metoda ratovanja, do sada nezabeleženih u bezumlju koje sobom nose oružani sukobi, jasno je pokazala da je u ovom sukobu „legitimni cilj“ bio jedan narod. Nema proizvoda koji je više dostupan čoveku a koji je istovremeno nezamenljiv uslov za normalan život, nego što je to električna energija. Zato je izvesno da onemogućavanje proizvodnje i isporuke električne energije ima anticivilizacijski i genocidni karakter.

SUTRA: SPREČENE HUMANITARNE KATASTROFE U GRADOVIMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna