STIŽU DVE NOVE VRSTE GORIVA: Ovo će posebno zanimati vozače u Srbiji - evo šta donosi novi Zakon o energetici

Tanjug

03. 05. 2021. u 22:28

DEFINICIJOM novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogućnost njihovog stavljanja na tržište Srbije ako su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

СТИЖУ ДВЕ НОВЕ ВРСТЕ ГОРИВА: Ово ће посебно занимати возаче у Србији - ево шта доноси нови Закон о енергетици

D. Balšić

Nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte, naveli su u Ministarstvu.

Za građane Srbije bitno je da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisije sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

- Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju - naveli su u Ministarstvu za B92.

Uz to, navode da je u oblasti prirodnog gasa stvoren osnov za implementaciju regulative EU koja se odnosi pre svega na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona uskladivanjem na tehnickom operativnom i komunikacionom nivou.

- Implemenacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za uskladivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko - naveli su Ministarstvu.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojasnili su da se na taj način dodatno otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te delatosti na tržištu Srbije.

To je posebno značajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srboljub

04.05.2021. 00:09

Utecnjeni gas??? Gas pretvoren u tecno stanje je tecni gas. Sta koga briga ko ga "utecnjava"? Kakva je ovo suluda (ravna novo Hrvatskom) kovanica? Inace, znaci stige Ruski gas pa treba praviti biznis "utecnjavanjem" a po mogucnosti rasprodati prava "ino-partneru" i jos mu platiti za to (lokacija, radna snaga i pokrice investicije). Malo se jos ugrade i eto nama najskupljeg gasa u Evropi.