FELJTON - ISPRED ROLAN GAROSA PARKIRAN "FIĆA": Novak kreće na četvrtu uzastopnu grend slem titulu

Goran Čvorović

17. 06. 2021. u 18:00

ISPRED Rolan Garosa je tih dana parkiran "fića". Zbog Novaka. Prouzrokovao je najbolji teniser sveta najrazličitije izlive privrženosti i poštovanja prema onome što radi, pa i to da neko zbog njega krene u veliku i neizvesnu avanturu. Sve sa željom da mu da gas za parisku titulu.

ФЕЉТОН - ИСПРЕД РОЛАН ГАРОСА ПАРКИРАН ФИЋА: Новак креће на четврту узастопну гренд слем титулу

Foto "Večernje novosti"

- Novak je toliko učinio za nas u Srbiji, ali i u celom regionu, pa smo poželeli da mu pozitivnom energijom našeg poduhvata doprinesemo u konačnom osvajanju Rolan Garosa - kažu mi u razgovoru dvojica Beograđana, Velibor Đaković i Dragan Gavrić, koji su izveli neobično putešestvije od Beograda do Pariza, crvenim "fićom" iz 1978. godine.

"FIĆOM" IZ BEOGRADA

Automobil star, tehnologija iz nekog drugog vremena, a na drumovima vrebaju ale s mnogo konja i kubika.

- Odlično nas je služio u putu! Bilo je nekih sitnih kvarova, ali ništa značajno. Pukle su nam sajle od kilometar sata i vrata, ali smo poneli alat, pa smo sve rešavali na putu - kaže mi Đaković, praveći, dok razgovaramo ispod nadstrešnice zapadne tribine centralnog stadiona "Filip Šatrije", izraz lica koji potvrđuje da su defekti za ovu dvojicu starih avanturista zaista bili luk i voda.

U francusku prestonicu su, čak, stigli dva dana pre zacrtanog roka. Putovanje je trajalo pet dana, a za to vreme su prešli 2.700 kilometara.

- Bilo je mnogo dogodovština. Ispašće lep dokumentarni film posle ovoga - kaže Đaković.

Njega, koji je poreklom iz Sarajeva, i Gavrića, rodom iz Bratunca, na put je iz Beograda ispratilo pedesetak oldtajmera iz automobilskog kluba čiji su članovi.

- I u Sarajevu je bio veliki ispraćaj. U Zagrebu i Ljubljani malo manji, ali, u principu, imamo puno lepih uspomena s putovanja - ističe moj sagovornik.

Usput, ljudi su se upisivali u knjigu s porukama koje su poneli da predaju Novaku u Parizu. Jer, Novaka svugde vole.

PUT su, kažu mi, planirali tri godine, ali nisu mogli da dođu do ulaznica za teniske mečeve, pa su ga stalno odlagali!

- Lakše je dobiti sedmicu na lotou, nego karte za Rolan Garos! Uz pomoć prijatelja, koji živi u inostranstvu, uspeli smo da nabavimo po jednu kartu za polufinale i finale, pa smo odlučili da konačno ostvarimo našu ideju. Nadamo se da ćemo uz našu balkansku snalažljivost obojica uspeti da odgledamo oba meča - priča mi Đaković, koji Novakovo učešće u finalu uopšte ne dovodi u pitanje.

A da sve dobije još svečaniju notu, pobrinuo se Dragan Gavrić koji se dan ranije oženio u Parizu. "Fića" je, naravno, vozio svatove. Okićen se vratio u Beograd.

BEZBEDNOST

KOMPLEKS stadiona na Rolan Garosu spremno čeka početak tog istorijskog pariskog grend slema, a s obzirom na okolnosti, bezbednosni aspekt je u prvom planu. Te godine, imajući u vidu seriju terorističkih napada u ovom delu Evrope, i opasnost koja nije prestala, organizatori su preduzeli dodatne mere da bi se gledaoci i igrači na Frenč openu osećali sigurnim. Između ostalog, svi prolaze dve kontrolne tačke, a u kompleks stadiona može da se uđe samo na tri ulaza, zbog čega su navijači pozvani da dođu ranije i naoružaju se strpljenjem.

Niko nije pošteđen, pa čak ni pitomci čuvene francuske Vojne škole "Sen Sir". I oni prolaze kroz detektore metala, vrši se sistematski pretres uz proveru sadržina torbi, dok na ulazima dežuraju ekipe s psima tragačima.

U ODNOSU na prethodne godine, povećan je broj radnika na obezbeđenju, a kontrole se sprovode i unutar Rolan Garosa. Okolne saobraćajnice su zatvorene za motorna vozila, osim avenije Otej.

U Francuskoj, te 2016. godine, i dalje vlada vanredno stanje posle novembarskih atentata, tako da posebnim merama, oko stadiona u Bulonjskoj šumi, treba dodati i one sada već uobičajene, koje se odnose na visok stepen zaštite. Ulicama francuskih gradova oko neuralgičnih tačaka patroliraju naoružane trojke, spremne da svakoga časa zapucaju ukoliko to bude bilo potrebno.

U takvim uslovima naš Novak kreće na četvrtu uzastopnu grend slem titulu i svoj prvi Rolan Garos.

DIREKTOR turnira Gi Forže priznaje da su se za bezbednosne uslove raspitivali i neki igrači. Kaže da je ceo sistem zaštite razrađen u saradnji s pariskom policijskom prefekturom, da bi svi bili potpuno mirni.

Novak je spokojan. U razgovoru s novinarima ističe da nikada na Rolan Garosu lično nije imao bezbednosne probleme, ali da je svestan šta se desilo nekoliko meseci pre toga u Parizu i u kakvom se trenutku svet tada nalazio.

U seriji terorističkih napada koji su se u Parizu dogodili 13. novembra 2015. godine, poginula je 131. osoba, dok je preko četiri stotine njih ranjeno, mnogi sa trajnim posledicama. Čitava Francuska je pretvorena u bezbednosni bunker.

Novak veruje organizatorima da će sačuvati sigurnost i kaže da podržava mere u tom pravcu.

Ali, ne brine.

Kako drugima, tako i njemu.

SUTRA: SREĆNA ZVEZDA SAKUPLjAČA LOPTICA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista