STOVARIŠTA I FABRIKE BEZ KONTROLE: Građevinska komora traži hitno uvođenje inspekcijskog nadzora građevinskih proizvoda

E. B. T.

19. 04. 2021. u 11:00

GRAĐEVINSKI materijal, koji se koristi za izgradnju stanova, kuća, infrastrukturnih objekata, na srpskom tržištu - niko ne kontroliše!

СТОВАРИШТА И ФАБРИКЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ: Грађевинска комора тражи хитно увођење инспекцијског надзора грађевинских производа

Foto: Nenad Karlić

Stovarišta i fabrike ne nadzire inspekcija kako bi proveravala kvalitet stolarije, cigle, cementa... Rezultat toga je da se mnogo lošeg materijala, koji ne odgovara propisanim standardima, ugrađuje u objekte. Zbog toga su posebno oštećeni kupci koji "papreno" plaćaju stan ili kuću.

Ovo, u razgovoru za "Novosti", ističe Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije i navodi da su zbog toga ponovo uputili inicijativu nadležnom Ministarstvu da se hitno uvede inspekcijski nadzor nad građevinskim proizvodima.

- Prodaje se sve i svašta, uvoze se materijali sumnjivog kvaliteta, ima mnogo proizvoda i na crnom tržištu, ali niko ne kontroliše kakvog su kvaliteta, da li su kancerogeni, radioaktivni, da li zadovoljavaju standarde energetske efikasnosti - objašnjava Rodić. - To nije dobro ni zdravstveno niti ekološki.

On ističe da su hitno rešavanje ovog problema prvi put inicirali kod Ministarstva građevine još 2019. godine. Tražili su dopunu Zakona o građevinskim proizvodima kroz uvođenje nadzora koji se odnosi na proizvodnju, stavljanje na tržište, isporuku i distribuciju tih materijala. Nadležni organi nisu preduzeli ništa po tom pitanju, pa su u martu ponovo uputili zahtev na istu adresu.

- Kako do danas ovaj problem nije rešen, a imajući u vidu da su trenutno najveće investicije Republike Srbije u infrastrukturne i druge objekte od nacionalnog značaja, nepostojanje plana redovnog nadzora tržišta građevinskih proizvoda je od velikog rizika - navodi se u inicijativi Građevinske komore Srbije. - Predloženo rešenje daće mogućnost da se u kratkom roku uspostave ravnopravni uslovi poslovanja za sve učesnike na našem tržištu. Samo na takav način će se podstaći konkurentnost i sačuvati rentabilnost i opstanak proizvodnje građevinskih proizvoda u Srbiji.

LOV U MUTNOM

INICIJATIVU Građevinske komore Srbije da inspekcija kontroliše kvalitet građevinskog materijala, neki pokušavaju da osujete, jer u sadašnjim okolnostima mogu da ostvare korist za sebe - tvrdi Goran Rodić. - Mnogima na tržištu smeta uvođenje reda i služe se svim sredstvima da to spreče, zato što švercom ili na lošim materijalima hoće da ostvare enormne zarade. Zato su kupci veoma oštećeni, a najviše oni proizvođači koji rade pošteno, plaćaju poreze i daju propisani kvalitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a